Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Luonnontuotekeruuala valmistautuu vastaanottamaan Suomeen ennätysmäärän thaimaalaisia luonnonmarjanpoimijoita

Thaimaan viranomaiset ovat määritelleet Suomelle vuodeksi 2022 yhteensä 4000 thaimaalaisen luonnonmarjanpoimijan kokonaiskiintiön, joka on 500 henkilöä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Alkavalla keruukaudella noudatetaan toista vuotta peräkkäin lakia luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellisesta asemasta. Marjojen satoennusteet kesälle ovat hyvät, mikä ennustaa yrityksille suotuisaa tulosta sekä poimijoille hyvää ansiotasoa.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto järjestivät 21.6. toimialan yrityksille keskustelutilaisuuden tulevan keruukauden lähtökohdista sekä luonnontuotekeruualan tulevaisuuden kehityssuunnista.

”Nyt käynnistyy toinen keruukausi, jolloin sovelletaan laajassa yhteistyössä myös marjateollisuuden kanssa valmisteltua marjalakia”, kertoo hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.
​​​​​​
​​​​”Tulevalle kaudelle on hyvät satoennusteet, joten odotukset kerääjien hyviin ansioihin ja elinkeinon hyvään tulokseen ovat myös sen pohjalta korkealla”, jatkaa Sorainen.

Lakia luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellisesta asemasta on noudatettu viime kesäkuusta lähtien eli alkava keruukausi on toinen nykyistä erillislakia noudattaen. Laki vahvistaa luonnontuotteiden kerääjien oikeudellista asemaa ja ansaintamahdollisuuksia sekä tasapuolistaa yritysten kilpailumahdollisuuksia. Tavoitteena on kaiken kaikkiaan vahvistaa suomalaisen luonnontuotekeruualan kestävää kasvua ja kansainvälistymisen edellytyksiä.

Thaimaan poimijakiintiö Suomelle on ennätyksellinen suuri

Thaimaan viranomaiset myönsivät kuluvalle keruukaudelle 4000 luonnonmarjanpoimijan kiintiön, joka on suurempi kuin aiempina vuosina.

”Suomen viisumikeskus VFS Global Bangkokissa vastaanottaa luonnonmarjapoimijoiden viisumihakemukset ja Suomen suurlähetystön tavoitteena on käsitellä hakemukset heinäkuun alkuun mennessä”, kertoo Suomen Bangkokin-suurlähetystön maahantulotiimin vetäjä Johanna Manni.

”Lupakäsittely päästiin aloittamaan kesäkuun kolmannella viikolla ja viisumikeskuksen, suurlähetystön ja marjayritysten sujuvan yhteistyön tuloksena hakemuskäsittelyssä ollaan aikataulussa ja poimijat pääsevät matkustamaan suunnitelmien mukaisesti”, jatkaa Manni.

TE-toimisto tarjoaa neuvontaa ja antaa lausuntoja

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto seuraa luonnontuotekeruualan toimijoiden edellytysten täyttymistä ja arvioi alan toimijoiden luotettavuutta. TE-toimisto myös antaa yrityskohtaisen viisumisuosituslausunnon toimijan kyvystä vastata kerääjistä sekä yrityksen taloudellisista ja muista edellytyksistä toimia luonnontuotekeruualalla. Lisäksi TE-toimisto neuvoo lain soveltamisessa yhdessä työsuojeluviranomaisten kanssa.

”Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto hoitaa ulkomailta saapuvien luonnontuotteiden kerääjien koordinointia”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston palvelujohtaja Mari Tuomikoski. ”Thaimaalaiset poimijat muodostavat merkittävän osuuden marjayritysten kausityövoimasta”.

Ulkomaalaisten luonnontuotteiden keruuta koordinoidaan useiden toimijoineen välisellä, tiiviillä yhteistyöllä. Luonnonmarjan keruukauden aloitustilaisuuteen osallistui luonnontuotekeruualan yrityksiä sekä viranomaisia työ- ja elinkeinoministeriöstä, ulkoministeriöstä, Suomen Bangkokin-suurlähetystöstä, aluehallintovirastoista, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistosta, rajavartiolaitokselta ja luonnonvarakeskuksesta.  Järjestöistä tilaisuudessa olivat edustettuna Elintarviketeollisuusliitto ETL ry, Arktiset Aromit ry, Teollisuusliitto ry ja Maaseudun työnantajaliitto MTA. Tilaisuuteen osallistui myös Thaimaan Suomen suurlähettiläs sekä Thaimaan työministeriön ja ulkoministeriön johtoa.

Lisätiedot:


hallitusneuvos Olli Sorainen, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 048 022
koordinoiva asiantuntija Tuomas Komulainen, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, p. 0295 056 734
​​​​​​​maahantulotiimin vetäjä Johanna Manni, Ulkoministeriö, p. +66 81 937 1802
palvelujohtaja Mari Tuomikoski, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, p. 0295 056 801

Päivitetty: 06.07.2023