null Valmistumassa, mutta ei töitä tiedossa?

Jos sinulla ei ole tiedossa työpaikkaa heti opintojen päättymisen jälkeen, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon. Näin varmistat toimeentulosi ja parannat työllistymismahdollisuuksiasi.

Voit ilmoittautua jo etukäteen ennen opintojen päättymistä. Ilmoita silloin ensimmäiseksi työttömyyspäiväksi valmistumista seuraava päivä. Mikäli ilmoittaudut työnhakijaksi vasta valmistumisen jälkeen, oikeutesi työttömyysturvaan alkaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä.

1. Ilmoittaudu työnhakijaksi

Parhaiten ja nopeiten saat hoidettua asiasi käyttämällä sähköistä Oma Asiointi -palvelua omilla pankkitunnuksillasi. Ilmoita kaikki työsuhteesi kahden viimeisen vuoden ajalta sekä lisäksi kaikki muut työnhaun kannalta merkitykselliset työsuhteet ja koulutustiedot.

Näin aloitat työnhakusi

Oma asiointi -palveluun

Jos sinun ei ole mahdollista käyttää sähköisiä palvelujamme, voit ilmoittautua puhelinpalvelussa tai paperilomakkeella.

2. Ilmoittautumisen jälkeen

Saat ilmoittautumisen päätteeksi vastaanottoilmoituksen. Lue tämä tarkkaan ja toimi sen ohjeiden mukaisesti. Ilmoituksesta näet mihin saakka ilmoittautumisesi on voimassa.

Jos tilanteesi edellyttää henkilökohtaista palvelua, otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai postitse kahden viikon kuluessa työnhakusi alkamisesta. Pidä siis yhteystietosi ajan tasalla Oma asiointi -palvelussa. Jos arvioimme, että sinulla ei ole tarvetta asiantuntijapalveluun, emme ota sinuun yhteyttä.

Kun olemme selvittäneet oikeutesi työttömyysetuuteen, lähetämme Kelalle tai työttömyyskassalle lausunnon työttömyysetuuden maksamista varten.

3. Hae työttömyysturvaa

Ilmoittautumisesi TE-palveluihin on oltava voimassa, jotta voit saada työttömyysetuutta. 

Noudata työttömyysturvan hakemisessa Kelan tai oman työttömyyskassasi ohjeita. Jos sinulla on työkokemusta opiskeluajalta, ja kuulut työttömyyskassaan, voit saada ansiopäivärahaa. Jos et kuulu kassaan, hae peruspäivärahaa Kelasta. Koronatilanteen seurauksena päivärahaa voi saada jo 13 viikon työskentelyviikon jälkeen. Jos sinulla ei ole tarpeeksi työkokemusta, voit hakea Kelan maksamaa työmarkkinatukea.

Omavastuuaika (5 pv) alkaa, kun olet aloittanut työnhakusi. Omavastuuaikana ei makseta työttömyysetuutta. Koronatilanteen seurauksena on tehty väliaikainen lakimuutos, jonka perusteella omavastuuajalta maksetaan päivärahaa, jos omavastuuaika alkaa 16.3.-6.7.2020.

Työttömyysturvan hakeminen

Tietoa työttömyysturvasta alle 25-vuotiaille, joilla ei ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta

4. Hae työtä omatoimisesti

Työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen olet mukana, kun etsimme sopivia henkilöitä TE-toimistoon avoimeksi ilmoitettuihin työpaikkoihin. Työnhakijana olo ei kuitenkaan korvaa omaa aktiivisuutta työnhaussa. Aloita siis työpaikan hakeminen jo ennen valmistumista tai heti valmistumisen jälkeen.

Kun saat työtarjouksen

Vinkkejä työnhakuun