Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Yrityskaupat, kuntien elinvoima ja pienten yritysten arvo

Monen pienen paikkakunnan työllisyys ja yritystoiminta, eli elinvoima, ovat muutaman pitkään palvelleen pienen perheyrityksen varassa. Samaan aikaan tiedostetaan, että jopa kolmannes maaseudun työnantajayrityksistä on omistajanvaihdoksen edessä seuraavan viiden vuoden aikana. Kunnan elinvoimaisuuden kannalta on tärkeää, että ne saataisiin siirrettyä uusiin käsiin joko yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen kautta. Mitä pienempi kunta, sitä suuremmin palvelun loppuminen näkyy.

Maaseudulla perheyrittäjyyttä arvostetaan, ja perinteet velvoittavat, mutta tavat toimia ovat kuitenkin muuttumassa. Yrityskauppoja tehdään kiihtyvällä vauhdilla, ja monet maaseudun perheyritykset myös laajentavat toimintaansa rinnakkaisille tai uusille toimialoille sekä ympäryskuntiin ja kaupunkeihin. Tällainen monialaisuus ja monipaikkaisuus on ajan henki. Yrittäjyyden arvostus ja onnistuneet rohkeat esimerkit tulee tuoda paremmin esille.

Pienyrittäjä usein vähättelee oman yritystoimintansa arvoa. Ajatellaan, ettei tällainen alle viisi henkeä työllistävä mikroyritys kiinnosta ketään. Monelle myöskään yritystoiminnasta luopuminen myymällä ei ole tullut koskaan mieleen. Yleinen harhaluulo onkin, että omistajanvaihdokset ja "exitit" koskevat vain kasvuyrityksiä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Mikäli yrittäjä tiedostaa omistajanvaihdoksen mahdollisuuden ajoissa, hän saa tilaisuuden yrityksen arvon kasvattamiseen. Pienen yrityksen arvo voi muodostua esimerkiksi nimestä, tunnettuudesta tai asiakasrekisteristä.

Omistajanvaihdos on erinomainen ohituskaista yrittäjyyteen. Aloittavalle yrittäjälle realistinen ostokohde voi hyvinkin olla juuri mikro- tai pienyritys. Vanha totuus kuuluu, että hyvin suunniteltu ja valmisteltu on puoliksi tehty ja rahoitettu. Suunnittelemalla omistajanvaihdosta ajoissa parannat oman tilanteesi lisäksi myös ostajan mahdollisuuksia saada kaupalle rahoitus – ja turvaat elämäntyösi jatkuvuuden. Suunnitteluvaiheeseen voi olla saatavilla myös taloudellista tukea.

Moni ajattelee, että yrityksen ostaminen on vaikeaa ja kallista. Tämäkään uskomus ei välttämättä pidä paikkaansa. Toinen vanha totuus on, että yrityskauppaprosessissa 90 % on tunnetta ja vain 10 % tekniikkaa!

Viisi pointtia yrityskaupoille:

  1. Yrityksen ostaminen ei ole vaikeaa. Se vaatii vain huolellisuutta, valmistautumista ja asiantuntija-apuun luottamista. Todennäköisesti ostaisit asuntosi välittäjän kautta.
  2. Yrityksen ostaminen ei ole kallista. Yrityksiä on erilaisia ja eri hintaisia. Yrittäjäksi voi ryhtyä myös vaiheittain yritysosakkuuden kautta. Usein oma asuntosi tai autosi on kalliimpi kuin yritys.
  3. Yrityksen ostamiseen saa rahoitusta. Finnveran uudistunut PK-takaus tai suora yrittäjälaina voivat tulla kyseeseen. Yrityskaupassa ostettava yritys voi myös olla osa lainan vakuutta. Myös myyjä voi osarahoittaa yrityskauppaa. Keinoja on monia. Alkava yrittäjä voi olla myös oikeutettu yrittäjän starttirahaan.
  4. Kaupat yleensä onnistuvat. 90 prosenttia ostetuista yrityksistä jatkaa toimintaa kolme vuotta kaupan jälkeen. Perheen sisäisissä kaupoissa keskusteluihin tulee varata aikaa.
  5. Kolmannes ostetuista yrityksistä muuttuu kasvuyrityksiksi. Ostamalla tutun tai saman alan yrityksen voit samalla saada osaavaa työvoimaa ja toimitiloja.

Näistä kaikista asioista ja näkökulmista lisää Pirkanmaan Omistajanvaihdosmarkkinoilla 24.10.2024 Tampereella. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille maakunnan yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville.

Teksti: Risto Rantala, asiantuntija, Yritysten kasvupalvelut

te-updated 17.09.2024