Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Tiedote: Ompelijoita tarvitaan nyt useissa eteläpohjalaisyrityksissä

Ompelualan osaajille on nyt kysyntää eri puolilla Etelä-Pohjanmaata ja kysyntään pyritään vastaamaan rekrykoulutuksen avulla. Alkusyksystä saimme tietoomme useamman eteläpohjalaisyrityksen tarpeista palkata ompelijoita, kertoo yritysasiantuntija Anu Havuluoto Etelä-Pohjanmaan TE-toimistosta. Tältä pohjalta lähdimme kartoittamaan yritysten tarpeita ja toiveita yhteishankintakoulutukseen liittyen, toteaa Havuluoto.

Mukaan ompelijoiden rekrykoulutukseen lähti lopulta seitsemän yritystä, jotka etsivät tekijöitä sisustustekstiilien, huonekalujen sekä mattojen ompeluun. Rekrykoulutuksen kautta osaavaa työvoimaa yrityksen tarpeisiin hakevat Hakola Huonekalu Jurvasta, Jokipiin Pellava ja Lennol Jalasjärveltä, Lapuan Kankurit Lapualta, Ompeluliike Sopiva ja Soft-Kaluste Ilmajoelta sekä VM-Carpet Lappajärveltä.

Taitavista ompelijoista on tällä hetkellä pulaa

Tekstiiliteollisuus elää nyt Suomessa uutta nousua 90-luvulla alkaneen alasajon jälkeen, jolloin Suomen tekstiilituotanto pieneni tuotannon siirtyessä halpatuotantomaihin. Koronapandemia tuntuu nostaneen kotimaisen käsityön arvostuksen jälleen nousuun, ja alalle on tullut myös paljon uusia toimijoita. Ompelijoiden kysyntä työmarkkinoilla on myös kääntynyt kasvuun, kun vielä joitakin vuosia sitten ompelijoiden työllistymismahdollisuudet olivat huomattavasti heikommat.

Lennol Oy:n toimitusjohtaja Pirjo Pystykoski-Sopanen kertoo, että rekrykoulutukseen mukaan lähtemisen motiivina on ollut muun muassa se, että yrityksessä työskentelee kolme tänä vuonna eläköityvää työntekijää. Nyt etsimme uusia työntekijöitä, joita haluamme kouluttaa monipuolisiin työtehtäviin.  Olemme iloisia, että me ja koko tekstiiliala pystymme tarjoamaan töitä Suomessa, iloitsee­ Pystykoski-Sopanen.

Ompelijoiden rekrykoulutus vastaa yritysten työvoimatarpeisiin

Rekrykoulutuksen avulla saadaan koulutettua ammattitaitoisia työntekijöitä yritysten palvelukseen. Tavoitteena on kouluttaa osallistujat tuntemaan yritysten tuotantoprosessi sekä työskentelemään itsenäisesti määritellyissä työtehtävissä. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet työllistyvät koulutuksen jälkeen yritykseen. Haku koulutukseen päättyy helmikuun puolessa välissä ja koulutuksen kesto on noin kolme kuukautta. Tavoitteena on, että koulutuksen suorittaneet pääsisivät aloittamaan uusissa työtehtävissään jo kesän kynnyksellä.

Koulutukseen voivat hakeutua alasta kiinnostuneet tai jo alan työkokemusta omaavat TE-toimiston asiakkaat, mutta osaamistaan voi vakuuttaa myös harrastuneisuuden kautta. Ompelijan työ vaatii tarkkuutta, huolellisuutta sekä hyvää keskittymiskykyä ja myös hyvää fyysistä kuntoa. Koulutukseen kuuluu tietopuolista koulutusta ja harjoitustöitä Suomen Yrittäjäopiston tiloissa Teuvalla ja lisäksi työssäoppimispäiviä paikan päällä kohdeyrityksessä.

Rekrykoulutus järjestetään yhteistyössä TE-toimiston, ELY-keskuksen, Suomen Yrittäjäopiston sekä asiakasyritysten kanssa.

Yhteyshenkilöt:

Anu Havuluoto, yritysasiantuntija
Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto
p. 0295 046 545

Eliisa Rissanen, koulutusasiantuntija
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
p. 0295 027 603