Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna

Omaehtoinen opiskelu voi parantaa ammattitaitoasi ja mahdollisuuttasi saada työtä tai säilyttää työpaikka. Koulutuspalvelut tuottaa oppilaitos ja etuuden maksaa Kela tai työttömyyskassa. TE-toimisto ei hanki koulutusta eikä valitse opiskelijoita koulutukseen kuten työvoimakoulutuksessa.

Ennen koulutusta TE-toimisto kuitenkin arvioi, parantaako koulutus ammattitaitoasi ja mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla ja täyttyvätkö muut edellytykset omaehtoisen opiskelun tukemiselle. Työttömyysetuudella tuetaan vain päätoimista opiskelua. 

Voit saada työttömyysetuutta opiskelun ajalta, jos olet

  • ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi ja työnhakusi on voimassa
  • vähintään 25-vuotias
  • TE-toimiston arvion mukaan koulutuksen tarpeessa ja opiskelu parantaa ammattitaitoasi ja mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla
  • sopinut työllistymissuunnitelmassa opintojen tukemisesta työttömyysetuudella ennen opintojen aloittamista
  • Lisätietoa omaehtoisesta opiskelusta työttömyysetuudella tuettuna

Sovi opinnoistasi TE-toimiston kanssa

Kun haluat selvittää mahdollisuuttasi työttömyysetuudella tuettuun omaehtoiseen opiskeluun, ota yhteyttä TE-toimistoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa jättämällä esimerkiksi yhteydenottopyyntö Oma asiointi -palvelun kautta.

Jos suunnitelmassasi on jos sovittu opiskelemaan hakeutumisesta, voit toimittaa omaehtoisen opiskelun tukemiseen tarvittavat lomakkeet TE-toimistoon käsiteltäväksi ilman erillistä yhteydenottopyyntöä. Asiasi käsittelemiseksi tarvitsemme omat perustelusi koulutustarpeelle ja koulutuspalvelun tuottajan selvityksen suunnitelluista opinnoista.

Voit seurata asiasi käsittelyn etenemistä Oma asiointi -palvelun kautta. Sinuun ollaan myös yhteydessä puhelimitse, kun asiasi on saatu käsiteltyä.

Sivu päivitetty 13.7.2023

Päivitetty: 18.08.2023