Ammatinvalinta- ja uraohjaus

Mitä ammatinvalinnanohjaus on?

Ammatinvalinnanohjaus on pääasiallisesti keskustelua, jossa pohditaan asiakkaan koulutus- ja uravaihtoehtoja. Ohjauksen tavoitteena on tukea ja auttaa sinua tulevaisuutesi ratkaisujen tekemisessä. Keskustelussa tulet kuulluksi ja asioihisi paneudutaan. Ohjaukseen voi lisäksi sisältyä muun muassa kotitehtäviä, testejä ja työ- ja koulutuskokeiluja.

Ammatinvalinnanohjaus on aina luottamuksellista ja maksutonta. Yksittäinen ohjauskeskustelu on noin tunnin mittainen, ja ohjauskertoja on yleensä useampia.

Keskustelusta psykologin kanssa saatat hyötyä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Et tiedä mikä ammatti tai koulutus sinua kiinnostaa tai on sopiva
  • Olet palaamassa takaisin työelämään poissaolon jälkeen
  • Opintosi uhkaavat keskeytyä tai ovat keskeytyneet
  • Sinun on vaikea työllistyä nykyisellä koulutuksellasi
  • Pohdit koulutuksesi täydentämistä tai uudelleenkouluttautumista uudelle alalle
  • Terveydelliset tekijät hankaloittavat sopivan ja soveltuvan työn tai ammatin löytämistä

Ammatinvalinta- ja uraohjauspsykologin voit tavata ajanvarauksella TE-toimiston asiointipisteissä. Tähän on lisäksi mahdollisuus myös kunnissa, joissa on Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen ylläpitämä Virtu-piste. Myös puhelinohjaus on mahdollista.

Ohjauspalveluita on saatavilla myös videoyhteydellä sekä verkko-ohjauksena. Ohjeesta saat tietoa siitä, miten videoyhteys muodostetaan eri laitteilla, ja miten voit huolehtia omasta tietosuojastasi etäyhteyden aikana.

Ammatinvalintaan ja uraohjaukseen voit tutustua tarkemmin Työmarkkinatori-sivustolla:

Liikenne- ja tapaturmavakuutuksen, työeläkeyhtiöiden tai Kelan ammatilliseen kuntoutukseen oikeutetut voivat saada tarvitsemaansa ohjausta omalta kuntoutustaholtaan.

Miten ohjaukseen pääsee?

Halutessasi voit jättää yhteydenottopyynnön sähköpostilla Lapin TE-toimistoon osoitteeseen avo.lappi(at)te-toimisto.fi otsikolla "yhteydenottopyyntö – psykologi." Kerro viestissä nimesi, puhelinnumerosi ja asuinpaikkakuntasi. Voit myös soittaa valtakunnalliseen ammatinvalinnan ja uraohjauksen puhelinnumeroon tai jättää yhteydenottopyynnön TE-toimistoon Oma asiointi -palvelussa. Mikäli sinulla ei ole mahdollista jättää yhteydenottopyyntöä sähköisesti, voit jättää sen soittamalla numeroon 0295 025 500.

Koulutusneuvonta

Kun jo tiedät, mitä haluat opiskella, mutta haluaisit lisätietoa koulutuksen sisällöstä, opintojen rahoituksesta tai koulutukseen hakeutumisesta, ota yhteyttä suoraan koulutusneuvontaan:

Voit myös lähettää kysymyksesi koulutusneuvonnan Facebook-sivulle.

Hyödynnä myös Lapin koulutusneuvontaa, kun mietit vaihtoehtoja koulutukseen, työhön ja tulevaisuuteen. Palvelu on maksutonta, luotettavaa ja henkilökohtaista.

Päivitetty: 11.10.2023