null Teema-artikkeli: TE-toimiston asiantuntijat ovat palveluammatissa

Kaakkois-Suomen TE-toimisto tarjoaa työ- ja elinkeinopalveluja työnhakijoille, työnantajille, yrityksille ja yhteistyökumppaneille Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnissa. Merkittävässä osassa TE-toimistojen asiantuntijoiden työtä ovat henkilöasiakkaiden neuvonta- ja ohjauspalvelut, joita tuotamme viidessä toimipaikassa (Imatra, Lappeenranta, Kouvola, Kotka ja Hamina). Henkilöasiakaspalvelua toteutetaan henkilökohtaisin tapaamisin, sekä sähköisiä palvelutapoja hyödyntäen puhelimitse ja etäyhteyden avulla.

Työmarkkinatorin Omat sivut toimii aloituspaikkana mm. Oma asiointi -palveluun, jonka lisäksi saat sieltä neuvoja esimerkiksi työnhakuprofiilin luomiseen tai siihen, miten asioit TE-toimistossa. Riippumatta palvelu- ja asiointitavasta, tietyt kysymykset toistuvat, mutta silti kaikki asiakkaamme kohdataan ja palvellaan yksilöllisen tilanteen mukaisesti.

Kokosimme yhdessä asiantuntijoidemme kanssa järjestyksessään neljänteen Kaakkois-Suomen TE-toimiston 10-vuotis juhlavuoden artikkeliin asiakkaiden tällä hetkellä useimmiten kysymiä kysymyksiä. Vastaukset olemme muotoilleet yleiselle tasolle, sillä yksilölliset tilanteet vaikuttavat asiakkuuteen, ja siihen, mitä palveluita aktivoidaan. Tästä syytä yhteistyö asiakkaan kanssa alkaa aina palvelutarpeen arvioinnilla TE-toimiston oman vastuuasiantuntijan kanssa.

Usein kysyttyä TE-toimistossa

Millaisia etuuksia ja tukia voin työttömänä työnhakijana hakea?

Vastaus: Kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi, voit saada työttömyysturvaa. Oikeudesta työttömyysturvaan mainitaan työvoimapoliittisessa lausunnossa, jonka saat työttömyytesi alussa, kun asiakkuuteesi liittyvät alkukartoitus ja mahdolliset muut selvitykset ovat tehty. Työttömyysturvan eri muotoja ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. Taloudellisen tuen tarkoitus on tukea mahdollisuuksia työn hakemiseen sekä edellytyksiä päästä tai palata työmarkkinoille. Työttömyysturvan maksaja on joko työttömyyskassa tai Kela. TE-toimiston asiantuntija opastaa ja neuvoo etuuksiin liittyvissä asioissa.

•    Lisätietoa henkilöasiakkaan työttömyysturvasta (tyomarkkinatori.fi)

Mitä kanavia voin hyödyntää työpaikan etsimisessä, millainen on hyvä ansioluettelo (CV) ja miten tehdään hyvä työhakemus?

Vastaus: Työnhaun taitoja voi opetella ja kehittää. Esimerkiksi TE-toimiston kautta tarjottavat maksuttomat yksilö- ja ryhmämuotoiset työnhaun valmennukset ovat kätevä tapa hankkia lisäosaamista. Valmennuksiin voi pääsääntöisesti osallistua etäyhteyden avulla ja tietoa palveluista näet TE-toimiston tapahtumakalenterissa. Avoimia työpaikkoja voi selata monilla verkkosivuilla, myös erilaisilla hakukriteereillä. Tällaisia palveluja ovat muun muassa Työmarkkinatori, Duunitori, Valtiolle.fi ja Kuntarekry. Työpaikkahakemukseen ja ansioluetteloon kannattaa panostaa, sillä ne muodostavat usein ensivaikutelman hakijasta. Työmarkkinatorin työnhakuprofiili kasvattaa suosiotaan jatkuvasti, joten sen käyttöön kannattaa myös tutustua. TE-toimiston asiantuntija opastaa työpaikan etsimisessä ja sähköisten palvelujen käytössä.

•    Lisätietoa työnhausta ja vinkkejä työnhakuun (tyomarkkinatori.fi)

Saanko TE-toimistosta apua erilaisten selvitysten ja lomakkeiden täyttämisessä?

Vastaus: Kyllä saa. Vaikka työnhaku ja TE-toimiston asiakkuus edellyttävät asiakkaan omaa aktiivisuutta, TE-toimiston tehtävänä on neuvoa ja opastaa erilaisissa palveluissa ja työnhaussa mukaan lukien erilaisten selvitysten ja lomakkeiden täyttäminen ja toimittaminen.

•    Lisätietoa palveluista työnhaun tueksi (tyomarkkinatori.fi)

Mitä alaa voisin lähteä opiskelemaan?

Vastaus: Opiskelu voi olla hyvä vaihtoehto silloin, jos asiakkaalta puuttuu ammatillinen koulutus, tai aiemmasta opiskelusta on kulunut pitkä aika. Ammattitaidon kehittäminen tai jopa ihan uuden alan opiskelu voivat olla merkittävässä roolissa työllistymisen näkökulmasta. Tärkeintä on kartoittaa ensin oma mielenkiinnon kohde, pohtia luontaisia kyvykkyyksiä itseä kiinnostavaan ammattiin sekä selvittää mahdollisuudet opiskella. TE-toimiston ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelut voivat soveltua myös silloin, jos vaihtoehtoja on useita ja valintaa on hankala tehdä. Oman pohdinnan tulos on avuksi, kun keskustelet TE-toimiston asiantuntijan kanssa omista tulevaisuuden suunnitelmista ja tavoitteista.

•    Lisätietoa koulutuksesta (tyomarkkinatori.fi)

Mitä pitäisi ottaa huomioon, jos olen kiinnostunut yritystoiminnan aloittamisesta?

Vastaus: Yrittäjänä toimiminen on yksi tapa työllistää itsensä ja mikäli tämä vaihtoehto kiinnostaa, tarjolla on paljon tietoa sekä tukea. Yrittäjänä voi toimia joko kokoaikaisesti tai sivutoimisesti. Sivutoimisella yrittäjällä voi olla oikeus ns. soviteltuun työttömyysturvaan, jonka ehdoista voit lukea esimerkiksi Työmarkkinatorilta tai kysyä TE-toimistosta. Kun harkitset yrittäjäksi ryhtymistä ensimmäistä kertaa, tai pitkästä aikaa, voit osallistua uravalmennukseen, työvoimakoulutukseen tai yrittäjäkoulutukseen. Näiden avulla vahvistat yrittäjyystaitoja, perehdyt yksinyrittäjän velvollisuuksiin sekä työnantajana toimimiseen. TE-toimiston asiantuntijat opastavat eteenpäin.

•    Lisätietoa yrittäjyydestä (tyomarkkinatori.fi)


​​​​​​​KAS TE-toimisto täytti 31.12.2022 nykymuodossaan 10 vuotta. Viestimme juhlavuodesta tunnisteella #tepalvelutkas10v

Julkaisemme vuonna 2023 viiden artikkelin sarjan, jossa pohdimme yhdessä asiantuntijoidemme kanssa TE-toimiston tehtäviin liittyviä ilmiöitä ja myös sitä, millaista TE-toimistossa tehtävä työ on. Artikkelin on toimittanut Kaakkois-Suomen TE-toimiston viestintäpäällikkö Sari Loisa.

Päivitetty: 03.12.2023