Kotoutumiskoulutus

Työvoimakoulutukset ja muut lakisääteiset palvelut

TE-palvelujen ja kuntakokeilujen asiakkaille on tarjolla erilaisia työvoimakoulutuksia ja valmennuksia. Maahanmuuttajille suunnatuista koulutuksista voit lukea lisää alta. Kannattaa myös tutustua valmennuspalvelujen tarjontaan:

Kaikkien lakisääteisten palveluiden tavoitteena on työllistyminen tai työllistymismahdollisuuksien parantaminen!

Työvoimakoulutuksena järjestettävä kotoutumiskoulutus

Kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan suomea, tutustutaan suomalaiseen yhteiskuntaan sekä työelämään. Jos haluat kotoutua suomen kielellä, sinut ohjataan ensin suomen kielen lähtötasoarviointiin. Siinä arvioidaan, minkälaista koulutusta tai muuta palvelua tarvitset. Kotoutumiskoulutus on pääasiassa tarkoitettu asiakkaille, joilla on oikeus kotoutumissuunnitelmaan.

Jos olet kiinnostunut tästä suomenkielisestä kotoutumiskoulutuksesta, ole yhteydessä TE-toimistoon tai oman kuntasi työllisyyden kuntakokeiluun.

Lue lisää maahanmuuttajien kotoutumispalveluista:

Työvoimakoulutuksena järjestettävän kotoutumiskoulutuksen jonotusaika kielitaidon testauksesta koulutuksen alkamiseen on noin 1–2 kuukautta. Jonotusaika vaihtelee yksilöllisesti henkilöiden tilanteiden mukaan. Kutsu koulutukseen lähetetään vähintään 2–4 viikkoa ennen koulutuksen alkamista.

Maahanmuuttajien osaamis- ammattitaitokartoitukset

Palvelussa kartoitetaan jo olemassa olevaa työssä tai koulutuksessa kertynyttä osaamista ja sopivuutta tietylle alalle. Kartoituksesta saa todistuksen, jota voi käyttää työnhaussa tai hakiessasi opiskelupaikkaa.

Kartoituksia järjestetään seuraavilla aloilla:

  • Sosiaali- ja terveysala
  • Tieto- ja viestintätekniikka
  • Puhtausala
  • Kiinteistöpalveluala
  • Rakennusala
  • Liiketoiminta
  • Kone- ja tuotantotekniikka
  • Ravintola- ja cateringala

Lue lisää osaamiskartoituksista:

Maahanmuuttajien osaamis- ja ammattitaitokartoitus

Omakielinen yhteiskuntaorientaatio

Koulutuksessa asiakas saa omalla äidinkielellään tai muulla hyvin osaamallaan kielellä perustietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, sen toiminnasta sekä kotoutumisprosessista. Kielet, joilla omakielisiä yhteiskuntaorientaatiota järjestetään, vaihtelevat. Koulutus on hyvä alku kotoutumiselle!

Lisätietoja saat olemalla yhteydessä TE-toimistoon tai oman kuntasi työllisyyden kuntakokeiluun. Voit myös etsiä haussa olevia omakielisiä yhteiskuntaorientaatioita TE-palvelujen koulutushausta. Kirjoita hakukenttään sana "yhteiskuntaorientaatio" ja rajaa haku Uudenmaan alueelle.

Pidempään maassa asuneille maahanmuuttajille suunnatut koulutukset

Nämä koulutukset ovat tarkoitettu jo pidempään maassa asuneille maahanmuuttajille, joiden suomen kielen taito ei ole riittävä tai jotka tarvitsevat muuta tukea työllistymiseen. Koulutuksen ensisijaisena tavoitteena on työllistyminen ja sen kesto määräytyy osallistujan lähtötason ja tilanteen mukaan. Koulutuksia on kahdenlaisia: toiminnallinen suomen kielen taitoa ja työnhakuvalmiuksia kehittävä koulutus sekä korkeakoulutetuille ja ylemmille toimihenkilöille tarkoitettu koulutus. Koulutukseen valitaan kartoitusjakson kautta.

Jos olet kiinnostunut tästä koulutuksesta, ole yhteydessä TE-toimistoon tai oman kuntasi työllisyyden kuntakokeiluun.

Päivitetty: 18.08.2023