Aktuellt

null AN-tjänsterna överförs till kommunerna den 1.1.2025

Från och med den 1 januari 2025 överförs AN-tjänsterna till kommunernas ansvar och statens arbets- och näringsbyråer, dvs. AN-byråerna, avvecklas.
Kommunerna tar över huvuddelen av de person- och företagsserviceuppgifter som för närvarande ligger på AN-byråernas ansvar. Arbetskraftsservicen  blir en del av kommunernas grundläggande tjänster, på samma sätt som till exempel utbildningstjänsterna.

Hur påverkar reformen AN-byråns person- och företagskunder?

AN-byrån samarbetar med kommunerna, NTM-centralen, UF-centret och andra intressenter för att säkerställa en smidig överföring av tjänster och kundrelationer. Om du är kund hos AN-byrån överförs ditt kundförhållande automatiskt till den arbetskraftsmyndighet som betjänar dig, och du behöver inte oroa dig för kontinuiteten i tjänsterna.

Det kommer att ske förändringar i betjäningsställen och betjäningskanaler vid årsskiftet. AN-byråns betjäningsställen avvecklas och du kommer i fortsättningen att betjänas vid kommunernas betjäningspunkter. Jobbmarknaden-portalen  förblir en central nättjänst där man anmäler sig som arbetssökande och sköter ärenden relaterade till arbetssökning.
Information om reformen och dess effekter kommer att ges på AN-byråns webbplats och andra kommunikationskanaler under hösten och slutet av året. Även de nya sysselsättningsregionerna och kommunerna kommer att informera om reformen på sina webbplatser.

Vad är målet med reformen?

Överföringen av AN-tjänsterna till kommunerna för tjänsterna närmare kunderna. När sysselsättningstjänster, kommunens utbildningstjänster och näringstjänster ligger under samma arrangör, stöder tjänsterna målet om snabbare sysselsättning. Kommunerna har goda förutsättningar att erbjuda kunderna riktade tjänster som passar de lokala arbetsmarknadens behov.
En väsentlig del av reformen är finansieringsmodellen, som uppmuntrar kommunerna att utveckla och erbjuda effektiva tjänster.

Inom Egentliga Finlands AN-byrås verksamhetsområde bildas två sysselsättningsregioner.

Turku sysselsättningsregion består av Aura, S:t Karins, Kimitoön, Gustavs, Letala, Lundo, Loimaa, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Oripää, Pemar, Pargas, Pyhäranta, Pöytis, Reso, Rusko, Sagu, Tövsala, Åbo, Nystad och Vehmaa.
Salo sysselsättningsregion består av Koski Tl, Marttila, Salo och Somero.

Mer information om reformen

Uppdaterad: 02.09.2024