null Työpaikkasuomi-koulutuksesta hyötyvät sekä työnantaja että työntekijä

Kuvateksti: Projektiasiantuntija Jarna Lahti ELY-keskuksesta toivoo uudelle Työpaikkasuomi-palvelulle runsasta osanottajajoukkoa. "Mukaan mahtuu vielä!"

Uudellamaalla vasta lanseerattu Työpaikkasuomi on räätälöityä suomenkielen opetusta Suomessa asuville ulkomaalaisille työntekijöille.

"Työyhteisössä toimimista edistävää kielikoulutusta voivat ostaa työnantajat, joilla on ulkomaalaisia työntekijöitä tai Suomeen yrityksen perustaneet maahanmuuttajat itselleen ja työntekijöilleen", projektiasiantuntija Jarna Lahti ELY-keskuksesta kertoo.

Palvelu on otettu suurella mielenkiinnolla vastaan Uudellamaalla.

"Kaikki palaute on ollut tähän mennessä pelkästään positiivista", Jarna Lahti iloitsee.

"Ensimmäiset kielikouluryhmät ovat juuri saaneet opiskelunsa päätökseen, ja monet työnantajista ovat kertoneet jatkavansa palvelun parissa joko uusien työntekijöiden kanssa tai jatkokoulutuksia tilaamalla."

Ensimmäisen kierroksen kokemuksia, toiveita ja palautetta

Uudellamaalla palveluun ovat ottaneet osaa jo muun muassa Espoon kaupunki, Helsingin Jakelu-Expert Oy sekä maahanmuuttajayrittäjät itse.

"Esimerkiksi Espoon kaupungilla on muodostettu omia opiskeluryhmiä päiväkodeissa, vanhustenhuollossa ja sairaaloissa työskenteleville ulkomaalaisille. Jopa sairaanhoitajille ja lähihoitajillekin on räätälöity omat ryhmänsä", Jarna Lahti kuvailee.  

Työnantaja pääsee vaikuttamaan opetuksen sisältöön, kestoon, paikkaan ja ajankohtaan. Usein kielikurssien sisällön on toivottu olevan jotain muuta kuin perinteistä suomen kirjakielen opiskelua. Tärkeämpänä on pidetty puhekielen ja ammattislangin oppimista.

"Ulkomaalaiset työntekijät haluavat puhua niin kuin mekin puhutaan! Esimerkiksi mainostenjakelijoille on tärkeää pystyä keskustelemaan työnsä ohella kantaväestön kanssa, joita he kohtaavat pihoilla ja rappukäytävillä."

Koulutusta toteutetaan Työvoiman liikkuvuus Euroopassa -hankkeen tuella, joten työnantajan täytyy maksaa vain 30–50 prosenttia koulutuksen kokonaishinnasta.

Motivaatiota ja monipuolisempia työtehtäviä

Koulutettavien suomenkielisten viestintätaitojen kehittymisen ja ammattisanaston hallitsemisen lisäksi palvelusta on monia muitakin hyötyjä.

"Kielikoulutuksen avulla työntekijää sitoutetaan työhönsä, jotta hän pystyy jatkossa tekemään monipuolisempia tehtäviä sekä etenemään urallaan."

Työpaikkasuomi-koulutukseen osallistuneiden työnantajien mukaan ulkomaisten työntekijöiden arkielämä on helpottunut huomattavasti suomenkielisen sanaston karttumisen myötä. Myös hyvinvointi työyhteisön sisällä on kasvanut, sillä työntekijät ovat oppineet tuntemaan toisiaan paremmin ja hitsautuneet tiimiksi kielikurssin aikana.

"Mukaan mahtuu edelleen! Tätä saa ja kannattaa vinkata eteenpäin potentiaalisille työnantajille – niin hyvä palvelu on kyseessä", Jarna Lahti toivoo.

Uudellamaalla Työpaikkasuomi-palvelusta kiinnostuneet yritykset voivat ottaa yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen eures@te-toimisto.fi (otsikolla: "Työpaikkasuomi Uusimaa").

Katso tästä video, jossa Suomen suurimman emakkosikalan emäntä Johanna Suokivi kertoo kokemuksia kielikoulutukseen osallistumisesta.

Työpaikkasuomi-koulutus pähkinänkuoressa

  • Mikä? Työpaikkakohtainen suomenkielinen koulutus. Palvelu on saatavilla myös Työpaikkaruotsi-koulutuksena ruotsinkielisillä alueilla tai ruotsinkielisille työyhteisöille.
  • Kenelle? Ulkomaalaisille eri alojen työntekijöille, joilla on oleskelulupa Suomeen.
  • Missä? Koulutuksen paikka ja toteutus ovat sovittavissa tarpeen mukaan
  • Kesto? 30, 60, 90 tai 120 tuntia
  • Tavoite? Koulutus lisää koulutettavien valmiuksia työskennellä suomen tai ruotsin kielellä. Sisältö räätälöidään työnantajalle sopivaksi.
  • Tuki? Työnantaja maksaa 30–50 % koulutuksen kokonaishinnasta. Jäljelle jäävän osuuden maksaa Työvoiman liikkuvuus Euroopassa -hanke, jota rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.
  • Hinta? Lopullinen hinta määrittyy koulutuksen keston, toteutustavan ja ryhmäkoon mukaan. Esimerkiksi pienen työnantajan maksuosuus 60 h lähiopetuksesta 4–9 henkilölle arkipäivisin on edullisimmillaan noin 905 euroa.
  • Kehen yhteyttä? Uudellamaalla yhteydenotot sähköpostilla eures@te-toimisto.fi, otsikolla "Työpaikkasuomi Uusimaa".

 

Päivitetty: 18.08.2023