null Kauppa sekä majoitus- ja ravitsemistoimiala tarvitsevat osaajia

Kaupan sekä majoitus- ja ravitsemistoimialan henkilötyövuosien määrä on laskenut Etelä-Savossa koko ajan vuodesta 2010 alkaen. Koronavuonna 2020 kummankin toimialan henkilötyövuosien määrä laski huomattavasti. Silti näillä palveluilla on kysyntää ja ammattilaisille on töitä. Jotkut kaupan sekä majoitus- ja ravitsemistoimialan työnantajista eivät enää edellytä suomen kielen taitoa työntekijöiltään. Tämä antaa uusia mahdollisuuksia kansainvälisten osaajien työllistymiselle Etelä-Savoon.

Kaupan liikevaihto on viime vuosina kasvanut, mutta henkilötyövuodet vähenivät

Tilastokeskuksen alueellisen yritystoimintatilaston mukaan kaupan liikevaihto kasvoi Etelä-Savossa vuodesta 2019 vuoteen 2020 yhteensä 38,6 miljoonaa euroa. Tästä tukkukaupan osuus oli 14,9 miljoonaa euroa ja vähittäiskaupan 23,9 miljoonaa euroa. Koronavuosi 2020 siirsi ruoan kysyntää merkittävästi ravitsemispalveluista kaupan puolelle. Ruoan lisäksi myös mm. rakennustarvikkeiden myynti kasvoi.

Liikevaihdon noususta huolimatta kaupan toimipaikoissa tehdyt henkilötyövuodet jatkoivat laskuaan kertoo ennakointiasiantuntija Merja Toijonen Etelä-Savon ELY-keskuksesta. Vuonna 2020 tehtiin 161 henkilötyövuotta vähemmän kuin edellisvuonna. Vuodesta 2013 alkaen kaupan alalla on hävinnyt yli 800 henkilötyövuoden työpanos. Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan kaupan alalta on vähentynyt v. 2010–2020 melko tasaisella vauhdilla yhteensä noin tuhat työpaikkaa, tästä vähittäiskaupan osuus on noin 90 %.

Majoitus- ja ravitsemisalan supistuminen on ollut viime vuosina voimakasta

Tilastokeskuksen alueellisen yritystoimintatilaston mukaan majoitus- ja ravitsemisalan liikevaihto laski vuodesta 2019 vuoteen 2020 yhteensä 29,4 miljoonaa euroa. Majoitustoiminnan liikevaihto pieneni 6,2 miljoonaa euroa ja ravitsemistoiminnan 23,2 miljoonaa euroa.

Koronapandemia kuritti erityisesti ravitsemisalaa toteaa Toijonen. Majoitus- ja ravitsemistoiminnassa henkilötyövuosien määrä laski vuosina 2013–2020 354 henkilötyövuotta. Koronavuonna 2020 alalta poistui 190 henkilötyövuotta eli yli puolet alan henkilöstövähennyksestä ko. ajanjaksolla.

Kaupan sekä majoitus- ja ravitsemistoimialan työnhakijat ovat yleensä jo osa-aikatyössä

Kaupan sekä majoitus – ja ravitsemisalan työnhakijamäärät TE-palveluissa ovat melko pienet. Suurin osa kaupan alan työnhakijoistamme on jo osa-aikatöissä kaupan alalla. Ravintola-alan hakijat ovat työllistyneet pitkälti muille aloille kuin majoitus- ja ravitsemisalalle, kertovat Etelä-Savon TE-palvelujen asiantuntijat Katriina Jekunen, Heidi Aska-Randelin ja Tea Peuhkuri. Jotkut kaupan sekä majoitus- ja ravitsemistoimialan työnantajista eivät enää edellytä suomen kielen taitoa työntekijöiltään. Tämä antaa uusia mahdollisuuksia kansainvälisten osaajien työllistymiselle Etelä-Savoon painottavat asiantuntijat. Pääsääntöisesti kielitaitovaatimus on kuitenkin vielä voimassa muistuttavat palvelupäällikkö Sari Paakkunainen ja asiantuntija Teija Sironen Etelä-Savon TE-toimistosta.

