TE-palvelut 2024 -uudistus

Eduskunta hyväksyi TE-palvelujen siirtoa koskevat lait 1.3.2023. Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut (TE-palvelut) siirretään kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palvelujen siirtoa on valmisteltu yhteistyössä ministeriöiden, TE-palvelujen, ELY-keskusten, KEHA-keskuksen, kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa.

TE-palvelut 2024 uudistuksen tavoite

Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta ja monipuolisuutta. Uudistuksessa huomioidaan palvelujen yhdenvertainen saatavuus.

TE-palvelujen siirto kunnille tuo palvelut lähemmäksi asiakkaita. Kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla, tukevat palvelut nopeamman työllistymisen tavoitetta. Kunnilla on hyvät lähtökohdat tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja.

Työllisyysalueet Pirkanmaalla

Suomeen tulee yhteensä 45 työllisyysaluetta tai kuntaa, jotka vastaavat 1.1.2025 lähtien työvoimapalvelujen järjestämisestä. 

Pirkanmaalle muodostetaan kaksi työllisyysaluetta. Tampereen seudun työllisyysalue ja Läntisen Pirkanmaan työllisyysalue.

Tampereen seudun työllisyysalueen muodostavat 16 kuntaa, jotka ovat Akaa, Juupajoki, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Urjala, Tampere, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi. Tampereen kaupunki on työllisyysalueen vastuukunta. Tampereen seudun työllisyysalueesta tulee Suomen toiseksi suurin.

Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueella vastuukuntana toimii Sastamalan kaupunki. Työllisyysalueen muodostavat Sastamala, Punkalaidun, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano ja Kihniö.

Pirkanmaalta Mänttä-Vilppula liittyy Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueeseen.

Miten uudistus vaikuttaa asiakkaisiin?

Pirkanmaan TE-toimisto tekee yhteistyötä Pirkanmaan kuntien sekä Pirkanmaan ELY-keskuksen ja KEHA-keskuksen ja muiden sidosryhmien kanssa palvelujen sujuvan siirron onnistumiseksi. Asiakkaiden ei tarvitse huolehtia palvelujensa jatkuvuudesta.

TE-palvelut 2024-uudistuksen etenemisestä tullaan viestimään Pirkanmaan TE-palvelujen asiakkaille.

Lisätietoa uudistuksesta:

Päivitetty: 05.04.2024