Ajankohtaista

null Opintonsa päättäviä opiskelijoita kannustetaan työnhakuun nyt sekä kunnissa että TE-toimistossa

Keski-Suomen TE-toimisto, Jyväskylän seudun kuntakokeilu, Jämsä-Keuruu-Saarijärvi-kuntakokeilu

Keski-Suomessa työllisyyden kuntakokeilukunnat ottavat vastaan työnhakija-asiakkaiksi tänä keväänä opintonsa päättäviä alle 30-vuotiaita nuoria. Erityisesti ensi kertaa työelämään tähtääville nuorille TE-toimistolla ja kuntakokeilukunnilla on selkeä viesti: työnhakijaksi kannattaa ilmoittautua heti, kun on valmis aloittamaan työnhaun. Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuminen tapahtuu edelleen TE-palveluiden verkkosivuilla Oma asiointi -palvelussa.

Keski-Suomessa useat kunnat ovat mukana työllisyyden kuntakokeilussa, jonka yhtenä tavoitteena on kehittää palveluita työttömille työnhakijoille. Keski-Suomessa työllisyyden kuntakokeiluun kuuluvat Jyväskylä, Äänekoski, Laukaa, Muurame, Saarijärvi, Jämsä ja Keuruu. Työllisyyden kuntakokeilu tarkoittaa sitä, että kokeilussa mukana olevat kunnat yhdistävät työllisyyden hoidossa voimansa TE-palveluiden kanssa.

Keski-Suomen TE-toimisto ja työllisyyden kuntakokeiluun kuuluvat Keski-Suomen kunnat kannustavat nuoria ilmoittautumaan työnhakijoiksi opintojen päätyttyä heti, kun he ovat valmiita aloittamaan työnhaun. Ilmoittautua kannattaa kuitenkin viimeistään seuraavana päivänä valmistumisesta, jos tiedossa ei ole jatko-opintoja, kesätöitä tai muuta toimeentuloa. TE-toimisto kannustaa varaamaan työnhakijaksi ilmoittautumiseen aikaa ja täyttämään huolellisesti yhteystiedot, työ- ja koulutustiedot sekä mahdolliset muut järjestelmässä pyydetyt tiedot. Ilmoittautumisen käsittely nopeutuu, kun tiedot ovat täytetty huolellisesti ja oikein.

Työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen alkaa työnhaku joko TE-asiantuntijan tai kunnan omavalmentajan kanssa.

Kuntakokeilun kohderyhmään kuuluvat kaikki alle 30-vuotiaat, jotka ilmoittautuvat työnhakijaksi ja ovat työttömänä, lomautettuna, palkkatuella työllistettynä tai työllistymistä edistävässä palvelussa. Tämän lisäksi asiakkaan kotikunnan tulee kuulua kuntakokeiluun.

Ketkä ovat kuntakokeilujen asiakkaita?

  1. Kotikuntasi kuuluu alueelliseen kuntakokeiluun.
  2. Olet ilmoittautunut työnhakijaksi sekä olet työtön, lomautettu, palkkatuella työllistettynä oleva tai olet työllistämistä edistävässä palvelussa.
  3. Kuulut johonkin seuraavista ryhmistä:
    • sinulla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan tai
    • äidinkielesi on muu kuin suomi, ruotsi tai saame tai kansalaisuutesi on muu kuin Suomi tai
    • olet alle 30-vuotias.

Oppilaitoksista valmistuvan opiskelijan ei tarvitse itse selvittää, onko hän TE-toimiston vai kuntakokeilun asiakas. Työttömäksi työnhakijaksi Oma asiointi -palvelussa ilmoittautuneeseen työnhakijaan otetaan yhteys joko TE-toimistosta tai omasta kotikunnasta. Tämän jälkeen työnhaun tueksi nimetään omavalmentaja tai TE-asiantuntija, jonka kanssa asiointi jatkuu.

Ohjaamot myös valmistuvien nuorten tukena

Myös matalan kynnyksen Ohjaamosta nuoret saavat maksutonta neuvontaa, ohjausta ja sparrausta työllistymiseen, opiskeluun ja oman tulevaisuuden suunnitteluun. Nuoren ei tarvitse tietää, mikä on oikea taho hoitamaan asiaa tai minkä alan ammattilaiselta apua lopulta saa. Riittää, että soittaa Ohjaamoon, niin apua löytyy. Keski-Suomessa on Ohjaamo Hankasalmella, Jyväskylässä, Laukaassa, Saarijärvellä ja Äänekoskella. Ohjaamojen palvelut ja niissä työskentelevät ammattilaiset vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain. Kaikkiin Ohjaamoihin ovat kuitenkin kaikki alle 30-vuotiaat tervetulleita asiasta riippumatta: Ohjaamoissa osataan aina auttaa ja neuvoa eteenpäin.

Lisätietoa työnhakijaksi ilmoittautumisesta

Lisätietoja medialle

Keski-Suomen TE-toimisto

Tuula Säynätmäki, johtaja, Keski-Suomen TE-toimisto

tuula.saynatmaki@te-toimisto.fi, p. 0295 046 050

Työllisyyden kuntakokeilu, Jyväskylän seutu (Jyväskylä, Laukaa, Muurame ja Äänekoski)

Hanna Lähteelä, Jyväskylän seudun työllisyyskokeilun johtaja

hanna.lahteela@jyvaskyla.fi, p. 050 373 6040

Työllisyyden kuntakokeilu, Jämsä-Saarijärvi-Keuruu

Eeva Heininen, vastaava työhönvalmentaja, Jämsän kaupunki
eeva.heininen@jamsa.fi, p. 040 564 2999

Anna-Marja Tamminen, työllisyyspäällikkö, Saarijärven kaupunki
anna-marja.tamminen@saarijarvi.fi, p. 044 4598 209

Erja Ikkala, työllisyyspäällikkö, Keuruun kaupunki
erja.ikkala@keuruu.fi, p. 040 544 0139