Aktuellt

null Årsskiftet medför förändringar i arbets- och näringstjänsterna

Arbets- och näringsbyråns webbtjänster utvecklas. I tjänsterna betonas förtroendet för kundens egen anmälan: man behöver t.ex. visa upp intyg endast på begäran. Nytt är möjligheten att skicka handlingar och göra utredningar på elektronisk väg. Via webbtjänsten Mina e-tjänster kan kunden lätt och behändigt meddela olika saker i anslutning till ett arbetserbjudande. Via webbtjänsten kan kunden också be arbets- och näringsbyrån ta kontakt. Arbetssökande får automatiskt uppgift om sådana arbetsplatser som motsvarar deras jobbsökningsprofil och som lediganslås inom pendlingsområdet.

Arbetssökande har ansvar för att uppdatera jobbsökningsuppgifterna och sitt eget CV. Alla ändringar som gäller jobbsökningen meddelas i första hand via nätet. Om en arbetssökande t.ex. inte har meddelat arbets- och näringsbyrån om mottaget arbete, kan han eller hon få onödiga arbets- och utbildningserbjudanden eller utredningsbegäranden.

 

Lönesubventionssystemet förnyas

De nya bestämmelserna om lönesubvention trädde i kraft 1.1.2015. Lönesubventionen blir procentbaserad och ansökningsförfarandet förenklas så att det blir klarade för företagen. Lönesubventionen är i fortsättningen 30, 40 eller 50 % av lönekostnaderna. Hur stort stöd som beviljas och för hur lång tid det beviljas beror på hur länge den arbetssökande varit arbetslös. Nytt är också det långvariga stöd som betalas för personer över 60 år som varit arbetslösa mer än ett år. Möjligheterna att bevilja lönesubvention begränsas av att anslagen har krympt och av att de riktas till långtidsarbetslösa i första hand.

 

Intensivare samarbete mellan arbets- och näringstjänsterna, kommunen och Fpa

Vid ingången av året trädde lagen om sektorsövergripande samservice i kraft. Den förutsätter ett intensivare samarbete mellan arbets- och näringsbyrån, kommunen och Fpa när det gäller att planera och ordna tjänster för långtidsarbetslösa. En del av reformen består också av att ändra kommunernas medfinansiering av arbetsmarknadsstödet så att kommunens andel av kostnaderna för det passiva arbetsmarknadsstödet är 50 % efter 300 dagars arbetslöshet och 70 % efter mer än 1 000 dagars arbetslöshet.

 

Mer information om förnyelserna:

Uppdaterad: 06.07.2023