Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Varsinais-Suomen TE-toimiston tiedote opinnoista valmistuvalle nuorelle

Kuvituskuva

 

Aloita työnhaku Oma asiointi -palvelun kautta

Jos sinulla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa opintojesi päättyessä, aloita työnhakusi ja ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Ilmoittaudu työnhakijaksi ensisijaisesti Työmarkkinatorilta löytyvän TE-palveluiden sähköisen Oma asiointi -palvelun kautta.

  • Täytä ilmoittautuessasi huolellisesti kaikki pyydetyt tiedot ja arvioi oma palvelutarpeesi. Lomakkeen lo-pussa on avoin kenttä, johon on mahdollista laittaa lisätietoja asioista, jotka vaikuttavat työnhakuusi.
  • Työnhaku tulee ilmoittautumisen myötä voimaan toistaiseksi.
  • TE-toimistosta tai työllisyyden kuntakokeilusta ollaan sinuun yhteydessä ilmoittautumisen jälkeen. Sinun ei tarvitse tietää ilmoittautuessasi, kumpaan palveluun kuulut.
  • TE-toimistosta soitetaan 0295-alkuisesta numerosta, kunnasta soitettaessa numero voi olla tavallinen GSM-numero.
  • Seuraa sähköistä Oma asiointia säännöllisesti, koska sieltä löydät kaikki TE-asioinnin kannalta tärkeät päivämäärät, tehtävät ja viestit, sekä yhteydenottopyyntömahdollisuuden omalle vastuuvirkailijallesi.

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia tai et ole EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, voit ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluiden puhelinpalvelussa tai TE-toimiston toimipaikassa Turussa, Salossa, Loimaalla tai Uudessakaupungissa.

Hae työttömyysturva erikseen Kelasta tai työttömyyskassasta

TE-toimisto tai työllisyyden kuntakokeilu selvittää oikeutesi työttömyysturvaan (työmarkkinatuki, työttömyyspäiväraha, ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha), mutta etuus haetaan erikseen Kelasta tai työttömyyskassasta. Vastavalmistunut hakee etuutta yleensä Kelasta.

  • Työttömyysturvan saamisen edellytys on, että pidät työnhakusi voimassa ja haet kokoaikatyötä.
  • Koskee ylioppilaita: Alle 25-vuotiaalle, jolla ei ole peruskoulun jälkeistä ammatillista tutkintoa suoritet-tuna, saattaa tulla työmarkkinatukeen 21 viikon odotusaika, jolloin ei ole oikeutta työttömyysetuuteen työttömyyden perusteella.
  • Koskee ylioppilaita: Työttömyysetuutta voi kuitenkin saada odotusajasta huolimatta silloin, kun osallistuu työllistymistä edistävään TE-palveluun (mm. työkokeilu, ryhmävalmennukset).
  • Työttömyysetuuden maksamisesta ja mahdollisesta odotusajasta päättää aina Kela (tai työttömyyskassa), ei TE-toimisto.

Lue lisää työttömyysturvasta

Alle 25-vuotiaan, ammattikouluttamattoman nuoren velvollisuus hakea koulutukseen


Toimi näin, kun olet alle 25-vuotias, etkä ole suorittanut peruskoulun tai lukion jälkeen tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta:

  • Hae aina keväällä vähintään kahteen seuraavana syksynä alkavaan, tutkintoon johtavaan koulutukseen (mm. ammatilliset perustutkinnot, korkeakoulututkinnot).
  • Koulutusten ei tarvitse kuulua yhteishakuun.
  • Osallistu valintakokeisiin ja muihin koulutuksen hakemiseen kuuluviin tilaisuuksiin.
  • Jos saat opiskelupaikan, ota se vastaan ja aloita opinnot.


Menetät oikeutesi työttömyysturvaan 1.9. alkaen toistaiseksi:

  • Jos olet ilman pätevää syytä jättänyt hakematta vähintään kahteen koulutukseen.
  • Jos aiheutat itse sen, ettei sinua valita koulutukseen
  • Jos ilman pätevää syytä kieltäydyt koulutuksesta tai et aloita koulutusta.

Jos keskeytät opinnot ilman pätevää syytä, menetät oikeuden työttömyysturvaan keskeyttämispäivästä alkaen.

Lue lisää alle 25-vuotiaan työttömyysturvasta

TE-palveluista tukea työnhakuun ja urasuunnitelmiin


TE-palveluissa on käytössä asiakaspalvelumalli, jossa sinulle järjestetään työnhaun alussa alkuhaastattelu. Alkuhaastattelussa keskustellaan palvelutarpeestasi ja laaditaan työnhakusuunnitelma. Sinulle tarjotaan ensimmäisen kolmen kuukauden työnhaun aikana tiiviisti tukea työn hakemiseen ja urasuunnitelmiin. Jatkossa sinulle tarjotaan yksilöllisesti sellaista tukea ja palveluita, jotka ovat tilanteeseesi sopivia.

Palveluihin tutustumisen ja työn hakemisen voit aloittaa Työmarkkinatorilta. Sieltä löydät kaikki TE-palveluihin ilmoitetut avoimet työpaikat, joita voit selailla ilman kirjautumista. Kun kirjaudut sisään Työmarkkinatorille ja luot työnhakuprofiilin, saat ehdotuksia avoimista työpaikoista kokemuksesi ja osaamistesi perusteella.

Tutustu myös TE-liven tarjoamiin lähetyksiin ja tallenteisiin avoimista työpaikoista ja vinkeistä työnhakuun sekä yrittäjyyteen. Lisäksi kannattaa seurata Varsinais-Suomen TE-toimiston tapahtumakalenteria ja nuorille suunnattua Instagram-tiliä @tepalvelutvar, jotta sinulta ei mene ohi mikään työnhakusi kannalta tärkeä tapahtuma tai palvelu.

Lue lisää

 

Päivitetty: 13.06.2024