null Korvaamaton apu suomen kielen opiskelussa ja työllistymisessä

Irakista kotoisin oleva Abbas Qais on asunut Suomessa kaksi vuotta. Hän on koulutukseltaan lääkäri, ja toimii tällä hetkellä lääketieteen amanuenssina pääkaupunkiseudulla. Uudenmaan TE-toimisto on ollut hänelle korvaamaton apu kielen opiskelussa ja työllistymisessä.

Abbas valmistui Donetskin kansallisesta yliopistosta vuonna 2012. Valmistumisen jälkeen Abbas muutti Bagdadiin, missä hän työskenteli noin vuoden ajan ennen tuloaan Suomeen. Irakissa lääkäreitä on vähän ja ammatinharjoittaminen on vaikeaa, koska maassa ei ole turvallista elää.

"Kaikki muuttui vuonna 2003, kun sota alkoi. Lääkärit ovat paremmassa asemassa kuin suuri osa muita ihmisiä, ja heitä tapetaan, kiristetään sekä kidnapataan. Unelmani oli jatkaa lääkärinä Irakissa, mutta se ei ollut turvallista. Vaikean tilanteen takia tulin Suomeen", Abbas kertoo.

Kielen opiskelu ensiarvoisen tärkeää

Maahanmuuttajalle tärkeimmäksi asiaksi Abbas näkee suomen kielen aktiivisen opiskelun heti maahan tullessa. Ilman kielitaitoa ei ole paljoakaan tehtävissä työllistymisen suhteen.

"Ilmoittauduin TE-toimistoon heti kun sain oleskeluluvan noin vuosi ja kolme kuukautta sitten. Suurin haaste maahanmuuttajalle on kielitaito – ilman hyvää suomen kielen osaamista on vaikeaa löytää töitä, joten on erittäin tärkeää opetella kieli nopeasti", Abbas sanoo.

"Uudenmaan TE-toimisto on auttanut minua löytämään sopivia suomen kielen kursseja. Kannustus ja apu on ollut upeaa - kun TE-toimistoon soittaa ja kysyy jotain, avun saa heti. Jos kursseja ei ole juuri sillä hetkellä tarjolla, he selvittävät, milloin seuraava sopiva kurssi alkaa", hän jatkaa.

Ilman apua on vaikea työllistyä

Abbas suosittelee TE-toimiston palveluja muille maahanmuuttajille erittäin lämpimästi, koska ilman apua on todella vaikea oppia kieltä ja työllistyä.

"Tärkeintä on olla oma-aloitteinen ja aktiivinen, koska muuten ihmistä on vaikea auttaa. Samanlaista järjestelmää ei ole muualla, ja TE-toimiston apua todella kannattaa hyödyntää. Olen kiitollinen siitä, että minua on autettu ja kannustettu alusta alkaen hienosti", Abbas sanoo lopuksi.