Matkailudiili

Matkailun kohtaannon toimenpideohjelma

Matkailuala on viime vuosina kasvanut ja kansainvälistynyt muita toimialoja nopeammin Suomessa. Kasvun myötä monen yrityksen haasteeksi on noussut varsinkin matkailu- ja ravintola-alalla osaavan työvoiman löytäminen. Matkailuyritysten menestymiseen tarvitaan osaavaa työvoimaa muillakin kuin matkailutoimialoilla.

Matkailudiili -hanke käynnistettiin vuoden 2018 alussa Työ- ja elinkeinoministeriön toimesta ja hanketta koordinoi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hankkeessa pyritään löytämään uusia keinoja matkailualan yritysten akuutteihin rekrytointitarpeisiin, jotta yritykset saavat osaavaa työvoimaa juuri oikeaan aikaan. Tavoitteena on myös kohottaa matkailutyön imagoa sekä tiivistää eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Tavoitteena on löytää matkailualan työpaikkojen ja työntekijöiden parempaa kohtaamista edistävät palvelut ja toimintamallit, jotka huomioivat alueiden erityispiirteet.

Hanke toteutetaan vuosina 2018-2019. Katso, mitä vuonna 2018 hankkeessa tehtiin.

Etärekryä -kokeilu (Aamos)

Kokeilussa työnantaja saa sparrausta ja pääsee kehittämään rekrytointia yhdessä asiantuntijoiden opastuksella saaden käytännönläheisiä vinkkejä rekrytoinnin toteuttamiseen yrityksessään. Mukaan otetaan pieniä ja keskisuuria matkailutoimialan yrityksiä (matkailu-, matkatoimisto-, ravintola-, ohjelma- ja liikennepalvelut), jotka kokevat työvoiman saatavuuden haasteelliseksi. Etärekry-kokeiluun osallistuminen on yrityksille maksutonta. Palvelussa autetaan myös matkailualan yrityksiä osallistumaan EOJD (European Online Job Days) Work in Lapland -rekrytointitapahtumaan 3.9.2019 ja saamaan kaikki mahdollinen hyöty tapahtumasta irti kyseisenä päivänä.

Etärekry -esiteRekrytointiopas yrityksille

Sesongista Sesonkiin -kokeilu (Valmennusmajakka)

Kokeilussa etsitään ratkaisuja työvoiman siirtymiseen eri sesonkien ja/tai toimialojen välillä, jotka mahdollistaisivat ympärivuotisen työllistymisen ja työnantajille helpottavia tapoja työllistää työntekijöitä sesongista toiseen sujuvasti ja ennakoidusti. Kohderyhmänä varsinkin työnantajat, jotka lomauttavat tiettynä vuodenaikana työntekijöitään ja kohderyhmälle voisi etsiä vaihtoehtoja matkailualalta. Lisäksi eri alueiden välistä työvoiman liikkuvuutta ja tahtotilaa selvitellään. Kokeiluun osallistuminen on maksutonta. Mukaan otetaan niin yrityksiä kuin työnhakijoitakin.

Esite työntekijälleEsite työnantajalleTutustu Sesongista sesonkiin -palveluun

Matkailudiili goes International -kokeilu (Mood of Finland)

Työperäisen maahanmuuton palvelukokeilussa haetaan töiden ja tekijöiden kohtaamiseen ratkaisuja maailmalta. Kokeilussa tehdään kohdennettua rekrytointia Espanjasta Suomeen hyödyntäen viime vuoden pilotissa tehtyjä perehdytysmateriaaleja. Kokeiluun otetaan mukaan kohdeyrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet palkkaamaan ulkomaista työvoimaa. Tutustu tähän maksuttomaan aineistoon Mood of Learning -sivustolla

Työpaikkojen edustajille suunnatulla verkkoperehdytyksellä voit päivittää sanastoa ja hyödyntää materiaalia "ei hyvin suomea osaavien" työntekijöiden perehdytyksessä: tutustu perehdytykseen

Ulkomailta Suomeen tuleva työntekijä voi tutustua Suomen työkulttuuriin ja tapoihin työntekijöille suunnatussa verkkoperehdytysmateriaalissa: tutustu perehdytykseen

If you are planning to move Finland please take a part this online course and get basic information about Finnish society and culture: Orientation program for employees online course

Katso kokeilusta video

Matkaamo -kokeilu

Kokeilussa selvitellään miten työllistytään työntekijänä, kevytyrittäjänä ja toiminimiyrittäjänä ja miten tähän liittyvää neuvontapalvelua ja tukipalveluita voitaisiin kehittää TE-palveluissa.

Seuraa matkailudiiliä verkkosivuilla, Facebookissa ja Matkailutyö -sivustolla sekä Twitterissä ja Instassa #matkailudiili #matkailutyö.

Lisätietoa:

Lue lisää MatkailudiilistäMatkailudiili avittaa työntekijöiden ja työpaikkojen kohtaamista (TEM tiedote 5.3.2018)