null Maaliskuussa työttömyys väheni hieman ja avoimien työpaikkojen määrä kasvoi

Juuri ilmestyneen työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli maaliskuun lopussa yhteensä 9 088 työtöntä työnhakijaa. Se on 68 vähemmän (- 0,7 %) kuin vuotta aikaisemmin, jolloin koronaviruspandemian vaikutukset ensimmäisen kerran näkyivät työttömyysluvuissa. Edelliseen kuukauteen verrattuna työttömien määrä väheni 541:llä.

Työttömyys lisääntyi vuodentakaisesta muutamilla ELY-keskusalueilla, eniten Uudellamaalla (+ 23,1 %). Koko maassa työttömyys kasvoi keskimäärin 7,3 %. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli edelleen Suomen alhaisin (8,0 %). Koko maassa vastaava osuus oli 12,6 %.

Maaliskuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 563 eli 418 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin (-21,1 %). Lyhennettyä työviikkoa tekeviä työnhakijoita oli lisäksi 742, mikä on 378 henkilöä (+ 103,8 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Pitkäaikaistyöttömyys ja ikääntyneiden työttömyys kasvoi

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi 816 henkilöllä vuodentakaiseen verrattuna (+ 47,2 %): maaliskuun lopussa oli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 2 543. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 975 (+ 199)

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi erityisesti vanhemmissa ikäryhmissä. Eniten työttömiä oli 60-64 -vuotiaiden ikäryhmässä eli yhteensä 1 231. Tässä ikäryhmässä työttömien työnhakijoiden määrä myös kasvoi eniten, 83 henkilöä enemmän vuotta aiempaan nähden (+ 7,2 %). Yli 50-vuotiaita oli maaliskuussa työttömänä 3 391 (+202), mikä on 37,3 % kaikista työttömistä työnhakijoita.

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 1 162, mikä on 114 vähemmän kuin vuotta aiemmin ja 71 vähemmän kuin edellisessä kuussa. 25-29 -vuotiaita työttömiä oli 989, mikä on 60 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömyys lisääntyi hieman Vaasan, Kokkolan ja Pietarsaaren seudulla, mutta väheni kaikissa muissa seutukunnissa

Työttömyys kasvoi maaliskuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta Vaasan seudulla 11 henkilöllä (+ 0 %), Kokkolan seutukunnassa 26 henkilöllä (+ 1 %) ja Pietarsaaren seudulla 39 henkilöllä (+ 2 %). Kaikissa muissa seutukunnissa työttömyys väheni. Alhaisin työttömyysaste oli Suupohjan rannikkoseudulla, 4,3 % ja korkein Kokkolan seutukunnassa, 9,7 %.

Avoimien työpaikkojen määrä jatkoi kasvuaan

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistoon maaliskuun aikana 3 266, mikä on 940 enemmän (+ 40,4 %) kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Maaliskuun aikana avoinna oli yhteensä 9 562 työpaikkaa, mikä oli 2 390 paikkaa (+33,3 %) enemmän kuin vuosi sitten. Uudet avoimet työpaikat lisääntyivät lähes kaikissa ammattiryhmissä, eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä (+239). Tässä ammattiryhmässä myös työttömien määrä vähentyi eniten (-103).

- Koronasta huolimatta elinvoimainen alueemme on pärjännyt varsin hyvin. Teollisuuteen ja maatalouteen tehdään merkittäviä investointeja, työllisyysaste on maan kärkikastia ja työttömyys pienintä koko maassa, iloitsee Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Mika Palosaari.

- Toki meillä edelleen riittää haastavaa työsarkaa; nuorimpien ja vanhimpien työhakijoiden ja varsinkin pitkään työttömänä olleiden ja maahanmuuttajataustaisten työnhakijoiden työllistäminen vaatii paljon. Uskon, että pohjoismaiseen työvoimapalvelumalliin siirtyminen ja siihen liittyvä työnhakijoiden entistä tiiviimpi tapaaminen ovat hyvin tarpeellisia erityisesti juuri näiden asiakasryhmien kohdalla, Palosaari jatkaa.