Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Kauppa sekä majoitus- ja ravitsemistoimiala tarvitsevat osaajia

Kaupan sekä majoitus- ja ravitsemistoimialan henkilötyövuosien määrä on laskenut Etelä-Savossa koko ajan vuodesta 2010 alkaen. Koronavuonna 2020 kummankin toimialan henkilötyövuosien määrä laski huomattavasti. Silti näillä palveluilla on kysyntää ja ammattilaisille on töitä. Jotkut kaupan sekä majoitus- ja ravitsemistoimialan työnantajista eivät enää edellytä suomen kielen taitoa työntekijöiltään. Tämä antaa uusia mahdollisuuksia kansainvälisten osaajien työllistymiselle Etelä-Savoon.

Kaupan liikevaihto on viime vuosina kasvanut, mutta henkilötyövuodet vähenivät

Tilastokeskuksen alueellisen yritystoimintatilaston mukaan kaupan liikevaihto kasvoi Etelä-Savossa vuodesta 2019 vuoteen 2020 yhteensä 38,6 miljoonaa euroa. Tästä tukkukaupan osuus oli 14,9 miljoonaa euroa ja vähittäiskaupan 23,9 miljoonaa euroa. Koronavuosi 2020 siirsi ruoan kysyntää merkittävästi ravitsemispalveluista kaupan puolelle. Ruoan lisäksi myös mm. rakennustarvikkeiden myynti kasvoi.

Liikevaihdon noususta huolimatta kaupan toimipaikoissa tehdyt henkilötyövuodet jatkoivat laskuaan kertoo ennakointiasiantuntija Merja Toijonen Etelä-Savon ELY-keskuksesta. Vuonna 2020 tehtiin 161 henkilötyövuotta vähemmän kuin edellisvuonna. Vuodesta 2013 alkaen kaupan alalla on hävinnyt yli 800 henkilötyövuoden työpanos. Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan kaupan alalta on vähentynyt v. 2010–2020 melko tasaisella vauhdilla yhteensä noin tuhat työpaikkaa, tästä vähittäiskaupan osuus on noin 90 %.

Majoitus- ja ravitsemisalan supistuminen on ollut viime vuosina voimakasta

Tilastokeskuksen alueellisen yritystoimintatilaston mukaan majoitus- ja ravitsemisalan liikevaihto laski vuodesta 2019 vuoteen 2020 yhteensä 29,4 miljoonaa euroa. Majoitustoiminnan liikevaihto pieneni 6,2 miljoonaa euroa ja ravitsemistoiminnan 23,2 miljoonaa euroa.

Koronapandemia kuritti erityisesti ravitsemisalaa toteaa Toijonen. Majoitus- ja ravitsemistoiminnassa henkilötyövuosien määrä laski vuosina 2013–2020 354 henkilötyövuotta. Koronavuonna 2020 alalta poistui 190 henkilötyövuotta eli yli puolet alan henkilöstövähennyksestä ko. ajanjaksolla.

Kaupan sekä majoitus- ja ravitsemistoimialan työnhakijat ovat yleensä jo osa-aikatyössä

Kaupan sekä majoitus – ja ravitsemisalan työnhakijamäärät TE-palveluissa ovat melko pienet. Suurin osa kaupan alan työnhakijoistamme on jo osa-aikatöissä kaupan alalla. Ravintola-alan hakijat ovat työllistyneet pitkälti muille aloille kuin majoitus- ja ravitsemisalalle, kertovat Etelä-Savon TE-palvelujen asiantuntijat Katriina Jekunen, Heidi Aska-Randelin ja Tea Peuhkuri. Jotkut kaupan sekä majoitus- ja ravitsemistoimialan työnantajista eivät enää edellytä suomen kielen taitoa työntekijöiltään. Tämä antaa uusia mahdollisuuksia kansainvälisten osaajien työllistymiselle Etelä-Savoon painottavat asiantuntijat. Pääsääntöisesti kielitaitovaatimus on kuitenkin vielä voimassa muistuttavat palvelupäällikkö Sari Paakkunainen ja asiantuntija Teija Sironen Etelä-Savon TE-toimistosta.

