TE24-uudistus on valtakunnallinen työ- ja elinkeinopalveluiden muutos, joka siirtää TE-palvelut kuntien muodostamien työllisyysalueiden vastuulle 1.1.2025 alkaen. Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin uudistuksesta, kuten työllisyysalueiden toiminnasta, palvelujen siirtymisestä sekä siitä, mitä muutokset merkitsevät henkilö- ja yritysasiakkaille. Sivulta löydät lisäksi tietoa muun muassa lakiesityksen hyväksymisestä ja aikatauluista.
Mikä on TE24-uudistus?
TE24-uudistus on vuoden 2021 hallituksen esityksestä tehty laaja työvoima- ja elinkeinopalvelujen uudistus. Eduskunta hyväksyi lakiuudistuksen maaliskuussa 2023 Voit katsoa tarkemmat tiedot laista tästä (Finlex). Lopputuloksena TE-palvelut organisaationa lakkautetaan ja palvelut siirtyvät kuntien muodostamien työllisyysalueiden vastuulle 1.1.2025 alkaen.
Miksi uudistuksen nimi on TE24, vaikka se astuu voimaan vuoden 2025 puolella?
TE24 on työ- ja elinkeinoministeriön työvoimapalvelujen uudistukselle antama nimi. Alun perin uudistuksen piti astua voimaan vuoden 2024 aikana.
Mikä on työllisyysalue ja montako työllisyysaluetta on Hämeessä?
Työllisyysalue on kunnan tai kuntien muodostama yhteistoiminta-alue, mikä vastaa alueensa lakisääteisten työllisyys- ja elinkeinopalvelujen järjestämisestä. Työllisyysalueita tulee olemaan valtakunnallisesti yhteensä 45, joista neljä työllisyysaluetta on Hämeessä.
Työ- ja elinkeinoministeriö käsitteli ehdotukset työllisyysalueista loppuvuodesta 2023 ja neljän työllisyysalueen osalta valtioneuvosto teki päätökset helmikuussa 2024.
Mistä tiedän, missä toimipisteessä minun kuuluu jatkossa asioida?
Valitse toimipiste asuinkuntasi perusteella. Jos asut esimerkiksi Riihimäellä, asioi tällöin Riihimäen toimipisteellä tai lähimpänä sinua olevalla toimipisteellä. Voit hoitaa osan asioista myös etänä Työmarkkinatorin Asioinnin kautta. Päivitetyt toimipisteet aukioloineen ja yhteistietoineen tullaan päivittämään lähemmin loppuvuoden aikana.
Palvelevatko TE-toimistot normaalisti vuoden 2024 loppuun saakka?
Hämeen TE-toimisto palvelee asiakkaitaan 29.12.2024 asti. Joulun ja uudenvuoden välinen aika voi tarkoittaa muutoksia aukioloajoissamme lomien ja järjestelmämuutoksien vuoksi.Mahdollisista aukioloaikojen muutoksista informoidaan lähemmin.
Mitä minun vanhana asiakkaana tarvitsee tehdä vuodenvaihteessa?
Sinun ei tarvitse tehdä erikseen mitään. Asiakkuutesi siirtäminen työllisyysalueelle hoidetaan automaattisesti. Asiakkaana noudatat TE-toimistossa jo laadittua työllistymissuunnitelmaa tehtävineen, jotka ovat edelleen velvoittavia työllisyysalueelle siirtymisen jälkeen. Sovimme asiakkaidemme kanssa loppuvuonna tapaamisten ym. ajankohdat ja vuodenvaihteen jälkeen työllisyysalueen asiantuntija on yhteydessä sinuun jatkotoimenpiteistä.
Entä jos olen uusi asiakas?
Aloita asiakkuutesi ilmoittautumalla Työmarkkinatorin Asioinnin kautta. Jos haluat asioida kasvokkain, tällöin ilmoittaudu uutena asiakkaana joko asuinkuntasi toimipisteeseen tai jos asuinkunnassasi ei ole toimipistettä, sitä lähimpänä olevaan toimipisteeseen. Jos asut esimerkiksi Riihimäellä, asioi tällöin Riihimäen toimipisteellä tai lähimpänä sinua olevalla toimipisteellä. Voit hoitaa osan asioista myös etänä Työmarkkinatorin Asioinnin kautta.
Päättyvätkö vuoden 2024 lopussa myös kuntakokeilut?
Tällä hetkellä TE-toimistot tarjoavat seuraavia palveluja yritysasiakkaille: työnvälitys, tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut, yhteishankintakoulutus, palkkatuki, työhönvalmentajan palvelut, työolosuhteiden järjestelytuki ja lisäksi ELYn tarjoamat maksulliset yritystoiminnan kehittämispalvelut. Uusia yrittäjiä tuetaan tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluilla, yrittäjävalmiuksien ja yritystoiminnan edellytysten arvioinnilla, uravalmennuksella, työkokeilulla, yrittäjäkoulutuksella ja starttirahalla.
1.1.2025 alkaen yritysasiakkaiden lakisääteisiin palveluihin liittyvissä asioissa teitä auttaa lähin työllisyysalue. Yritysasiakkaiden palveluista kukin työllisyysalue informoi lähempänä muutosta.
Säilyykö minulla sama asiantuntija jatkossa, kenen kanssa asioida?
Hämeen TE-toimiston henkilöstö sijoittuu neljälle Hämeen eri työllisyysalueille. Henkilöstön toiveita on pyritty kuuntelemaan mahdollisimman paljon siirtoja suunnitellessa. Tästä huolimatta voi olla mahdollista, että asiantuntijasi vaihtuu ensi vuonna.