Kokit työllistyvät hyvin

Ravitsemisalalla työllistyvät parhaiten nyt kokit. Erityisesti kansainvälisen keittiön osaajia tarvitaan. Majoitus – ja ravitsemisalan työntekijöiden kysyntä vaihtelee voimakkaasti talouden suhdanteiden ja koronan kehittymisen mukaan. Esimerkiksi monen ravintolan aukioloaikoja on supistettu. Moni alan ammattilainen onkin työllistynyt muille aloille ja palaaminen epävarmaan työtilanteeseen ei ole helppoa. Rekrytoijat eivät uskalla sitoutua kovin pitkiin sopimuksiin, kun pelkona on, että talven sähkölaskut vievät yrittäjien rahat. Kesän rekrytointitilanne on asiantuntijoiden mukaan hieman epävarma.

Kaupassa on mahdollisuuksia hyvälle urakehitykselle

Kauppaan työllistyvät moniosaajat, joilla on ajantasaiset digitaidot sekä päivitetty tuote- ja myyntiosaaminen. Moni aloittaa vähittäiskaupassa työuransa esim. kassatöissä, hyllyttäjänä osa-aikatyössä tai nollatuntisopimuksella. Monet kaupat kouluttavat henkilöstöään aktiivisesti. Kokoaikaiset esim. esihenkilötehtävät täytetään hyvin usein sisäisellä ja tai hiljaisella rekrytoinnilla. Tämän takia avointen hakemusten lähettäminen vähittäiskauppoihin kannattaa, vinkkaavat asiantuntijat. Ja kannattaa osallistua erilaisiin rekrytointitapahtumiin, painottavat asiantuntijat. Esimerkiksi Savonlinnassa on suunnitelmissa järjestää Tuumasta toimeen rekrytapahtuma torstaina 26.1. 23 klo 10–14 Ohjaamon tiloissa, osoitteessa Sääminginkatu 6.

Osa-aikatyössä on myös etuja

Moni työnhakija vierastaa turhaan osa-aikatyön tekemistä. Se on oiva väylä päästä sisään kaupan alan yritykseen. Osa-aikatyö mahdollistaa työn ja yksityiselämän yhteensovittamisen sekä antaa täsmätyökykyisille mahdollisuuden jatkaa työuraansa osatyökykyisenäkin, painottavat asiantuntijat. Osa-aikatyö on toisaalta myös monelle vaikeaa niukan ansion takia. Työajat painottuvat usein iltoihin ja viikonloppuisin, jolloin esim. julkisilla kulkuvälineille töihin pääseminen voi olla jopa mahdotonta, toteavat TE-palvelun asiantuntijat.

Opettele myymään osaamisesi työnhakuvalmennuksissa

Työnsaanti ei ole aina kiinni pelkästään omasta aktiivisuudesta painottavat TE-palvelun asiantuntijat. Kaikki työnhakijat eivät osaa tai tohdi tuoda osaamistaan esille työhakemuksissa ja haastatteluissa. Tähän haasteeseen TE-palvelut tarjoaa paljon palveluja ja apua. Jelppi Savonlinnan toimipaikassa on avoinna tiistaisin ja torstaisin vaikka anonyymiin työnhakuohjaukseen ja asiakirjojen laatimiseen. Työnhakuvalmennuksessa oppii hakemaan työtä tavoitteellisesti ja itsenäisesti. Työhönvalmennuksessa valmentaja auttaa henkilökohtaisesti sopivan työpaikan etsimisessä. Valmentajan ohjauksella saa tuotua esille osaamisesi ja vahvuutesi työmarkkinoilla. Kun sopiva työpaikka on löytynyt, työhönvalmentaja voi auttaa alkuun työpaikalla.

