Pohjanmaan TE-toimisto

Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto palvelee yrityksiä ja työnantajia, työnhakijoita ja muita henkilöasiakkaita  sekä yhteistyökumppaneita verkossa, puhelimitse ja kasvokkain.

HUOM! Pidä aina verkkopankkitunnukset mukanasi, kun asioit TE-palveluissa!

Työnhaun startti-info keskiviikkoisin klo 9.30.

Tehosta työnhakuasi, vinkkejä ja ohjausta, keskiviikkoisin klo 11.00.

Yrittäjäksi? Tutustu yrittäjäkoulutuksiimme!  

 

 

Tietoa yrittäjälle koronatilanteesta johtuviin vaikeuksiin.

Mistä löytää työntekijä? RekryKoulutus on oiva vaihtoehto, jos et löydä ammattitaitoista työntekijää.

Uutiset

null Joulukuussa työttömyys jatkoi kasvuaan, mutta samaan aikaan avoimien työpaikkojen määrä kasvoi hiukan

Juuri ilmestyneen työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli joulukuun lopussa yhteensä 11 852 työtöntä työnhakijaa. Se on 3 997 enemmän (+ 50,9 %) kuin vuotta aikaisemmin ja 1 591 enemmän kuin edellisessä kuussa. Työttömyys lisääntyi vuodentakaisesta jokaisella ELY-keskusalueella, eniten Uudellamaalla (+ 61,2 %). Koko maassa työttömien määrä kasvoi 38,7 %. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli manner-Suomen alhaisin (10,3 %). Koko maassa vastaava osuus oli 13,6 %.

Koronaviruksen vaikutukset heijastuvat erityisesti lomautettujen määrään. Joulukuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 3 564 eli 2 889 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 428,0 %).

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi 746 henkilöllä vuodentakaiseen verrattuna (+ 44,2 %): joulukuun lopussa oli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 2 434 ja yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 925 (+ 145)

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistoon joulukuun aikana 2 106, mikä on 140 enemmän (+ 7,1 %) kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Joulukuun aikana avoinna oli yhteensä 3 452 työpaikkaa, mikä oli 115 paikkaa (+ 3,4 %) enemmän kuin vuosi sitten. Uudet avoimet työpaikat lisääntyivät määrällisesti eniten asiantuntijoiden ammattiryhmässä (+ 416). Uusien avoimien työpaikkojen määrä vähentyi eniten rakennus, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä (- 155).

Työttömyys lisääntyi kaikissa seutukunnissa ja kaikissa ikä- ja ammattiryhmissä ja aktivointiaste laski

Työttömyys kasvoi joulukuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta Vaasan seudulla 2 315 henkilöllä (+ 65 %), Kokkolan seutukunnassa 495 henkilöllä (+ 25 %) ja Pietarsaaren seudulla 686 henkilöllä (+ 62 %). Pohjanmaan TE-toimiston toiminta-alueen korkein työttömyysaste oli Vaasan seudulla (12,0 %) ja matalin Suupohjan rannikkoseudulla (5,7 %).

Työttömistä työnhakijoista oli joulukuun lopussa 2 732 alle 30-vuotiaita ja 4 174 yli 50-vuotiaita. Eniten työttömien määrä nousi vuotta aikaisempaan nähden ammatteihin luokittelemattomien ryhmässä (+ 909) sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä (+ 694).

Aktivointiaste oli joulukuun lopussa 26,5 %, kun se vuotta aiemmin oli 35,4 %. Koronavirustilanteesta johtuva voimakas työttömyyden kasvu pienentää aktivointiastetta. Työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olevien yhteismäärä (ns. laaja työttömyys) oli joulukuussa 16 129. Palveluissa olevien määrä laski 0,8 % ja työttömyys kasvoi 50, 9 % edellisvuoteen verrattuna.

Yhteistyöllä ja pohjoismaisella työvoimapalvelumallilla työllisyyden edistämiseen

Työllisyyden edistämisessä tarvitaan entistä tiiviimpää yhteistyötä ja resurssien yhteensovittamista eri toimijoiden kesken. 1.3.2021 alkavissa työllisyyden kuntakokeiluissa tavoitellaan vahvempaa vaikuttavuutta sovittamalla yhteen valtion ja kuntien resursseja, osaamista ja palveluja. Pohjanmaan TE-toimiston toiminta-alueella koko Keski-Pohjanmaa osallistuu Kokkolan seudun työllisyyden kuntakokeiluun, mikä tarkoittaa, että noin 2 600 TE-toimiston henkilöasiakasta siirtyy alueen pääosin kuntien asiakkaiksi. Pohjanmaan TE-toimistosta siirtyy 14,2 henkilötyövuotta kuntakokeilun palvelukseen. Kuntakokeilulle tulee omat toimitilat Kokkolan iParkiin.

Vaasan seudulla työllisyyden hoitoa pyritään edistämään rakentamalla työllisyyden ekosysteemiä, jonka tavoitteena on alueellinen, verkostomainen yhteistyömalli työllisyyden kokonaisvaltaiseen hoitoon.

-  Sen lisäksi, että olemme monella rintamalla kehittämässä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, uudistamme myös omaa palvelumalliamme. TE-palvelut ovat siirtymässä pohjoismaiseen työvoimapalvelumalliin. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että palveluja lisätään ja asiakkaat saavat nykyistä yksilöllisempää tukea työnhakuunsa, lupaa johtaja Mika Palosaari.

 

Lue koko työllisyyskatsaus (ely-keskus.fi)

Tapahtumakalenteri