Ajankohtaista

null Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyvät 1.3.2021 alkaen

Keski-Suomen työttömien työnhakijoiden palveluissa tapahtuu muutos, kun osa tiettyjä asiakasryhmiä koskevista TE-toimiston tehtävistä siirretään lainsäädännöllä työllisyyden kuntakokeiluihin kuuluvien kuntien tehtäviksi. Eduskunta on hyväksynyt lain työllisyyden kuntakokeilusta 15.12.2020. Lain voimaantulo edellyttää vielä, että tasavallan presidentti vahvistaa lain.

Keski-Suomessa alkaa ensi vuonna kaksi kuntakokeilua, jotka käynnistyvät 1.3.2021 ja päättyvät 30.6.2023.

  • Jyväskylän seudun kuntakokeilu, johon kuuluu Jyväskylä, Laukaa, Muurame ja Äänekoski.
  • Jämsä, Keuruu, Saarijärvi -kuntakokeilu.

Käynnistymisen jälkeen osa henkilöasiakkaista siirtyy kuntien asiakkaiksi ja osa jää TE-toimistoon. Kuntakokeiluun siirtyvän asiakkaan palveluista vastaa pääasiallisesti hänen kotikuntansa. Kuntakokeilun aikana työnantaja-asiakkaille tarjotaan edelleen työnantaja- ja yrityspalveluita TE-toimistosta.

Muutoksen piiriin kuuluvat asiakkaat siirtyvät automaattisesti TE-toimistolta kunnille asiakastietojärjestelmässä eikä siirto aiheuta toimenpiteitä asiakkaille. Asiakassiirron alkuvaiheissa asiakaspalvelumme saattaa ruuhkautua.

Muutos asiakassiirtoineen perustuu lakiin työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta. Työllisyyden edistämisen kuntakokeilut liittyvät hallituksen tavoitteisiin nostaa työllisyysastetta.

Työllisyyden kuntakokeiluista te-palvelut.fi -sivustolla

Henkilöasiakkaan palvelut kuntakokeilun aikana

Työnantajan palvelut kuntakokeilun aikana

Sinun ei tarvitse itse selvittää, oletko kuntakokeilun asiakas

Jos kuulut kokeilun asiakkaaksi, saat siitä tiedon henkilökohtaisesti kirjeellä tai Oma asiointi -palvelussa. Jos ilmoittaudut kokeilun aikana työttömäksi tai teet muutosilmoituksen työttömyyden alkamisesta, saat tiedon Oma asioinnin kautta. Pidäthän yhteystietosi ajan tasalla. Voit tarkistaa ja päivittää yhteystietosi tarvittaessa Oma asiointi -palvelussa.

Kokeiluihin ohjataan kokeilualueilla ne työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat sekä kaikki maahanmuuttajat ja vieraskieliset, jotka ovat joko työttömänä tai työvoimapalveluissa kokeilualueiden TE-toimistoissa.

Jos kotikuntasi ei kuulu kuntakokeiluun, asiakkuutesi säilyy TE-toimistossa.

Työttömyysturva, työllistymissuunnitelman voimassaolo ja Oma asiointi -palvelu

Palveluiden siirtymisellä ei ole vaikutusta työttömyysturvaasi. Muista kuitenkin hoitaa Keski-Suomen TE-toimiston kanssa sopimasi työnhakuun liittyvät tapaamiset, palvelut tai tehtävät niille annettuihin määräpäiviin mennessä, jotta työttömyysturvaasi ei tule katkoksia.

Sähköinen asiointi tapahtuu edelleen Oma asiointi -palvelun kautta. Sen kautta voit ilmoittaa lähes kaikki palvelutarpeet ja työnhaun muutokset. TE-puhelinpalvelujen numerot säilyvät ennallaan ja saat niistä myös jatkossa tietoa, neuvontaa ja ohjausta esimerkiksi TE-palveluihin, työttömyysturvaan ja verkkopalveluiden käyttöön liittyvissä kysymyksissä.

Henkilöasiakkaan Oma asiointi -palvelu

TE-puhelinpalvelut

Lisätietoa työllisyyden kuntakokeilusta

Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyvät 1.3.2021

Työllisyyskokeilut (kuntaliitto.fi)

Työllisyyden kuntakokeilut (tem.fi)