null TE-toimiston vinkit - CV ja työhakemus

Syksyn työnhakusesonki on taas lähtenyt käyntiin ja Uudellamaalla kaivataan osaavaa työvoimaa. Keräsimme vinkit, joilla saat työnhakuusi uutta nostetta.

1. Pidä CV selkeänä

Ansioluettelo eli CV kertoo tiivistetysti työnhakijan ansioista ja vahvuuksista. CV kannattaa pitää helppolukuisena. Oma ydinosaaminen, ja tiedot olennaisesta työkokemuksesta ja koulutuksesta kannattaa kertoa tiiviisti. Sisällytä hakemasi työtehtävän kannalta oleellisimmat ja mielenkiintoisimmat tiedot. Aikaisempia työtehtäviä voi avata lyhyesti, jotta työnantaja saa paremman kuvan osaamisestasi. Parhaiten toimii ulkoasultaan selkeä, maksimissaan kaksisivuinen ansioluettelo.

Staffpointin rekrytointikonsultit suosittelevat liittämään CV:hen kuvan ja tallentamaan tiedoston pdf-muodossa. Näin varmistat, että CV näyttää myös työnantajan koneella juuri siltä kuin haluatkin.

Vaikka ansioluettelon ulkonäkö olisikin perinteinen, kannattaa omaa persoonaakin tuoda esiin.

"Alkuun kannattaa lisätä pieni palsta itsestäsi, maksimissaan kolme lausetta, jossa kerrot työpersoonastasi, motivaatiostasi, arvoistasi ja työskentelytavoistasi", Staffpointilta vinkataan.

2. Viilaa videohakemus kuntoon

Videohakemusten tekeminen on yleistynyt viime vuosina. Hakijaa saatetaan esimerkiksi pyytää jättämään itsestään lyhyt videoesittely CV:n ja työhakemuksen ohella. Videohakemus on parhaimmillaan mieleenpainuva ja tuo esiin työnhakijan osaamista ja persoonaa.

Videota kuvatessa kannattaa pitää mielessä ainakin nämä vinkit:

  • Ole oma itsesi, puheen ei tarvitse olla luetun kuuloista tai kirjakieltä. Älä myöskään lue paperista.
  • Vastaa työhaastatteluun melko hiljaisessa ympäristössä, jossa sinua ei häiritä. Varmista, että valoa on tarpeeksi ja taustalla ei näy mitään sinne kuulumatonta.
  • Harjoittele ja mieti vastauksia etukäteen. Älä opettele sanasta sanaan ulkoa, vaan käytä apuna esimerkiksi pääaiheista koostuvaa lunttilappua. Hyvä vastaus on noin kahden minuutin mittainen

Yleisimmät virheet videohakemuksen teossa ovat rekrytointikonsulttien mukaan paperilta lukeminen ja liian lyhyet tai pitkät vastaukset.

3. LinkedIn-profiilista vauhtia verkostoitumiseen

LinkedIn-profiilin perustaminen tukee työnhakua. Parhaimman hyödyn someprofiilista saa irti, kun profiili sisältää samat tiedot, kuin ansioluettelosi eli koulutuksesi, pätevyytesi, työkokemuksesi ja taitosi. LinkedIn-profiilista kannattaa tehdä julkinen, jotta työnantajat löytävät sinut, neuvovat rekrytointikonsultit.

"LinkedIn toimii työnhakijoiden ja työntekijöiden kohtaamispaikkana. Profiili lisää näkyvyyttä verkossa, työnantajien silmissä, ja profiilin avulla rakennat ammatillista profiiliasi ja verkostoidut."

Verkostoituminen vaatii omaa aktiivisuutta. Verkostoja voi rakentaa vaikkapa omalla alalla työskentelevien kanssa. Jos olet työnhaussa, kannattaa seurata eri rekrytointisivuja ja yrityksiä, joista olet kiinnostunut ja osallistua verkossa julkiseen keskusteluun oman alan ajankohtaisista aiheista. Muista, että LinkedIn on ammatillinen kanava, jossa ei jaeta henkilökohtaisia asioita, niin kuin esimerkiksi Facebookissa.

