Rajatyöntekijä

Tietoa rajatyöntekijöille

Pohjois-Kalotin Rajaneuvonnan kotisivuilta löydät monipuolista rajatyöntekijöiden työssäkäyntiin liittyvää tietoa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Lisäksi Rajaneuvonta neuvoo yrityksen perustamisessa ja kaupankäynnissä Ruotsissa ja Norjassa.

Pohjois-Kalotin Rajaneuvonta

Katso myös tietopaketti Haloo Pohjolan Rajatyöntekijä sivuilta joko suomeksi tai ruotsiksi.www.norden.org/rajatyontekija (suomeksi)www.norden.org/gransarbetare (ruotsiksi)

Verohallinnon sivuilta saat ohjeita ja muistilistan ulkomaille muuttavalle.
Töihin ulkomaille (vero.fi)
Nordik eTax -palvelusta löydät tietoa rajatyöntekijän verotuksesta yleisellä tasolla ja vastauksia yleisimmin esitettyihin kysymyksiin. Voit myös esittää omia kysymyksiäsi.
Nordisk eTax
Kelan sivuilta saat vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin rajatyöntekijöiden sosiaaliturvasta.
Suomessa asuva rajantyöntekijä (kela.fi)
Pohjoismainen sosiaaliturvaportaali on tarkoitettu toiseen Pohjoismaahan muuttaville, siellä työskenteleville tai opiskeleville henkilöille. Portaalissa on tietoa erilaisista etuuksista ja siitä, minkä maan sosiaalituvan piiriin henkilö eri tilanteissa yleensä kuuluu.Pohjoismainen sosiaaliturvaportaali
Työttömyyskassojen yhteisjärjestön sivuilta saat tietoa rajatyöntekijän työttömyysturvasta.
Työttömyysturva ja työskentely ulkomailla (tyj.fi)

Kun aloitat työn rajatyöntekijänä

Kun aloitat työn rajatyöntekijänä, ilmoita siitä TE-toimistoon Oma asiointi –verkkopalvelussa.

Kysy veroviranomaiselta ja Kelasta tai työttömyyskassastasi, miten sinun tulee menetellä, kun teet töitä asuinmaasi ulkopuolella rajatyöntekijänä.

Kun työ päättyy tai sinut lomautetaan

Jos työ rajatyöntekijänä päättyy tai sinut lomautetaan, muista ilmoittautua työnhakijaksi oikeaan maahan.

  • Työttömäksi jäänyt rajatyöntekijä ilmoittautuu työnhakijaksi asuinmaahansa, joka vastaa työttömyysajan etuuksista. Työnhakijaksi saa ilmoittautua asuinmaan lisäksi työskentelymaan työnvälitykseen.

Työnhaun aloittaminen Oma asiointi-verkkopalvelussa

  • Lomautettu rajatyöntekijä ilmoittautuu työnhakijasi työskentelymaansa työnvälitykseen.

EURES-palvelut

EURES-palvelut tarjoavat oikeuksiin ja velvollisuuksiin liittyvää neuvontaa ja opastusta ihmisille, jotka asuvat yhdessä maassa ja käyvät töissä toisessa.EURES-palvelut työnhakijoilleEurooppalainen ammatillisen liikkuvuuden portaali (EURES -portaali)

Ruotsin avoimet työpaikat

Ruotsin avoimet työpaikat ja tietoa henkilöstövuokrausyrityksistä löydät Arbetsförmedlingenin sivuilta.

www.arbetsformedlingen.se

Katso myös verkkoseminaarit, joissa autetaan työnhakijoita kohdentamaan ansioluettelonsa ja saatekirjeensä Ruotsin työmarkkinoille.

Tietoa Ruotsin työmarkkinoista - Your FutureHow to write a cover letter and CV that works in SwedenNail the job interview

Lisätietoja Ruotsin työmarkkinoiden tilanteesta ja kysytyimmistä ammattialoista saat maaoppaasta ja siitä löytyvistä linkeistä.

Eläminen ja työskentely, Ruotsi

Oma
asiointi