Linkkejä palveluihin

Lisätietoja

  • Merja Toijonen, ennakointiasiantuntija, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 024 165
  • Sari Paakkunainen, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto, puh. 0295 044 095
  • Teija Sironen, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto, puh.0295 044 106
  • Katriina Jekunen, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto, puh. 0295 044 018
  • Heidi Aska-Randelin, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto, puh. 0295 044 038
  • Tea Peuhkuri, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto, puh. 0295 044 013

Merja Toijonen, ennakointiasiantuntija, Etelä-Savon ELY-keskus.

Merja Toijonen, ennakointiasiantuntija, Etelä-Savon ELY-keskus

 

Sari Paakkunainen, palvelupäällikkö, Etelä-Savon TE-toimisto.

Sari Paakkunainen, palvelupäällikkö, Etelä-Savon TE-toimisto

Teija Sironen, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto.

Teija Sironen, asiantuntija, Etelä-Savon TE-toimisto

 

Etelä-Savossa on noin 14 500 yli 55-vuotiasta työssäkäyvää ihmistä, työttömiä ikäryhmässä on noin 1700. Kaikista työllisistä yli 55-vuotiaiden osuus on maakunnassa 29 %, kun se on koko Suomessa 22 %. Etelä-Savon jälkeen seuraavaksi korkein osuus on Kainuussa (27 %).

TE-palveluilla on monenlaisia mahdollisuuksia yli 55-vuotiaiden työllistymisen edistämiseksi

Eri ikäryhmät voivat tarvita erilaisia työvoimapalveluja.

- 55 vuotta täyttäneet voivat luonnollisesti käyttää kaikkia TE-toimiston tarjoamia palveluja. Lisäksi ikäryhmälle on erikseen kohdennettua palvelutarjontaa, kertoo Etelä-Savon TE-toimiston palvelujohtaja Päivi Pirskanen.

Opiskelu ja osaamisen lisääminen ei katso ikää

Työttömällä työnhakijalla on mahdollisuus päivittää omaa osaamistaan. Työvoimakoulutuksessa voi parantaa omaa ammattitaitoaan tai suunnata kokonaan uudelle alalle. Verkossa ja kasvokkain toteutettavia koulutuksia on tarjolla aloille, joilla on myös työpaikkoja. Työttömyysturvalla voi opiskella myös oppilaitoksen tuottamissa opinnoissa joko koko tutkinnon tai sen osia. Koulutustarpeen arvioi TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiantuntija.

Oppisopimuksella kouluttautuminen on niin ikään mahdollista. Kyseessä on työsuhde, joka solmitaan koulutuksen järjestäjän ja työnantajan kanssa. Oppisopimus on yleensä maksuton ja opiskelija saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Hyvä keino tutustua erilaisiin työpaikkoihin on työkokeilu, josta hyötyy niin työnantaja kuin työntekijä. Työkokeilusopimuksen voi solmia enintään kuudeksi kuukaudeksi. Työkokeilu ei ole työsuhde, joten siitä ei aiheudu kustannuksia työantajalle.

- Työkokeilusta palkkatuella palkattavaksi ja sitten palkansaajaksi -polusta on hyviä kokemuksia Etelä-Savon alueella. Samaa polkua voisi käyttää yrittäjäksi ryhtymiseen pienissä kivijalkayrityksissä, jotka etsivät jatkajaa toiminnalleen. Tälläkin hetkellä on myynnissä monta pientä 1–2 henkilön yritystä ja yrittäjien eläköityessä niitä tulee koko ajan lisää. Yrittäjyys on myös yli 55-vuotiaalle mahdollisuus työllistyä ja työllistää itsensä vielä ennen eläkeikää, pohtii Etelä-Savon TE-toimiston asiantuntija Riitta Röksä.

