Aktuellt

null Integrationsutbildning för invandrare och frivilliga studier med arbetslöshetsförmån

Personer som har flyttat till Finland kan på arbets- och näringsbyrån (TE-byrån) anlita tjänster som främjar integrationen och sysselsättningen. För nyanlända görs inledande kartläggning och integrationsplan, vilket sker inom de tre första åren. En viktig del av integrationsplanen är integrationsutbildningen och yrkesutbildning. Efter integrationstiden kan en sysselsättningsplan uppgöras där det överenskoms om målet för arbetssökandet och vilka tjänster personen behöver för att nå sitt mål. Där kan det till exempel ingå yrkesutbildning och övriga TE-tjänster som stöder utbildning och sysselsättning.

 

Arbetsförvaltningen ordnar arbetskraftsutbildning för invandrare men kan också stöda frivilliga studier som sker på personens eget initiativ genom att ge personen rätt att behålla sin arbetslöshetsförmån under studietiden. Allmänna förutsättningar för arbetslöshetsförmån under studietiden är att studierna har överenskommits i integrations- eller sysselsättningsplanen, studeranden är minst 25 år samt att studierna är heltidsstudier.

 

Invandrare med integrationsplan kan studera språk på eget initiativ om studierna överenskommits i personens integrationsplan innan utbildningen börjat. Under studietiden kan arbetslöshetsförmån erhållas som integrationsstöd. Språkutbildning ordnas av bl.a. folkhögskolor, arbetar- och medborgarinstitut.

 

Invandrare med sysselsättningsplan kan studera vid yrkesläroanstalt, yrkeshögskola eller universitet och behålla sin arbetslöshetsförmån om studierna överenskommits med arbets- och näringsbyrån på förhand. Studierna kan vara studier till examen eller del av examen eller yrkesförberedande utbildning. Språkstudier eller annan allmänbildande utbildning som heltidsstudier vid allmänbildande läroanstalt kan inte ske som frivilliga studier med arbetslöshetsförmån.

 

Tilläggsuppgifter: Frivilliga studier med arbetslöshetsförmån

Uppdaterad: 06.07.2023