Ammatinvalinta ja uraohjaus

Uudenmaan TE-toimiston psykologit tarjoavat ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelua. Kaikki psykologista uraohjausta tekevät ovat koulutus- ja työelämäsiirtymiin erikoistuneita laillistettuja psykologeja. Ohjauksen lähtökohtana ovat aina sinun omat odotuksesi ja kiinnostuksesi.

Sinun ei tarvitse olla TE-toimiston asiakas, vaan voit tulla keskustelemaan sinulle tärkeistä ammatillisista kysymyksistä juuri siinä tilanteessa kuin tällä hetkellä olet. Palvelu on asiakkaalle maksutonta.

Työllisyyden kuntakokeilun asiakas

Jos olet työllisyyden kuntakokeilun asiakas, ota yhteyttä oman kotikuntasi omavalmentajiin, kun haluat hakeutua ammatinvalinnanohjaukseen. Kuntakokeiluja on Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Porvoossa ja Raasepori-Hangossa. Lisätietoa kuntakokeiluista:

Koulutusneuvonta

Jos tarvitset ensisijaisesti tietoa koulutuksista, voit ottaa yhteyttä TE-palveluiden valtakunnalliseen koulutusneuvontaan.  Koulutusneuvonnasta saat tietoa koulutuksista ja koulutusten rahoituksesta.

Koulutusneuvonnan valtakunnallinen puhelinpalvelu: p. 0295 020 702 (arkisin klo 9.00–16.15)

Ammatillinen kuntoutus

Hakeudu työeläkevakuuttajasi ammatilliseen kuntoutukseen seuraavissa tilanteissa:

  • Jos sinulla on työntekoa rajoittava sairaus tai sairauksia, ja olet edelleen työelämässä tai jäänyt työttömäksi viimeisen 1-2 vuoden sisällä, sinulla voi olla oikeus työeläkelaitoksen järjestämään ammatilliseen kuntoutukseen. ​​

Jos olet jo saanut myönteisen päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta työeläkevakuuttajaltasi, vakuutusyhtiöltäsi tai Kelalta, pyydäthän ohjausta siltä taholta, jolta olet saanut päätöksen.

Lisätietoa:

Ammattiliittojen uraohjauspalvelut

Jos kuulut ammattiliittoon, YTK-Työelämään tai YTK-Työttömyyskassaan, voit mahdollisesti hyödyntää myös heidän tarjoamiaan uraohjauspalveluita.

Mitä ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelu on?

Ammatinvalinnanohjauksesta saat apua koulutus- ja uravaihtoehtojen pohtimiseen, jos mietit esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Mille alalle tai mihin koulutukseen suuntaudun, voisinko vaihtaa alaa?
  • Mistä olen kiinnostunut, mikä on minulle tärkeää?
  • Miten valitsen, kun kaikki kiinnostaa tai mikään ei kiinnosta?
  • Mitä osaan, mitkä ovat vahvuuteni ja mitä voisin kehittää itsessäni?
  • Onko minun huomioitava terveydentilani, kun teen työelämäratkaisuja?

Ammatinvalinnanohjauksessa voit keskustella luottamuksellisesti saman psykologin kanssa yhden kerran tai tarvittaessa useampia kertoja. Yksi ohjauskeskustelu kestää noin tunnin ja keskustelut toteutuvat ma-pe klo 9–16 välillä.

Varaa aika ohjaukseen

Kun haluat varata ajan Uudenmaan TE-toimiston ammatinvalinnanohjaukseen, jätä yhteystietosi alla olevan linkin kautta. Palvelumme on suosittu ja voit joutua odottamaan useita viikkoja, ennen kuin voimme järjestää tapaamisen toimistolla. Suosittelemme valitsemaan ohjauksen puhelimitse tai Teamsin välityksellä, sillä näitä tapaamisia pystymme järjestämään nopeammin. Lue myös alla olevat lisäohjeet huolellisesti.

Kun olet ilmoittautunut palveluumme, lähetämme sinulle muutaman päivän kuluessa salatun sähköpostiviestin. Kysymme salatussa viestissä henkilötunnustasi, jotta voimme tallentaa tietosi TE-toimiston henkilötietojärjestelmään ja rekisteröidä sinut ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelun asiakkaaksi. Jollet vastaa yllämainittuun salattuun sähköpostiin ja ilmoita henkilötunnustasi, emme voi liittää sinua asiakasjonoomme.

Olet siis jonossa palveluumme vasta silloin, kun olet vastannut sähköpostiviestiimme. Otamme sinuun yhteyttä tapaamisajan sopimista varten noin 1–3 kk ilmoittautumisesi jälkeen. Odotusaika voi kuitenkin vaihdella eri alueilla ja eri vuodenaikoina. Etäohjaukseen on mahdollista päästä nopeammin kuin toimistotapaamiseen.

Huomioithan, että psykologimme käyttävät suojattua sähköpostiyhteyttä, joten saat sähköpostin auki jatkossa vain siltä laitteelta, jolla olet sen ensimmäisen kerran avannut. Sähköpostiviesti on luettavissa 30 päivän ajan. Muistathan myös, että TE-toimiston puhelut ja tekstiviestit tulevat 0295-alkuisesta puhelinnumerosta.

Tarkistathan myös sähköpostisi roskapostikansion siltä varalta, että viestimme on joutunut sinne.

Valtakunnallinen palvelu

Uraohjausta on tarjolla etäyhteydellä ja ajanvarauksella myös valtakunnallisesti. Palvelua on mahdollista saada suomeksi ja englanniksi. 

Lue lisää Työmarkkinatorilta:

Uraohjaus - Henkilöasiakkaan neuvontapalvelut (tyomarkkinatori.fi)

 

Päivitetty: 29.02.2024