55 vuotta täyttäneellä on oikeus laajennettuun muutosturvaan

Yli 55-vuotiaalla pitkäaikaisesta, vähintään viisi vuotta kestäneestä työsuhteesta tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotulla on oikeus laajennettuun muutosturvaan. Siihen kuuluu yhden kuukauden palkkasummaa vastaava muutosturvaraha, enintään kuusi kuukautta kestävä muutosturvakoulutus sekä pidennetty työllistymisvapaa irtisanomisaikana. Työnantajalla on velvollisuus informoida irtisanottavaa yli 55-vuotiasta oikeudesta laajennettuun muutosturvaan ja ohjeistaa käynnistämään työnhaku TE-toimistossa. Työnhakijaksi tulee ilmoittautua viimeistään 60 päivän kuluessa irtisanomisen tiedoksisaannista.

Muutosturvakoulutus pyritään aloittamaan jo irtisanomisaikana ennen työttömäksi jäämistä. Sen tavoitteena on edistää nopeaa uudelleen työllistymistä tai yrittäjävalmiuksien kehittymistä.

- Muutosturvakoulutuksen on tarkoitus olla työelämälähtöistä ja koulutuksen sisältöä pyritään räätälöimään mahdollisimman pitkälti työnhakijan osaamistarpeiden mukaisesti. Muutosturvakoulutuksen suorittaminen on vapaaehtoista eikä sen keskeyttämisellä tai siitä kieltäytymisellä ole vaikusta työttömyysturvaoikeuteen, kertoo asiantuntija Erno Kuusaari Etelä-Savon TE-toimistosta.

Muutosturvakoulutuksen hankkivat yhteistyössä TE-toimisto ja ELY-keskus. Muutosturvakoulutuksen arvo voi olla enintään irtisanotun kahden kuukauden palkkasummaa vastaava.

Työllistämistuen avulla voidaan edistää 55 vuotta täyttäneen työllistymistä


TE-toimistot ja työllisyyden kuntakokeilut voivat myöntää työnantajalle työllistämistukea asiakkaanaan olevan, 55 vuotta täyttäneen työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin.

Tuen tarkoituksena on edistää 55 vuotta täyttäneiden työllistymistä parantamalla heidän ammatillista osaamistaan tai yrittäjävalmiuksiaan. Tuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, mutta sen myöntämisessä olennaisinta on työttömän työnhakijan palvelutarve.

- Työllistämistuen saamisen edellytyksenä on, että työsuhteeseen palkattava työtön työnhakija on täyttänyt 55 vuotta ja ollut työtön vähintään 24 kuukautta työllistämistuen myöntämistä välittömästi edeltäneiden 28 kuukauden aikana, summaa asiantuntija Marja Paunonen Etelä-Savon TE-toimistosta.

Työllistämistuen määrä on 70 prosenttia palkkakustannuksista. Tuki voidaan myöntää 10 kuukaudeksi, mutta kuitenkin enintään työsuhteen keston ajaksi. Työllistämistukea voidaan myöntää toistaiseksi voimassa olevaan tai määräaikaiseen kokoaikaiseen työsuhteeseen.

Harkinnanvaraista palkkatukea voidaan myöntää myös osa-aikaiseen työsuhteeseen

Palkkatuki parantaa työttömän työnhakijan ammatillista osaamista. Se edistää myös alentuneesti työkykyisen tai 60 vuotta täyttäneen pitkään työttömänä olleen mahdollisuuksia osallistua työelämään. Tuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, mutta sen myöntäminen lähtee aina työttömän työnhakijan palvelutarpeesta.


- Palkkatukea voidaan myöntää myös osa-aikaiseen työsuhteeseen, jos tuen myöntäjä pitää sitä tarkoituksenmukaisena ja se edistää työnhakijan mahdollisuuksia työllistyä, muistuttaa Marja Paunonen.

TE-toimisto tai kuntakokeilu arvioi, onko tuki tarkoituksenmukainen keino edistää työttömän työnhakijan työllistymistä. Jokaisen tukijakson kesto ja määrä ratkaistaan erikseen.


