null Lönesubventionsreformen träder i kraft 1.7.2023

Syftet med lönesubventionsreformen är att främja sysselsättningen av personer som har en svag ställning på arbetsmarknaden och att öka användningen av lönesubvention i synnerhet i företag. Lagstiftningen om lönesubvention har uppdaterats för att förenkla systemet och för att öka företagens användning av subventionen.

Bestämmelserna om lönesubvention förenklas genom att lönesubventionen begränsas till att huvudsakligen främja sysselsättningen av arbetslösa arbetssökande med sämre förutsättningar eller nedsatt arbetsförmåga. Målet är att arbetsgivare bättre ska kunna förutse på vilka villkor de kan få stöd och hur mycket stöd de kan få för att sysselsätta en person. På detta sätt ska lönesubventionen locka arbetsgivare, i synnerhet företag, att i större utsträckning anställa arbetslösa arbetssökande.

Lönesubvention kan i fortsättningen beviljas för att främja sysselsättningen av

  • 15–24-åringar
  • personer som fyllt 50 år
  • personer som endast har utbildning på grundstadiet
  • invandrare
  • personer som varit utan förvärvsarbete i minst sex månader
  • personer med nedsatt arbetsförmåga.

Lönesubventionens belopp och varaktighet

Lönesubventionens belopp höjs och förenhetligas. Lönesubvention beviljas för fem eller tio månader beroende på hur länge arbetslösheten pågått före lönesubventionen.

Den lönesubvention som beviljas på grund av brister i yrkeskompetensen utgör i fortsättningen alltid 50 procent av lönekostnaderna. Före lagändringen har beloppet varierat beroende på varaktigheten av den sysselsatta personens arbetslöshet och utgjort antingen 30, 40 eller 50 procent av lönekostnaderna. Lönesubvention som beviljas på grund av skada eller sjukdom höjs från 50 procent till 70 procent. Lönebikostnader eller semesterpenning som arbetsgivaren ska betala kan i fortsättningen inte täckas med lönesubvention. Dessutom görs det andra ändringar i de stödberättigande kostnaderna för att det nationella inkomstregistret ska kunna utnyttjas effektivare vid utbetalningen av lönesubvention.

Sysselsättningsstödet för personer över 55 år

I samband med reformen införs ett sysselsättningsstöd avseende personer som fyllt 55 år. Stödet beviljas utan ändamålsenlighetsprövning, om de förutsättningar som anges i lagen uppfylls. Stöd beviljas om

  • den person som sysselsätts har fyllt 55 år och varit arbetslös i minst 24 månader under de senaste 28 månaderna
  • arbetstiden i arbetsavtalet är minst 25 timmar i veckan eller minst 65 procent av maximiarbetstiden i branschen
  • de övriga villkoren för beviljande uppfylls.

Stöd betalas till ett belopp som motsvarar 70 procent av de stödberättigande lönekostnaderna för 10 månader, dock högst för den tid anställningsförhållandet varar. Som stödberättigande kostnader betraktas samma lönekostnader som i fråga om lönesubventionerat arbete.

Ansökan om lönesubvention

I och med reformen sökes lönesubventionen elektroniskt. Arbetsgivarna ansöker om lönesubvention fr.o.m. 27.6. genom den elektroniska kundtjänsten (Allmänt assistanssystem*) och samtidigt avstår man helt och hållet från blanketter som skrivs ut. Fr.o.m. 3.7.2023 börjar man fatta beslut i lönesubventionsärenden.

I denna e-tjänst registrerar man sig med den personliga bankkoden, mobilcertifikatet eller certifikatkortet i Jobbmarknadens arbets- och näringstjänster: Mina e-tjänster (jobbmarknaden.fi). Arbetsgivaren ansöker också om utbetalning av stödet i e-tjänsten i enlighet med beslutet om lönesubvention.

* Bekanta dig med reformen om anställning med stöd och hur stödet ansökes elektroniskt (endast på finska) (keha-keskus.fi,pdf)

 

Läs mer

Uppdaterad: 18.08.2023