Aktuellt

null Työkyvyn haasteita ei kannata kavahtaa – hyvät kokemukset auttavat työllistämään täsmänä

Pohjois-Suomen Peltikate Oy:n toimitusjohtaja Marko Sassilla ja sihteeri Miia Sassilla on täsmätyöllistämisestä ainoastaan positiivisia kokemuksia.

Pohjoispohjalaisilla yrittäjillä on positiivisia kokemuksia täsmätyöllistämisestä. Vuonna 2020 perustettu Pohjois-Suomen Peltikate Oy on työllistänyt täsmätyökykyisiä henkilöitä heti alusta lähtien.

"Olemme saaneet yritykseen loistavia sekä aikaansaavia työntekijöitä. Tästä on ollut hyötyä puolin ja toisin. Työntekijä on voinut kokeilla yrityksen työkuvioita ja nähdä, onko hänestä jatkamaan työtehtäviä, joita hänelle on ehdotettu. Yritys on vastaavasti saanut lisätyövoimaa pysyen aikatauluissa kovassakin kiireessä", toimitusjohtaja Marko Sassi toteaa.

Julkisivupellityksiä valmistavalle yritykselle on ollut mahdollista täsmätyöllistää, koska sopivia töitä on ollut tarjolla. Työtehtäviä laadittaessa on toimittu sen mukaisesti, mikä on työntekijälle parhain vaihtoehto. Tehtävät vaihtelevat asennustehtävistä osien valmistukseen.

"Työllistäminen ei ole vaatinut yrityksessämme juurikaan työkuvioiden muokkaamista. Tällä hetkellä täsmätyöllistetyt ovat siirtyneet vakituisesti yhtiömme palkkalistoille palkkatuen päättymisen jälkeen."

Täsmätyöskentelyssä on yrittäjän mukaan mahdollisuus päästä kokeilemaan kiinnostavia työtehtäviä palkkatuettuna, ja jonka perusteella yrittäjällä sekä itse työntekijällä on helppo tehdä arvioita muun muassa jatkotyöllistymisestä yritykseen.

TE-toimiston neuvonta auttaa

Yhteistyö TE-toimiston kanssa on sujunut Sassin mukaan erittäin hyvin.

"Heillä on selkeät ohjeet ja tarvittaessa hyvät opastukset palkkatuen hakemiseen. Ainakin meidän yrityksellemme TE-toimiston palvelut ovat olleet riittävät."

Osatyökykyisyys on yksilöllistä ja sidoksissa osatyökykyisyyden syyhyn, työhön ja työn vaatimuksiin. Täsmätyökykyisellä taas toimintakykyprofiili sekä työn asettamat vaatimukset täsmäävät ja ihminen voi täysimääräisesti suorittaa vaaditun työtehtävän.

"Olennaista on, että ihminen pystyy työskentelemään, jos työtehtäviä tai työaikoja vain mukautetaan yksilöllisesti, ja siten työkyvyn alentuma ei vaikuta heidän työpanokseensa", työkykykoordinaattori Teija Karisaari-Kittilä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistosta kertoo.

Työkykykoordinaattorit auttavat hahmottamaan osatyökykyisten työnhakijoiden työllistämisen mahdollisuudet, ja ovat mukana räätälöimässä tehtäviä työntekijälle sopiviksi.

Osatyökykyisten työllistämiseen liittyviä palveluita ovat mm. ammatillinen kuntoutus, työkokeilu, palkkatuki sekä työolosuhteiden järjestelytuki.

Työllistymisprosessit voivat vaihdella

Usein prosessi alkaa joko ammatillisen kuntoutuksen tai TE-palvelujen työkokeilulla, josta voidaan jatkaa vaikkapa palkkatuettuna työssä, johon mahdollisuus osatyökykyisten kohdalla on jopa 24 kuukautta.

"Kaikilla prosessi ei kuitenkaan mene näin, ja työllistyminen yritykseen voi olla hyvinkin suoraviivainen eikä erilaisia palveluita tarvita", Karisaari-Kittilä huomauttaa.

Hän kannustaa työnantajia olemaan hyvissä ajoin liikkeellä ja ottamaan yhteyttä oman TE-toimiston työkykykoordinaattoriin. Työkyvyn haasteita ei Karisaari-Kittilän mukaan kannata kavahtaa, vaan nähdä työnhakijan osaaminen sairauden tai vamman takana.

"Osatyökykyisillä on usein rautainen osaaminen, joka kannattaa ottaa käyttöön. Moniin tilanteisiin löytyy helpostikin räätälöity ratkaisu. Työnhakijat myös tietävät hyvin itse, millaisia töitä he pystyvät tekemään."

Kysy osatyökykyisten työllistämisestä lisää Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston työkykykoordinaattoreilta:

Työkykykoordinaattori Teija Karisaari-Kittilän mukaan työnantajan kannattaa panostaa työllistettävän perehdytykseen.

Uppdaterad: 20.03.2024