TE-palvelut siirtyvät kuntiin 1.1.2025

Ensi vuoden alusta lähtien TE-palvelut siirtyvät kuntien tehtäväksi ja valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan.  

Kunnille siirtyy pääosa nykyisin TE-toimiston vastuulla olevista henkilöasiakas- ja yrityspalveluista. Työvoimapalveluista tulee osa jokaisen kunnan peruspalveluja, samaan tapaan kuin esimerkiksi sivistyspalvelut.  

Miten uudistus vaikuttaa TE-toimiston henkilö- ja yritysasiakkaisiin?

TE-toimisto tekee yhteistyötä kuntien, ELY-keskuksen, KEHA-keskuksen ja muiden sidosryhmien kanssa palvelujen ja asiakkuuksien sujuvan siirron onnistumiseksi. Asiakkuutesi siirtyy automaattisesti sinua palvelevalle työvoimaviranomaiselle eikä sinun tarvitse huolehtia palvelujen jatkuvuudesta.

Asiointipaikkoihin ja asiointikanaviin tulee vuoden vaihteessa muutoksia, koska esimerkiksi useat TE-toimiston asiointipaikat lakkautetaan ja sinua palvellaan jatkossa kuntien asiointipisteissä. Työmarkkinatori säilyy jatkossakin keskeisenä verkkopalveluna, jonka kautta esimerkiksi ilmoittaudutaan työnhakijaksi.

Uudistuksesta ja sen vaikutuksista palveluihin, asiointiin ja asiointipaikkoihin tullaan tiedottamaan TE-toimiston verkkosivuilla ja muissa viestintäkanavissa syksyllä ja loppuvuodesta. Myös kunnat tiedottavat uudistuksesta verkkosivuillaan.

Usein kysyttyihin kysymyksiin löydät vastauksia työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilta.

Kysymyksiä ja vastauksia TE-palvelut 2024 -uudistuksesta

Mikä on uudistuksen tavoite?

TE-palvelujen siirto kunnille tuo palvelut lähemmäksi asiakkaita. Kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla, tukevat palvelut nopeamman työllistymisen tavoitetta. Kunnilla on hyvät lähtökohdat tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja.

Olennainen osa uudistusta on rahoitusmalli, joka kannustaa kuntia kehittämään ja tarjoamaan tehokkaita palveluja.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston toiminta-alueelle syntyy neljä työllisyysaluetta

Työvoimapalveluiden järjestämisestä vastaa 45 työllisyysaluetta Suomessa 1.1.2025 lähtien.

Oulun seudun työllisyysalueella työvoimapalvelut järjestävät yhteistyössä Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Pudasjärvi, Tyrnävä, Utajärvi ja Vaala.

Ylivieska, Kalajoki ja Nivala muodostavat oman työllisyysalueen, johon kuuluvat lisäksi Alavieska, Merijärvi ja Sievi.

Raahen seudun työllisyysalueen muodostavat Haapajärvi, Haapavesi, Kärsämäki, Oulainen, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Reisjärvi, Siikajoki, Siikalatva ja Raahe.

Taivalkoski ja Kuusamo ovat osa Kainuu-Koillismaan työllisyysalueetta yhdessä Kajaanin, Hyrynsalmen, Kuhmon, Paltamon, Puolangan, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen kanssa.  

Lisätietoja:

Päivitetty: 10.07.2024