null Työttömyyden kehitys on Lapissa muuta maata myönteisempää – vain Lapissa työttömiä on ollut vähemmän kuin vuotta aiemmin

Matkailun ennätysvuodella on ollut vaikutuksensa Lapin hyvään työllisyystilanteeseen ja matkailun kasvu heijastuu positiivisesti työllisyyteen myös esimerkiksi matkailurakentamisena.  Vaikka avointen työpaikkojen määrä on laskenut koronaepidemian jälkeisistä työvoiman kysynnän huippuvuosista, joihin ajoittuu myös Metsä Fibren biotuotetehtaan rakentaminen, avoimia työpaikkoja on runsaasti tarjolla verrattuna koronaa edeltäviin vuosiin. Suhdanteet toki vaikuttavat Lapissakin.  Alkuvuodesta muutosneuvotteluesitysten määrä on jonkin verran kasvanut verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Toimialoittain tarkasteltuna eniten muutosneuvotteluesityksiä on tullut teollisuudesta. Suhdanteista huolimatta osaavan työvoiman saatavuudessa on haasteita nyt ja tulevaisuudessa jo pelkästään väestökehityksestä johtuvista syistä. Työmarkkinoilta eläkkeelle siirtyvien tilalle tarvitaan paljon työvoimaa tulevina vuosina. Eivätkä Lapissa elinkeinoelämän näkymät ole mitenkään negatiiviset, kunhan osaavaa työvoimaa on saatavilla.

Muutoksia työttömyysturvassa

Tämä vuosi on tuonut ja tuomassa useita työttömyysturvaan koskevia muutoksia, jotka heijastuvat luonnollisesti myös TE-toimistojen ja kuntakokeilujen asiakaspalveluun. Osa muutoksista on jo toteutunut, kuten omavastuuajan piteneminen, työttömyysturvan 300 euron suojaosuuden poisto ja lapsikorotusten poisto. Osa muutoksista on toteutumassa vasta myöhemmin syksyllä, kuten vuorotteluvapaan poistuminen – vuorotteluvapaasta kerrotaankin enemmän tässä uutiskirjeessä. Muutosten keskellä empaattisuus, asiakkaiden tsemppaus, rinnallakulkijuus ja tiedon lähteille ohjaaminen korostuu asiakastyössä.

Matkalla kohti TE24-uudistusta

TE24-uudistuksen valmistelu on nyt vahvasti alueilla ja kunnissa tehtävää valmistautumista lukuisissa eri asioissa.  Kiireenkin tuntua on, sillä määränpää häämöttää: vuoden 2025 alussa pääosa TE-hallinnon työnhakija- ja työnantajapalveluista ja asiakkuuksista siirtyy Lapissa Rovaseudun, Meri-Lapin, Tunturi-Lapin ja Pellon sekä Pohjois- ja Itä-Lapin työllisyysalueille. Lapin TE-toimistossa ja ELY-keskuksessa on käyty virastokohtaiset yt-neuvottelut ja muutoskeskustelut henkilöstön kanssa jokaisen oman henkilökohtaisen siirtosuunnan määrittämiseksi. Henkilöstö siirtyy uudistuksen myötä liikkeenluovutuksella niin sanottuina vanhoina työntekijöinä työllisyysalueiden vastuukuntien – Rovaniemen, Kittilän, Tornion ja Sodankylän – palvelukseen, joten asiantunteva, osaava palvelu työnhakijoille ja työnantajille on turvattu jatkossakin.

Erilaisia työryhmiä, tapaamisia ja infoja on työllisyysalueilla käynnistetty ja yhteistä valmistelua tehdään myös luovuttavien virastojen ja vastaanottavien työllisyysalueiden välillä Lapin liiton TE24- koordinaatiohankkeen avustuksella. Yhteistyö on hyvää, ellei erinomaista ja tämä ennakoi hyvää myös uudistuksen toimeenpanon käynnistymiselle. Tämähän on yhteinen asia ja päämäärä: haluamme yhdessä turvata parhaat mahdolliset työllisyyspalvelut lappilaisille työnhakijoille ja työnantajille myös jatkossa!

Lapin TE24-koordinaatiohanke (lapinliitto.fi)

Uutisen kirjoittaja on Lapin TE-toimiston johtaja Tiina Keränen.

Päivitetty: 25.04.2024