4. Työnhakuvalmennus

Uudenmaan TE-toimistossa järjestetään lyhyitä, maksuttomia työnhakuvalmennuskursseja, jotka pyrkivät auttamaan osallistujia tehostamaan työnhakuaan. Kursseilla käsitellään oman osaamisen esilletuontia työnantajia kiinnostavalla tavalla sekä työhaastatteluissa menestymistä. Ammattilaisten vinkeillä työnhakuun voi löytyä tuoreita ideoita. Tulevat työnhakuvalmennukset löytyvät tapahtumakalenteristamme.

5. Nuori työnhakija - aloita Ohjaamosta!

Työuransa alussa olevalla nuorella työnhakijalla ei välttämättä ole vuosikaupalla työkokemusta. Silloin hakemuksessa ja ansioluettelossa kannattaa korostaa esimerkiksi harjoitteluita ja vapaa-ajantoimintaa. Nuorten valttikorttina on usein myös kielitaito ja IT-osaaminen, joista kannattaa kertoa hakemuksessa tarkemmin, rekrytointikonsultit neuvovat.

Alle 30-vuotiaat voivat saada apua CV:n tekoon ja työhaastatteluun valmistautumiseen Uudenmaan monista Ohjaamoista. Ohjaamoissa järjestetään myös säännöllisesti rekrytointitilaisuuksia, jotka on suunnattu alle 30-vuotiaille työnhakijoille.

+1 Kokeile jotain uutta

Työnhaussa saattavat auttaa hullummatkin ideat. Miltä kuulostaisi mukavan työkaverin kehuminen somevideolla tai oma somekampanja töiden saamiseksi? Hämeen ELY-keskuksessa määräaikaisena viestinnänsuunnittelijana työskennelleellä Jaakko Koivistolla on kokemusta molemmista.

Koivisto teki kollegoihinsa niin hyvän vaikutuksen, että he innostuivat kuvaamaan Koivistolle lähtiäislahjaksi somevideon, jossa he hehkuttivat Koiviston osaamista. Video julkaistiin Hämeen ELY-keskuksen omalla Twitter-tilillä. Yllätys paljastui Koivistolle viimeisenä työpäivänä.

"Meillä oli siinä kakkutilaisuus, ja esimieheni Kirsi Elomaa kertoi, että hänellä oli minulle läksiäislahja. Hän sanoi, että odottele hetki ja katsele sun somea", Koivisto kertoo ja lisää videon olleen mahtava yllätys.

Uuden työpaikan löytäminen ei osoittautunut helpoksi. Kun kiikarissa olleesta unelmien työpaikasta ei kuulunutkaan kutsua haastatteluun, Koivistosta alkoi jo miettiä luovuttamista.

"Sitten ajattelin, että olen koko viime vuoden ajan keksinyt kampanjoita ja mainoksia, miksi en ideoisi itselleni sellaista?" Koivisto toteutti päähänpistonsa välittömästi twiittaamalla, että maksaa 1000 euroa työnantajalle, joka palkkaa hänet, tai kenelle tahansa jonka vinkin perusteella Koivisto löytäisi uuden työpaikan itselleen. Myöhemmin hän nosti summaa ensimmäisen kuukauden palkkaan ja tarjosi vaihtoehdoksi summan antamista työnantajan valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

Koiviston tempaus pisti sosiaalisessa mediassa silmään, ja työhaastattelukutsuja Koivisto on jo saanut enemmän kuin kesän aikana tekemiensä työhakemusten avulla. Myös media on ollut kiinnostunut Koiviston tempauksesta. Eniten miehen mieltä on lämmittänyt nähdä, miten vanhat kurssikaverit ja valmennuskurssilla olleet Koiviston oppilaat ovat tarttuneet twiittiin ja lähettäneet kannustusviestejä.

Jos sosiaalista mediaa haluaa käyttää työnhaussa, se kannattaa tehdä omalla tyylillä, Koivisto tiivistää:

"Mä olen aika impulsiivinen ihminen, ja saatan tehdä jotain järjetöntä, vaikka tietenkin pidän lupaukseni. Toisen tyyppisellä ihmisellä saattaa toimia joku aivan muu juttu. Tärkeintä on, että tuo omaa persoonaansa esiin."

Juttu on julkaistu alunperin Uudenmaan TE-toimiston uutiskirjeessä 4/2018.

Päivitetty: 18.10.2024