Ajankohtaiset

<< Takaisin

« Takaisin

Nuorille töitä! - ohjeita valmistuville ja palvelusajan päättäville

Jos sinulla ei ole tiedossa työpaikkaa heti opintojesi tai palvelusaikasi päättymisen jälkeen, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon. Näin varmistat toimeentulosi ja parannat mahdollisuuksiasi työllistyä.

Voit ilmoittautua työnhakijaksi jo ennen opintojen tai palvelusajan päättymistä ja ilmoittaa etukäteen ensimmäisen työttömyyspäiväsi. Ilmoita silloin ensimmäiseksi työttömyyspäiväksi valmistumistasi tai palvelusaikasi päättymistä seuraava päivä. Jos ilmoittaudut vasta valmistumisesi tai palvelusaikasi päättymisen jälkeen, oikeutesi työttömyysturvaan alkaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä.

Tutustu tapahtumakalenterimme kautta tiistaina 2.6. järjetettäviin Nuorille töitä Pirkanmaa -verkkoluentoihin ja ilmoittaudu mukaan kuulemaan kouluttautumista ja ammatinvalinnasta, kesätyön hakemisesta ja sosiaalisen median hyödyntämisestä työnhaussa. Verkkoluennoilla vierailee myös kouluttajia ja työnantajia.

Pirkanmaan TE-toimiston tapahtumakalenteri

Toimintaohjeita valmistuville ja palvelusaikansa päättäville

Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon

Kätevimmin ilmoittaudut työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa omilla pankkitunnuksillasi, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Ilmoita kaikki työsuhteesi viimeisen kahden vuoden ajalta sekä myös muut työnhaun kannalta merkitykselliset työsuhteet ja koulutustiedot. Työnhakusi alkaa heti, kun olet vastannut verkkopalvelun kysymyksiin ja lähettänyt tiedot. Lähettämisen jälkeen saat ohjeet, miten jatkat asiointia. Varaudu esittämään tutkinto- ja työtodistuksesi pyydettäessä.

Jos käytössäsi ei ole pankkitunnuksia, varmennekorttia tai mobiilivarmennetta, katso ilmoittautumisohjeet Pirkanmaan TE-toimiston asiointiohjeesta.

Näin aloitat työnhakusi

Oma asiointi -palveluun

Näin asioit Pirkanmaan TE-toimiston kanssa

Ilmoittautumisen jälkeen

Ilmoittautumisen päätteeksi saat vastaanottoilmoituksen. Lue ilmoitus tarkkaan ja toimi sen ohjeiden mukaisesti. Ilmoituksesta näet, mihin asti ilmoittautumisesi on voimassa.

Arvoimme palvelutarpeesi antamiesi tietojen perusteella. Jos tilanteesi edellyttää henkilökohtaista palvelua, otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai postitse kahden viikon kuluessa työnhakusi alkamisesta. Jos sinulla ei ole tarvetta asiantuntijapalveluun, emme ota sinuun yhteyttä, vaan työnhakusi on voimassa verkkopalvelussa ilmoitetun ajan.

Lähetämme Kelalle tai työttömyyskassallesi lausunnon etuuden maksamista varten, kun olemme selvittäneet oikeutesi työttömyysetuuteen.

Pidäthän TE-palveluihin ilmoittamat tietosi ajan tasalla ja ilmoita muutoksista tilanteessasi Oma asiointi -palvelun avulla. Vuorokauden ympäri käytössäsi olevan asiointipalvelun avulla hoidat asiakkuuttasi TE-toimistoon.

Nuoret työnhakijat

Hae työttömyysturvaa

Työttömyysetuus edellyttää TE-palveluihin voimassa olevaa työnhakua. Myös viiden päivän omavastuuaika alkaa vasta, kun olet aloittanut työnhakusi. Koronatilanteen seurauksena tehdyn väliaikaisen lakimuutoksen perusteella omavastuuajalta maksetaan työttömyysetuutta, jos omavastuuaika alkaa 16.3.-6.7.2020. Normaalitilanteessa omavastuuaikana ei makseta työttömyysetuutta.

Noudata työttömyysturvan hakemisessa Kelan tai oman työttömyyskassasi ohjeita. Tyypillisesti nuorille työnhakijoille maksetaan työmarkkinatukea. Jos olet valmistunut ammatillisesta koulutuksesta ja sinulla on riittävästi työhistoriaa, voidaan sinulle maksaa peruspäivärahaa. Jos kuulut työttömyyskassaan ja sinulla on riittävästi työhistoriaa, voidaan työttömyysetuus maksaa ansiopäivärahana.

Työttömyysturvan hakeminen

Lisätietoa työttömyysturvasta alle 25-vuotiaille

Vastavalmistunut hakee työttömyysetuutta nopeimmin verkossa (kela.fi)

Näin haet ansiopäivärahaa työttömyyskassasta (tyj.fi)

Hae työtä omatoimisesti ja aktiivisesti

Työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen olet mukana, kun etsimme sopivia henkilöitä TE-toimistoon avoimeksi ilmoitettuihin työpaikkoihin. Pelkkä työnhakijana olo ei kuitenkaan korvaa omaa aktiivisuutta työnhaussa. Aloita siis työpaikan hakeminen jo ennen valmistumistasi tai heti sen jälkeen.

Hyödynnä työnhakusi tueksi työnhaun ohjausta ja verkkoluentoja. Ajankohtaiset luennot ilmoitamme tapahtumakalenterissamme. Tutustu myös Työmarkkinatoriin ja anna työnantajien löytää sinut!

Työsuhde syntyy, kun työnantaja ja työntekijä sopivat yhdessä työn tekemisestä. Työsuhteelle on määritelty vähimmäisehdot, jotka perustuvat lakeihin ja työehtosopimuksiin. Tiesithän, että kesätyöntekijöiden työehdot ovat samanlaiset kuin muillakin työntekijöillä.

Kun saat työtarjouksen

Vinkkejä työnhakuun

Pirkanmaan TE-palveluiden tapahtumakalenteri

Työmarkkinatori

Lisätietoa työsuhteesta (tyosuojelu.fi)

Toimi työnhakijana TE-toimiston kanssa sopimallasi tavalla

Teemme yhdessä työllistymissuunnitelman, jossa sovimme työnhakusi tavoitteista, omista tehtävistäsi ja tarvitsemistasi palveluista. Toimimalla suunnitelmassa sovitulla tavalla ja ilmoittamalla mahdollisista muutoksista työnhakutilanteessasi varmistat työpaikan löytämisen mahdollisimman nopeasti ja työttömyysetuuden saamisen.

Työllistymissuunnitelma

Näin asioit TE-palveluissa

Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet


Oma
asiointi