null Kaakkois-Suomen toukokuun työllisyyskatsaus: Työttömien määrä on Kaakkois-Suomessa edelleen laskussa sekä edellisvuodesta että koronaa edeltävästä ajasta (toukokuu 2019).

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli toukokuussa 12 926 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä on 2 491 henkilöä (16 %) pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Verrattuna aikaan ennen pandemiaa ja ukrainan tilannetta, on työttömien määrä laskenut siitä (vuoden 2019 jälkeen) kahdeksan prosenttia.

Nuorten alle 25-vuotiaiden työttömien määrä on laskenut toukokuussakin, edellisten kuukausien tapaan 26 % (joka on 462 henkilöä vähemmän) edellisvuoteen verrattuna. Yhteensä alle 25-vuotiaita nuoria työttömiä oli Kaakkois-Suomessa huhtikuun lopussa 1 284. Alle 20-vuotiaiden työttömyys laski 34 %.

Toukokuun lopussa Kaakkois-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja yhteensä 728, joka oli 902 henkilöä (55 %) vähemmän kuin viime vuonna. Huhtikuuhun verrattuna lomautettuja oli 377 henkilöä vähemmän (34 %).

Työttömien työnhakijoiden kokonaismäärä laski jälleen toukokuussakin vuodentakaisesta valtakunnallisesti jokaisella elinkeino, liikenne- ja ympäristökeskusalueella. Suurin suhteellinen työttömyyden lasku tapahtui Uudenmaan (-27 %) ja Ahvenanmaan (-44 %) ELY-alueilla; pienin prosentuaalinen lasku puolestaan Pohjois-Karjalan (-13 %) ja Etelä-Savon (-12 %) alueilla.

Pitkäaikaistyöttömiä, eli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita, oli Kaakkois-Suomessa yhteensä 4 122, joka on 18 % (-917 henkilöä) vähemmän edellisvuoteen verrattuna kaikilla Kaakkois-Suomen seuduilla. Pitkäaikaistyöttömistä oli miehiä 61 %, miesten pitkäaikaistyöttömyys laski edellisvuodesta 17 % ja naisten 20 %.

Seutukunnittaisessa vertailussa Kouvolan seudulla pitkäaikaistyöttömyys laski edellisen vuoden toukokuusta 25 % (-368 henkilöä). Kotka-Haminan seudulla pitkäaikaistyöttömyys laski 16 % (-282 henkilöä), Lappeenrannan seudulla 8 % (-90 henkilöä) ja Imatran seudulla pitkäaikaistyöttömien määrä laski 25 % (-177 henkilöä). Kaakkois-Suomen toukokuun lukemat vaikuttavat melko samanlaisilta toukokuussa verrattuna huhtikuun katsaukseen. Koko maassa oli maaliskuussa 14 % vähemmän pitkäaikaistyöttömiä kuin edellisvuonna.

Aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä oli toukokuun lopussa 6 544 henkilöä (-2 % vähemmän kuin edellisvuonna), aktivointiaste oli Kaakkois-Suomen seutukunnassa 34 % (koko maassa 33 %). Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä toukokuussa oli n. 19 500. Määrä on reilut 2 500 henkilöä pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Kaakkois-Suomen TE-toimistossa oli toukokuun aikana avoinna 3 225 uutta työpaikkaa, joka on 29 % (+716 kpl) enemmän kuin vuosi sitten. Yli vuoden kestävää työsuhdetta tarjottiin 56 prosentissa uusista työpaikoista, osuus nousi edelliskuukausista. Yli vuoden kestävistä työsuhteista 76 % tarjotuista työpaikoista oli yrityksissä.

Eniten kasvua avoimien työpaikkojen määrässä oli palvelu- ja myyntityöntekijöiden (+366 kpl, joka on +51 %) ammattiryhmässä. Nousu oli suurta myös asiantuntijoiden (+155 kpl, +47 %) ammattiryhmässä. Sotilaille (-1 kpl, 50 %) ja erityisasiantuntijoille (-15kpl, -3 %) ilmoitettujen paikkojen määrä laski. Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin lähihoitajille, myyjille, toimisto- ja laitossiivoojille, myyntiedustajille sekä ravintola- ja suurtaloustyöntekijöille.

Toukokuun työllisyyskatsauksen trendit:

  • Työttömiä työnhakijoita 16 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin
  • Nuorten työttömien määrä laski 26 % edellisvuoteen verrattuna
  • Pitkäaikaistyöttömiä 18 % vähemmän kuin viime vuonna
  • Uusia avoimia työpaikkoja 29 % enemmän kuin vuosi sitten
  • Palveluissa osallistujia 2 % vähemmän kuin edellisvuonna
  • Kaikkien työnhakijoiden määrä laski 19 % vuodentakaisesta
  • Lisätietoja: Kaakkois-Suomen TE-toimisto, palvelujohtaja Tiia Piikki, p. 0295 042 172, tiia.piikki@te-toimisto.fi
  • Kaakkois-Suomen toukokuun työllisyyskatsaus (pdf, ely-keskus.fi)

Työllisyyskatsaus sisältää tilastoja työttömyyden, avoimien työpaikkojen ja palvelujen kehityksestä. Tilastot päivittyvät kuukausittain ja tiedot kerätään TE-toimistojen asiakaspalvelurekisteristä.

 

Päivitetty: 18.08.2023