Seuraa somessa

Pirkanmaan TE-palveluiden LinkedInPirkanmaan TE-palvelut InstagramissaPirkanmaan TE-palveluiden YoutubePirkanmaan TE-toimiston Facebook-sivutPirkanmaan TE-palvelut Twitterissä

Nuorten palvelut

Nuorten palvelut ovat tarkoitettu erityisesti alle 30-vuotiaille henkilöasiakkaille. TE-palvelut auttavat, kun haet töitä tai pohdit ammatinvalintaan liittyviä kysymyksiä.

Sivulta löydät tietoa seuraavista aiheista:

Työnhaun ohjaus ja verkkoasiointi

Ilman ajanvarausta tapahtuvassa asioinnissa saat neuvoja ja opastusta työnhaun ohjaajilta. Usein työnhaun ohjaajalta pyydetään apua esimerkiksi työnhakijaksi ilmoittautumiseen, työpaikkojen etsimiseen ja työttömyysturvan hakemiseen.

Ohjausta annetaan normaalisti käyntiasioinnin yhteydessä Tampereella, yksilö- ja verkko-ohjauksena sekä työnhaun valmennusten ja verkkoluentojen kautta. Pirkanmaan eri kunnissa työnhaun ohjaus toteutetaan yksilöohjauksen periaatteella, jossa ajanvaraus tehdään ennakkoon. Työnhaun ohjausta voidaan aina toteuttaa verkossa tai puhelimitse.

Asiointi kanssamme tapahutuu ensisijaisesti verkossa Oma asiointi -palvelun kautta. Verkkoasiointiisi liittyviin kysymyksiin saat apua myös valtakunnallisen puhelinpalvelumme ja chat-palvelun kautta.

Yhteishaku koulutuksiin

Oletko alle 25-vuotias ilman peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta, joka johtaa tutkintoon ja antaa ammatillisia valmiuksia? Työttömyysetuutta saadaksesi sinun tulee hakea keväällä vähintään kahta opiskelupaikkaa, joiden edellytykset täytät.

Tarkempaa tietoa hakuajoista, hakemisesta, valinnasta ja koulutuksista saat Opintopolusta tai TE-palveluiden koulutusneuvonnasta.

Ammatinvalinta ja uraohjaus

Ammatinvalinta- ja uraohjauspalvelut auttavat ammatinvalintaan tai koulutukseen liittyvissä kysymyksissäsi:

  • Kun mietit, mihin ammattiin tai koulutukseen voisit suuntautua
  • Kun tarvitset apua urasuunnitteluun
  • Kun pohdit esim. terveydentilasi tai opiskeluedellytysten vaikutusta ammatinvalintaan 

Ammatinvalinta ja uraohjaus -sivuilta löydät tietoa myös ammatinvalintapsykologin ajanvarauksesta. Ammatinvalinnan apuna voit käyttää esimerkiksi Työmarkkinatorin ammattitietoa, Foreammattia ja AVO-ammatinvalintatestiä.

Työkokeilun tavoitteena on selvittää vaihtoehtojasi ammatinvalinnalle ja uralle tai tukea paluutasi työmarkkinoille. Uravalmennuksessa saat apua ammatinvalintaan ja urasuunnitteluun.

Tietoa esimerkiksi peruskoulun ja lukion jälkeisistä valinnoista, opiskelusta, kesätöistä ja työelämästä saat myös Kun koulu loppuu -sivustolla.

Opiskelemaan

Opiskelu- ja koulutusmahdollisuuksiin liittyvää tietoa on saatavilla paljon. Opintopolusta löydät ammatillisen koulutuksen ja lukion sekä ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhteishaussa mukana olevat koulutukset. Sen kautta saat tietoa myös valintaperusteista ja peruskoulun jälkeisestä valmistavasta koulutuksesta.

Tutustu myös ammatillisten erityisoppilaitosten koulutustarjontaan ja haussa oleviin työvoimakoulutuksiin. Työvoimakoulutuksia järjestetään suoraan työmarkkinoiden tarpeisiin ja niiden joukossa on myös usein nuoremmille työnhakijoille suunnattuja vaihtoehtoja.

Työhön Eurooppaan

EURES on eurooppalainen työnvälitysverkosto. Se palvelee työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä EU- tai ETA-alueella tai Sveitsissä.

Eka EURES-työpaikka -hanke pyrkii auttamaan 18–35-vuotiaita nuoria työpaikain löytämisessä toisesta EU-maasta. Työnsaantiasi voidaan tukea taloudellisesti.

Yrittäjäksi

Pirkanmaan TE-toimisto tarjoaa palveluja yrittäjyyttä miettivälle ja yrittäjäksi aikovalle. Tutustuthan etenkin Pirkanmaan Yrittäjyysbuustiin!

Oman kotikuntasi palvelut

Pirkanmaalla työllisyyttä hoidetaan myös työllisyyden kuntakokeilun kautta. Tutustu kotikuntasi tarjoamiin nuorten työllisyyspalveluihin kunnan omilla verkkosivuilla.

Sivu päivitetty 5.5.2022

Päivitetty: 18.08.2023