- Tuki myönnetään useimmiten viideksi tai kymmeneksi kuukaudeksi riippuen palkkatukea edeltävän työttömyyden kestosta. Tuki myönnetään enintään työsuhteen keston ajaksi. 60 vuotta täyttäneen pitkäaikaistyöttömän palkkaamiseen tukea voidaan myöntää enintään 24 kuukaudeksi kerrallaan. Työnantaja voi saada taloudellista tukea palkkatukena 50 prosenttia palkkakustannuksista, Paunonen jatkaa.

Alentuneesti työkykyisen työllistämiseen voi saada palkkatukea 70 prosenttia.

Hyväkuntoiset, eläköityneet henkilöt ovat osaavaa ja haluttua työvoimaa

Etelä-Savossa on yli tuhat työelämässä olevaa yli 65-vuotiasta, heistä noin puolet sosiaali- ja terveyspalveluissa.

- Osa-aikatyö ja epätyypilliset työsuhteet ovat lisääntyneet. Tämä korostuu muun muassa ikääntyvillä työnhakijoilla osatyökykyisyyden takia. Merkittävä ryhmä ovat myös yli 65-vuotiaat eläkeläiset, jotka voivat eläkkeen turvaaman toimeentulon ansiosta tehdä haluamansa määrän työtä, pohtii Etelä-Savon ELY-keskuksen ennakointiasiantuntija Merja Toijonen.

- Elinajanodote nousee ja tarjolla oleva työntekijäreservi pienenee. Etelä-Savossa olisi työelämässä sijaa kaikille kynnelle kykeneville – vähintään osa-aikaisesti. Kun työuraa jatkaa pitemmälle myöhäisessä työiässä, on kynnys matalampi jatkaa työntekoa vielä eläkkeelläkin, Toijonen painottaa.

Esimerkiksi Etelä-Savon hyvinvointialue etsii eläkeläisiä töihin, kertoo Eloisan rekrytoinnin ja osaamisen kehittämisen päällikkö Päivi Salovaara.

- Vuoden 2030 loppuun mennessä meiltä eläköityy reilut 1600 työntekijää. Oppilaitokset eivät pysty tuottamaan meille niin suurta määrää uusia hoitajia. Hyväkuntoiset, juuri eläköityneet, henkilöt ovat oivaa työvoimaa meille. Siinä molemmat osapuolet voittavat; eläkkeellä oleva voi kartuttaa vaikka matkakassaansa tekemällä töitä ja me saamme osaavan keikkatyöntekijän. Etelä-Savossa on paljon myös muualla asuvien kakkosasuntoja. Yritämme saada myös näitä henkilöitä töihin meille.

- Korona-aikana myös Etelä-Savon TE-toimisto käynnisti kampanjan, jolla kutsuttiin eläköityneitä työntekijöitä töihin. Eri ikäiset työntekijät lisäävät työyhteisön moninaisuutta ja osaamista, sanoo Päivi Pirskanen.

Työvoimapula ja työntekijöiden ylitarjonta

Etelä-Savossa on tällä hetkellä eniten pulaa hoivapalvelujen ja terveydenhuollon työntekijöistä. Kausiluonteisesti majoitus-, ravitsemis- ja matkailupalvelujen tehtävissä on ollut vaikeuksia saada työntekijöitä. Sen sijaan toimistotyössä työnhakijoita on liikaa.

Kuluneen vuoden aikana rakennusalan taantuma on heijastunut kuljetuksiin myös puun kysynnän laskun kautta. Kuljetusalalla on huomattava määrä nollatuntituntisopimuksia.  Työntekijöiden tosiasiallista työnteon määrää ei suoraan työttömyystilastoja seuraamalla näe, koska nollatuntituntisopimuksella työtä tekevät työnhakijat ovat tilastossa työttömiä.

