Ajankohtaiset

<< Takaisin

null Työn muotoilusta ratkaisuja osaajapulaan

Osaajapula näkyy kauppakamarien kyselyissä ykköshaasteena. Pahimmillaan tämä voi olla jopa yrityksen kasvun esteenä. Samaan aikaan meillä on suuri joukko työhaluisia ja osaavia ihmisiä vailla työtä, koska heillä on jonkinlaisia haasteita työkyvyssään. Voisiko tästä joukosta olla osaajapulan ratkaisijaksi? Liian usein kuulemme tähän epäileviä vastauksia. Työkykyhaasteiden pelätään tarkoittavan sitä, ettei henkilö kykene tekemään työtä ollenkaan. Todellisuudessa kyse on siitä, ettei henkilö kykene tekemään ihan kaikkia työtehtäviä. Osatyökykyinen voi olla työkyvytön yhteen työhön, mutta samanaikaisesti täysin työkykyinen toiseen. Työn muotoilun avulla on mahdollista löytää osatyökykyiselle sopiva työpaikka ja samalla helpottaa yrityksen osaajapulaa. Miten tämä sitten käytännössä toteutetaan?

Työn muotoilussa on pohjimmiltaan kysymys siitä, että työtä mukautetaan työntekijän työkykyä ja osaamista vastaavaksi. Työn muotoilu voi koostua hyvin erilaisista toimista. Työtä voidaan muokata esimerkiksi lyhentämällä työaikaa, järjestelemällä työtehtäviä uudelleen tai vaikka hankkimalla tarvittavia apuvälineitä. Työn muotoilun avulla voidaan myös luoda kokonaan uusia työtehtäviä. Tämä on erinomainen ratkaisu silloin, kun osaavaa henkilöstöä on vaikea löytää.

Uuden tehtävän luominen työn muotoilun avulla

Työn muotoilun menetelmien avulla työtehtävien pilkkomisen kautta erotetaan ne ydintehtävät, joihin tarvitaan nykyisen henkilöstön erityisosaamista. Useimmat meistä voivat helposti tunnistaa omasta työstään niitä tehtäviä, joihin ei tarvita sitä oman tehtävän kannalta keskeisintä ammatillista osaamista. Työpaikoilla on yleensä myös niitä tehtäviä, jotka eivät varsinaisesti kuulu kenenkään tehtävänkuvaan. Niitä yleensä hoitaa se Joku, joka taitaa olla monen yrityksen kiireisin työntekijä. Kun näitä tehtäviä tunnistetaan työyhteisössä laajemmin, voidaan muodostaa uusi tehtävä, johon on mahdollista rekrytoida henkilö, joka ei esimerkiksi työkykyhaasteidensa vuoksi sovellu laajemman tehtävänkuvan mukaiseen työhön tai tekemään täyttä työaikaa.

TE-toimiston työkykykoordinaattorit ovat työkykyasioiden ja työn muokkauksen osaajia. Työkykykoordinaattori voi toteuttaa yrityksessä työpajan, jonka avulla voidaan löytää niitä työtehtäviä, joihin osatyökykyinen soveltuu. Moni osatyökykyinen hyötyy tarkoin rajatusta työnkuvasta tai osa-aikaisesta työstä. Työtä ei siis aina tarvitse olla tarjolla kokoaikaisesti.

Työn muotoilun hyödyt

Työn sirpaleisuus ja useiden tehtävien suorittaminen rinnakkain ovat aivotutkijoiden mukaan kuormitustekijöitä. Työn muotoilu tukee selviytymistä työssä ja selkeä työnkuva edistää työhyvinvointia. Työn muotoilun avulla saadaan näkyväksi se, mitä kukin työpaikalla tekee. Tämä lisää niin oman kuin muidenkin työn arvostusta. Työajan lyhentäminen työntekijän työkykyä vastaavaksi parantaa työstä palautumista ja auttaa jaksamaan työssä. Työn muotoilun avulla tehokkuus ja sen myötä työn tuottavuus kasvaa ja sairauspoissaolot vähenevät. Koettu työhyvinvointi parantaa työnantajan veto- ja pitovoimaa. Tämä on erityisen hyödyllistä työvoimapula-aloilla, joilla osaajien on helppo vaihtaa työpaikkaa, mutta työnantajalla on vaikeuksia rekrytoida uusia osaajia.

Osatyökykyisillä ei ehkä ratkaista koko ongelmaa, mutta heistä löytyy varmasti monelle työpaikalle tärkeitä osaajia helpottamaan työntekijäpulaa.

Kysy lisää tai tilaa työn muotoilun työpaja organisaatioosi:

tyokykykoordinaattorit.pirkanmaa@te-toimisto.fi

Teksti: Anu Valkonen, asiantuntija, työkykykoordinaattori

 

​​​​​​​

Päivitetty: 17.06.2024