null I december ökade arbetslösheten fortsättningsvis, men samtidigt ökade antalet lediga arbetsplatser en aning

Enligt arbets- och näringsministeriets sysselsättningsöversikt som nyss publicerades fanns det inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) i slutet av december sammanlagt 11 852 arbetslösa arbetssökande. Det är 3 997 fler (+ 50,9 %) än för ett år sedan och 1 591 fler än under föregående månad. Arbetslösheten ökade inom alla NTM-centralers områden jämfört med situationen året innan, mest ökade den i Nyland (+ 61,2 %). I hela landet ökade antalet arbetslösa med 38,7 %. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område var den lägsta i Fastlandsfinland (10,3 %). Motsvarande andel i hela landet var 13,6 %.

Konsekvenserna av coronaviruset återspeglas speciellt i antalet permitterade. I slutet av december var antalet heltidspermitterade 3 564 dvs. 2 889 fler än för ett år sedan (+ 428,0 %).

Långtidsarbetslösheten ökade med 746 personer jämfört med året innan (+ 44,2 %): i slutet av december fanns det 2 434 långtidsarbetslösa, dvs. personer som varit arbetslösa utan avbrott i minst ett år och 925 (+ 145 ) hade varit arbetslösa utan avbrott i mer än två år.

Till Österbottens arbets- och näringsbyrå anmäldes under december månad 2 106 nya lediga jobb, vilket är 140 (+ 7,1 %) fler än vid motsvarande tidpunkt i fjol. Under december månad fanns det totalt 3 452 lediga arbetsplatser, vilket var 115 platser (+ 3,4 %) fler än för ett år sedan. Antalet nya lediga arbetsplatser ökade kvantitativt sett mest i yrkesgruppen för experter (+ 416). Antalet nya lediga arbetsplatser minskade mest i yrkesgruppen för byggnads-, reparations- och tillverkningsarbetare (- 155).

Arbetslösheten ökade i alla ekonomiska regioner och i alla ålders- och yrkesgrupper och aktiveringsgraden minskade  

Arbetslösheten ökade i december jämfört med motsvarande tidpunkt året innan i Vasa ekonomiska region med 2 315 personer (+ 65 %), i Karleby ekonomiska region med 495 personer (+ 25 %) och i Jakobstadsregionen med 686 personer (+ 62 %). Inom området för Österbottens arbets- och näringsbyrås verksamhetsområde fanns den högsta arbetslöshetsgraden i Vasa ekonomiska region (12,0 %) och den lägsta i Sydösterbotten (5,7 %).

Av de arbetslösa arbetssökandena var i slutet av december 2 732 under 30 år och 4 174 över 50 år. Jämfört med förra året ökade antalet arbetslösa mest i yrkesgruppen för oklassificerbart arbete (+ 909) samt i yrkesgruppen för byggnads-, reparations- och tillverkningsarbetare (+ 694).

Aktiveringsgraden var 26,5 % i slutet av december, när den för ett år sedan var 35,4 %. Den kraftiga ökningen i arbetslösheten som orsakats av coronavirussituationen minskar aktiveringsgraden. De som räknas in i den omfattande arbetslösheten, dvs. arbetslösa arbetssökande och personer i service, uppgick sammanlagt till 16 129 i december. Antalet deltagare i service har minskat med 0,8 % och arbetslösheten har ökat med 50, 9 % jämfört med året innan.

Sysselsättningen främjas med samarbete och enligt den nordiska modellen för arbetsktaftsservice

I främjandet av sysselsättningen behövs det allt tätare samarbete och samordning av resurserna mellan de olika aktörerna. I kommunförsöken med sysselsättning som inleds 1.3.2021 eftersträvas en starkare verkningsfullhet genom att statens och kommunens resurser, kompetens och tjänster samordnas. Inom Österbottens TE-byrås verksamhetsområde deltar hela Mellersta Österbotten i Karlebyregionens kommunala sysselsättningsförsök vilket betyder att för ca 2 600 av TE-byråns personkunder överförs kundansvaret till kommunerna i området. Vid Österbottens TE-byrå övergår 14,2 årsverken till kommunförsökets tjänst. Kommunförsöket får egna lokaler i Karleby iPark.

I Vasaregionen försöker man främja skötseln av sysselsättningen genom att bygga sysselsättningens ekosystem, vars mål är en regional, nätverksmässig samarbetsmodell för att helhetsmässigt sköta sysselsättningen.  

Förutom att vi på många fronter håller på att utveckla samarbetet med olika aktörer, förnyar vi också vår egen servicemodell. TE-tjänsterna håller på att övergå till den nordiska modellen för arbetskraftsservice. Det betyder bland annat att tjänsterna utökas och att kunderna kommer att få mer individuellt stöd i sin jobbsökning, lovar direktör Mika Palosaari.

Läs hela sysselsättningsöversikten (ely-keskus.fi)

Uppdaterad: 18.08.2023