Kokit työllistyvät hyvin

Ravitsemisalalla työllistyvät parhaiten nyt kokit. Erityisesti kansainvälisen keittiön osaajia tarvitaan. Majoitus – ja ravitsemisalan työntekijöiden kysyntä vaihtelee voimakkaasti talouden suhdanteiden ja koronan kehittymisen mukaan. Esimerkiksi monen ravintolan aukioloaikoja on supistettu. Moni alan ammattilainen onkin työllistynyt muille aloille ja palaaminen epävarmaan työtilanteeseen ei ole helppoa. Rekrytoijat eivät uskalla sitoutua kovin pitkiin sopimuksiin, kun pelkona on, että talven sähkölaskut vievät yrittäjien rahat. Kesän rekrytointitilanne on asiantuntijoiden mukaan hieman epävarma.

Kaupassa on mahdollisuuksia hyvälle urakehitykselle

Kauppaan työllistyvät moniosaajat, joilla on ajantasaiset digitaidot sekä päivitetty tuote- ja myyntiosaaminen. Moni aloittaa vähittäiskaupassa työuransa esim. kassatöissä, hyllyttäjänä osa-aikatyössä tai nollatuntisopimuksella. Monet kaupat kouluttavat henkilöstöään aktiivisesti. Kokoaikaiset esim. esihenkilötehtävät täytetään hyvin usein sisäisellä ja tai hiljaisella rekrytoinnilla. Tämän takia avointen hakemusten lähettäminen vähittäiskauppoihin kannattaa, vinkkaavat asiantuntijat. Ja kannattaa osallistua erilaisiin rekrytointitapahtumiin, painottavat asiantuntijat. Esimerkiksi Savonlinnassa on suunnitelmissa järjestää Tuumasta toimeen rekrytapahtuma torstaina 26.1. 23 klo 10–14 Ohjaamon tiloissa, osoitteessa Sääminginkatu 6.

Osa-aikatyössä on myös etuja

Moni työnhakija vierastaa turhaan osa-aikatyön tekemistä. Se on oiva väylä päästä sisään kaupan alan yritykseen. Osa-aikatyö mahdollistaa työn ja yksityiselämän yhteensovittamisen sekä antaa täsmätyökykyisille mahdollisuuden jatkaa työuraansa osatyökykyisenäkin, painottavat asiantuntijat. Osa-aikatyö on toisaalta myös monelle vaikeaa niukan ansion takia. Työajat painottuvat usein iltoihin ja viikonloppuisin, jolloin esim. julkisilla kulkuvälineille töihin pääseminen voi olla jopa mahdotonta, toteavat TE-palvelun asiantuntijat.

Opettele myymään osaamisesi työnhakuvalmennuksissa

Työnsaanti ei ole aina kiinni pelkästään omasta aktiivisuudesta painottavat TE-palvelun asiantuntijat. Kaikki työnhakijat eivät osaa tai tohdi tuoda osaamistaan esille työhakemuksissa ja haastatteluissa. Tähän haasteeseen TE-palvelut tarjoaa paljon palveluja ja apua. Jelppi Savonlinnan toimipaikassa on avoinna tiistaisin ja torstaisin vaikka anonyymiin työnhakuohjaukseen ja asiakirjojen laatimiseen. Työnhakuvalmennuksessa oppii hakemaan työtä tavoitteellisesti ja itsenäisesti. Työhönvalmennuksessa valmentaja auttaa henkilökohtaisesti sopivan työpaikan etsimisessä. Valmentajan ohjauksella saa tuotua esille osaamisesi ja vahvuutesi työmarkkinoilla. Kun sopiva työpaikka on löytynyt, työhönvalmentaja voi auttaa alkuun työpaikalla.

Linkkejä palveluihin

Lisätietoja

  • Merja Toijonen, ennakointiasiantuntija, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 024 165
  • Sari Paakkunainen, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto, puh. 0295 044 095
  • Teija Sironen, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto, puh.0295 044 106
  • Katriina Jekunen, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto, puh. 0295 044 018
  • Heidi Aska-Randelin, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto, puh. 0295 044 038
  • Tea Peuhkuri, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto, puh. 0295 044 013

Merja Toijonen, ennakointiasiantuntija, Etelä-Savon ELY-keskus.

Merja Toijonen, ennakointiasiantuntija, Etelä-Savon ELY-keskus

 

Sari Paakkunainen, palvelupäällikkö, Etelä-Savon TE-toimisto.

Sari Paakkunainen, palvelupäällikkö, Etelä-Savon TE-toimisto

Teija Sironen, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto.

Teija Sironen, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto

Päivitetty: 06.07.2023