- Motivaatiota vähentäviä tekijöitä pula-aloilla ovat muun muassa työntekijän terveydentila, työhön kyllästyminen, matala palkkataso sekä osa-aikainen tai määräaikainen työsuhde, toteaa Merja Toijonen.   

Työnhakuvalmennus tarjoaa tukea ja ohjausta omatoimiseen työnhakuun

Työnhakuvalmennus tarjoaa hyvät valmiudet omatoimiseen työnhakuun. Sen aikana asiakas pääsee parantamaan työnhakutaitojaan ja selkeyttämään omaa työnhakupolkuaan.

- Yksilöohjausta on mahdollista saada jo ennen valmennuksen alkua tai sen jälkeenkin. Valmennuksen aikana on mahdollista myös luoda kontakteja työnantajiin, painottaa Päivi Pirskanen.

Valmennusryhmiä on kohdennettu myös 55 vuotta täyttäneille, tämä tarjoaa muun muassa mahdollisuuden verkostoitua muiden vastaavassa tilanteessa olevien kanssa. Valmennuksia toteutetaan niin verkossa kuin kasvokkaisina valmennuksin.

Myös täsmätyökykyisten työnhakuvalmennuksessa on paljon yli 55-vuotiaita osallistujia.

Katsooko työnantaja ikää vai ammattitaitoa?

Pitkän työkokemuksen kautta saatu asiantuntemus tuottaa myös hiljaista tietoa. Kyky arvioida ja ennakoida mahdollisia yllättäviä tai haasteellisia tilanteita ja toimia niissä on aikaisemman kokemuksen myötä yleensä suurempi kuin uransa alussa olevilla työntekijöillä.


- Vanhemmilla sukupolvilla on ainakin yleisesti ottaen myös vahvempi sitoutuminen työhön ja vähemmän esimerkiksi muuttohalukkuutta, huomauttaa Merja Toijonen.

- Kokeneempien työntekijöiden osaamista kannattaa hyödyntää myös nuorempien perehdytyksessä, Toijonen lisää.

Etelä-Savon TE-toimistolle haastattelun antanut 61-vuotias trukinkuljettaja irtisanottiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä lähes 30 vuotta kestäneestä työsuhteesta. Kahden ja puolen kuukauden jälkeen hän aloitti uudessa työpaikassa vakinaisessa, kokoaikaisessa työsuhteessa.

- Pysyin samassa työpaikassa niin pitkään, koska työ oli mielekästä ja mukavaa. Kun 60-vuotiaana jää työttömäksi, niin ensimmäinen ajatus on, että pääseekö enää mihinkään, onko liian vanha? Katsooko työnantaja ikää vai ammattitaitoa?  

- Loppujen lopuksi työllistyin nopeasti. Uudessa työtehtävässä voin käyttää jo hankittua ammattitaitoani, osittain saan myös opetella uutta. Lähden perehtymään uudenlaisiin tehtäviin positiivisin mielin. Muille samassa tilanteessa oleville haluan sanoa, että ei pidä lannistua, vaan hakea töitä, uskoa itseensä. Kokemusta, ammattitaitoa ja sitoutumista tarvitaan. Työpaikkauskollisuutta.


Lisätietoja:

  • Päivi Pirskanen, palvelujohtaja, henkilöasiakaspalvelut, Etelä-Savon TE-toimisto, p. 0295 044 107
  • Merja Toijonen, ennakointiasiantuntija, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 165
  • Marja Paunonen, asiantuntija, keskitetyt palvelut, Etelä-Savon TE-toimisto, p. 0295 044 050
  • Riitta Röksä, asiantuntija, moniammatillinen työnvälitys, Etelä-Savon TE-toimisto, p. 0295 044 103
  • Erno Kuusaari, asiantuntija, henkilöasiakaspalvelut, Etelä-Savon TE-toimisto, p. 0295 044 117

Linkit:

Päivitetty: 20.10.2023