Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Rekrytoi onnistuneesti piilotyöpaikkaan

Älä pidä työpaikkaa piilossa TE-toimistolta  

Piilotyöpaikoista on olemassa erilaisia määritelmiä vaihdellen sen mukaan, minkä vuoksi työmahdollisuus on jäänyt piiloon julkisista hakukanavista. Yhteisenä tekijänä eri määritelmissä kuitenkin toistuu se, että piilotyöpaikka liittyy työtehtävään, johon ei ole haettu tai ei aiotakaan hakea työntekijää julkisesti. Tällaisten avointen työmarkkinoiden ulkopuolella olevien työmahdollisuuksien määrän arvioidaan lähteestä riippuen olevan jopa 50–75% työmarkkinoilla olevasta työstä, mutta arvioiden todenperäisyyttä on käytännössä mahdotonta arvioida luotettavasti. Joka tapauksessa vallitseva käsitys on, että piilotyöpaikkoja ja piilotyömahdollisuuksia on olemassa merkittävän paljon ja että täyttämättä jäävät piilotyöpaikat sekä heikentävät yritysten tuottavuutta että alentavat työllisyysastetta.

Apua rekrytointiin TE-toimistosta – joustavampaa kuin uskotkaan

TE-toimiston rekrytointipalvelut auttavat työnantajia myös sellaisissa tilanteissa, joissa työnantajalla on tarve rekrytoida uutta työvoimaa, mutta työpaikkaa ei haluta laittaa julkiseen hakuun. Mikäli työnantaja arastelee avoimeen ilmoitukseen saatavaa hakemustulvaa tai ei kilpailusyistä halua julkisesti ilmoittaa työntekijätarpeestaan työpaikkailmoituksen muodossa, voi ratkaisuna olla TE-toimiston tarjoama ei-julkinen ehdokashaku. Ehdokashakumenettelyssä TE-toimiston rekrytointiasiantuntijat etsivät TE-toimiston ja työllisyydenhoidon kuntakokeilun asiakkaiden joukosta työnhakijaehdokkaita, jotka esitellään työnantajalle työnantajan tarpeenmukaiseen työtehtävään. Ehdokashakuja voidaan tehdä joko hakijakandidaatit etukäteen TE-toimiston toimesta kontaktoiden tai kontaktoimattomana, mutta kummassakin toteutustavassa työnantaja voi lopulta aina itse valita ehdokkaat, joihin on yhteydessä. Ehdokashakumenettely on työnantajille maksuton palvelu, eikä velvoita työnantajaa palkkaamaan työntekijää TE-toimistosta esiteltyjen ehdokkaiden joukosta.

Apua tarjolla myös yllättäviin työvoiman tarpeisiin

Muiden työpaikkojen tavoin piilotyön tai piilotyöpaikkojen syntyminen voi tapahtua pitkällisen kehityksen tuloksena, mutta yhä useammin tekijöiden tarve yllättää työnantajan esimerkiksi markkinatilanteen äkillisen muutoksen tai vaikkapa keskeisen työntekijän sairastumisen muodossa. Ehdokashakumenettely on työnantajalle joustava myös siinä tilanteessa, jossa työntekijätarve syntyy äkillisesti ja yllättäen, eikä työnantajalla ole mahdollisuutta käynnistää jopa kuukausia kestävää hakuprosessia. TE-toimiston ehdokashakumenettelyn kautta työnantajan on mahdollista saada ehdokkaita tehtäviin hyvinkin nopeasti ja muun muassa ilman henkilöstövuokrauksesta aiheutuvia lisäkustannuksia. Ehdokashakumenettelyn ei ole tarkoitus kokonaan korvata muita työnantajien rekrytoinnin tapoja, vaan täydentää sitä yhtenä lisämahdollisuutena.

Rekrytoinnin tuella työllistämisen kynnys matalammaksi

Piilotyöpaikasta tai työvoiman piilevästä tarpeesta voi olla kyse myös silloin, kun yksinyrittäjä tai pienyritys on palkkaamassa ensimmäistä työntekijäänsä, mutta työllistämisen kynnystä ei vielä ole syystä tai toisesta päästy ylittämään. Työllistäminen voi jäädä tekemättä joko tarvittavan liikevaihdon puuttumisen vuoksi tai yksinkertaisesti siitä syystä, että rekrytointiprosessin läpivientiin ei tunnu löytyvän aikaa muiden työtehtävien rinnalle. Jälkimmäisen osalta ehdokashakumenettely voi helpottaa prosessia ja varsinaiseen palkkaamiseen voi kynnystä madaltaa mahdollisuus palkkaamiseen liittyvien tukien avulla. Vaikka palkkatuki ja työllistämistuki ovat henkilöasiakkaan tilanteeseen liittyviä tukia eivätkä sanan varsinaisessa merkityksessä yritystukia, ei työllistymistä voi tapahtua ilman työnantajan tarvetta työllistämiseen. Siksi työllistäminen tuetusti voi tapahtua myös työnantajan aloitteesta ja työnantajan hakemuksesta palkkatuki tai työllistämistuki aina käsittelyyn otetaankin. Palkkatuen ja työllistämistuen haku- ja päättämisprosessi ovat kokonaisuudessaan sähköisiä, jolloin kaikki tukeen liittyvät dokumentit ovat myöhemmin löydettävissä yhdestä paikasta Aluehallintoviraston sähköisessä asioinnissa. 

Muita työnantajalle myönnettäviä ja henkilöasiakkaan tilanteeseen liittyviä tukimuotoja ovat tuki alentuneesti työkykyisen työllistämiseen (palkkatuki vamman tai sairauden perusteella) ja työolosuhteiden järjestelytuki. Näiden tavoitteena on alentaa tai poistaa pysyvän tai pysyväisluontoisen vamman tai sairauden perusteella alentuneesta tuottavuudesta aiheutuvaa haittaa ja siten mahdollistaa joko työpaikan säilyminen tai työllistyminen uuteen työhön myös niille työnhakijoille, joiden työkyky on alentunut. Kaikista työllistämisen tuista kannattaa kysyä lisää TE-toimistosta.

Työmarkkinatori yhdistää työnantajia ja työnhakijoita

Työmarkkinatorilla hyödynnetään uusia toiminnallisuuksia, joiden avulla työnantajilla ja yrittäjillä on entistä kätevämmät välineet uusien, sopivien työntekijöiden löytämiseen. Työmarkkinatorilla työnantajat voivat ilmoittaa avoimeksi työpaikkoja ja etsiä tehtävään soveltuvia työnhakijoita niiden joukosta, jotka ovat tallentaneet työnhakijaprofiilinsa järjestelmään ja antaneet luvan tietojensa julkaisuun. Kun käyttäjä on julkaissut työpaikkailmoituksen, näkee hän siihen kohtaannon perusteella sopiviksi arvioituja työnhakuprofiileja.

Ota yhteyttä

Pirkanmaan TE-toimiston rekrytoinnin palvelut auttavat työnantajia sekä rekrytointiin että rekrytoinnin tukeen liittyvissä kysymyksiä. Meidät tavoittaa numerosta 0295 045 503 (arkisin 9–16.15). Voit myös asioida verkossa yritysten ja työnantajien Oma asiointi -palvelun kautta, jättää yhteydenottopyynnön verkkolomakkeen kautta, tai lähettämällä sähköpostia osoitteella kirjaamo.pirkanmaa@te-toimisto.fi.

Päivitetty: 05.12.2023