Ammatinvalinta ja uraohjaus

Uudenmaan TE-toimiston psykologit tarjoavat maksutonta ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelua. Kaikki psykologista uraohjausta tekevät ovat koulutus- ja työelämäsiirtymiin erikoistuneita laillistettuja psykologeja. Ohjauksen lähtökohtana ovat aina sinun omat odotuksesi ja kiinnostuksesi.

Sinun ei tarvitse olla TE-toimiston asiakas, vaan voit tulla keskustelemaan sinulle tärkeistä ammatillisista kysymyksistä juuri siinä tilanteessa kuin tällä hetkellä olet: työssä, lomautettuna tai työttömänä. Myös opiskelijat sekä perhevapaalla, sairauslomalla tai kuntoutustuella olevat voivat varata ajan TE-toimiston psykologipalveluihin.

Huom. Jos olet työllisyyden kuntakokeilun asiakas, ota yhteyttä oman kotikuntasi omavalmentajiin, kun haluat hakeutua ammatinvalinnanohjaukseen.

Koulutusneuvonta

Jos tarvitset ensisijaisesti tietoa koulutuksista, voit ottaa yhteyttä TE-palveluiden valtakunnalliseen koulutusneuvontaan.  Koulutusneuvonnasta saat tietoa koulutuksista ja koulutusten rahoituksesta.

Koulutusneuvonnan valtakunnallinen puhelinpalvelu: p. 0295 020 702 (arkisin klo 9.00–16.15)

Ammatillinen kuntoutus

Jos olet jo saanut myönteisen päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta työeläkevakuuttajaltasi, vakuutusyhtiöltäsi tai Kelalta, pyydäthän ohjausta siltä taholta, jolta olet saanut päätöksen.

Mitä ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelu on?

Ammatinvalinnanohjauksesta saat apua koulutus- ja uravaihtoehtojen pohtimiseen, jos mietit esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Mille alalle tai mihin koulutukseen suuntaudun, voisinko vaihtaa alaa?
  • Mistä olen kiinnostunut, mikä on minulle tärkeää?
  • Miten valitsen, kun kaikki kiinnostaa tai mikään ei kiinnosta?
  • Mitä osaan, mitkä ovat vahvuuteni ja mitä voisin kehittää itsessäni?
  • Onko minun huomioitava terveydentilani, kun teen työelämäratkaisuja?

Ammatinvalinnanohjauksessa voit keskustella luottamuksellisesti saman psykologin kanssa yhden kerran tai tarvittaessa useampia kertoja. Yksi ohjauskeskustelu kestää noin tunnin ja keskustelut toteutuvat ma-pe klo 9–16 välillä.

Varaa aika ohjaukseen

Kun haluat varata ajan Uudenmaan TE-toimiston ammatinvalinnanohjaukseen, jätä yhteystietosi alla olevan linkin kautta. Lue myös alla olevat lisäohjeet huolellisesti.

Kun olet ilmoittautunut palveluumme, lähetämme sinulle salatun sähköpostiviestin. Kysymme salatussa viestissä henkilötunnustasi, jotta voimme tallentaa tietosi TE-toimiston henkilötietojärjestelmään ja rekisteröidä sinut ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelun asiakkaaksi.

Olet jonossa palveluumme vasta silloin, kun olet vastannut sähköpostiviestiimme. Otamme sinuun yhteyttä tapaamisajan sopimista varten noin 1–3 kk ilmoittautumisesi jälkeen. Odotusaika voi kuitenkin vaihdella eri alueilla ja eri vuodenaikoina. Etäohjaukseen on mahdollista päästä nopeammin kuin toimistotapaamiseen.

Huomioithan, että psykologimme käyttävät suojattua sähköpostiyhteyttä, joten saat sähköpostin auki jatkossa vain siltä laitteelta, jolla olet sen ensimmäisen kerran avannut. Sähköpostiviesti on luettavissa 30 päivän ajan. Muistathan myös, että TE-toimiston puhelut ja tekstiviestit tulevat 0295-alkuisesta puhelinnumerosta.

Valtakunnallinen palvelu

Jos haluat nopeammin yhteyden uraohjauspsykologiin, voit olla yhteydessä valtakunnalliseen uraohjauspalveluun, josta saat ohjausta ilman ajanvarausta ja ajanvarauksella (puhelin- ja video-ohjaus). Valtakunnallisen uraohjauspalvelun puhelinnumero on 0295 020 720 ja päivystys numerossa on ma-to klo 12–16.

 

 

Päivitetty: 14.03.2023