Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Palkkatuen uudistus voimaan 1.7.2023 lähtien

Palkkatukiuudistuksen tavoitteena on edistää heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä ja lisätä palkkatuen käyttöä erityisesti yrityksissä. Uudistettua palkkatukea koskevan lainsäädännön tavoitteena on yksinkertaistaa järjestelmää ja lisätä tuen käyttöä yrityksissä.

Palkkatukisääntelyä yksinkertaistetaan rajaamalla palkkatuki pääosin sellaisten työttömien työnhakijoiden työllistymisen edistämiseksi, jotka ovat epäedullisessa asemassa olevia tai alentuneesti työkykyisiä. Tavoitteena on, että työnantaja pystyy aiempaa paremmin ennakoimaan, millä ehdoin ja kuinka paljon tukea työllistämiseen voi saada. Lisäksi myöntö- ja maksatusprosessi nopeutuu. Näin palkkatuki houkuttelee työnantajia, erityisesti yrityksiä, palkkaamaan työttömiä työnhakijoita palkkatuella aiempaa enemmän.

Palkkatukea voidaan jatkossa myöntää

  • 15–24-vuotiaiden,
  • 50 vuotta täyttäneiden,
  • perusasteen koulutuksen varassa olevien,
  • maahanmuuttajien,
  • vähintään kuusi kuukautta ansiotyötä vailla olleiden sekä
  • alentuneesti työkykyisten työllistymisen edistämiseen.

Palkkatuen kesto ja määrä

Palkkatuen määrää korotetaan ja yhdenmukaistetaan. Palkkatuki myönnetään jatkossa pääsääntöisesti viideksi tai kymmeneksi kuukaudeksi riippuen palkkatukea edeltävän työttömyyden kestosta.

Ammatillisen osaamisen puutteiden perusteella myönnettävän palkkatuen määrä on jatkossa aina 50 prosenttia palkkakustannuksista. Ennen lakimuutosta tuen määrä on vaihdellut työllistettävän henkilön työttömyyden kestosta riippuen ollen joko 30, 40 tai 50 prosenttia palkkauskustannuksista.

Vamman tai sairauden perusteella myönnettävä palkkatuki nostetaan 50 prosentin tasolta 70 prosentin tasolle. Työnantajan maksettavaksi tulevia palkan sivukuluja tai lomarahaa ei voi jatkossa kattaa palkkatuella. Lisäksi tukikelpoisiin kustannuksiin tehdään muita muutoksia, jotta kansallista tulorekisteriä voidaan hyödyntää tehokkaammin palkkatuen maksatuksessa.

55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki

Uudistuksen yhteydessä otetaan käyttöön 55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki. Tuki myönnetään ilman tarkoituksenmukaisuusharkintaa, jos laissa säädetyt edellytykset täyttyvät. Tuki myönnetään, jos

  • työllistettävä on täyttänyt 55 vuotta ja ollut työttömänä vähintään 24 kuukautta viimeisten 28 kuukauden aikana, ja
  • tuella palkattu henkilö työskentelee tuen saajan palveluksessa työsopimuksen mukaan vähintään 25 tuntia viikossa tai vähintään 65 prosenttia alan enimmäistyöajasta, ja
  • lisäksi muut myöntämisen ehdot täyttyvät.

Tukea maksetaan 70 prosenttia tukikelpoisista palkkakustannuksista 10 kuukaudelta, kuitenkin enintään työsuhteen keston ajalta. Tukikelpoisina kustannuksina pidetään samoja palkkakustannuksia kuin palkkatuetussa työssä.

Palkkatuen hakeminen

Uudistuksen myötä palkkatuen hakeminen sähköistyy. Työnantajat hakevat palkkatukea 27.6. alkaen sähköisessä asiointipalvelussa (Yleinen avustusjärjestelmä*) ja samalla tulostettavien lomakkeiden käytöstä luovutaan kokonaan. Palkkatukipäätösten tekeminen alkaa 3.7.2023.

Asiointipalveluun kirjaudutaan henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla Työmarkkinatorilla sijaitsevan TE-palveluiden Oma asiointi -palvelun kautta (tyomarkkinatori.fi). Työnantaja myös hakee palkkatukipäätöksen mukaista tuen maksatusta asiointipalvelussa.

* Tutustu uudistuvaan tuella palkkaamiseen ja tuen sähköiseen hakemiseen (keha-keskus.fi,pdf)

 

Lue lisää

Päivitetty: 07.07.2023