null Julkisuuteen levinneestä Uudenmaan TE-toimiston virheellisestä tilastosta huolimatta työllisyyden nousu todellista

Iltasanomissa 15.3.2017 julkaistussa kommentissa "Haastattelut ovat saaneet työttömiä töihin, Kai Mykkänen väitti – ministerillä väärät luvut" toimittaja Teemu Muhonen kertoi ministereiden saaneen väärää tilastotietoa Uudenmaan TE-toimistosta määräaikaishaastatteluihin liittyen.

Virhe julkisuuteen levinneessä tilastossa johtui Uudenmaan TE-toimiston käyttämästä hallinnon QlikView-raportointiohjelmasta, jonka pitäisi kertoa reaaliajassa asiakasliikenteestä ja sen eri toimista.

"Nyt olemme karvaasti havainneet, että jostain syystä se jättääkin tiettyjä asiakaslukuja pois. Tieto yllätti niin minut kuin palvelujohtajammekin. Jatkossa emme tule enää käyttämään tätä ohjelmaa", Jarmo Ukkonen toteaa.

Virhetilastosta huolimatta työmarkkinat ovat reippaasti vilkastumassa, ja tämä näkyy erityisesti yksityissektorin ja erilaisten aktiivitoimien kasvavana määränä.  Tätä etenemistä tuetaan Uudenmaan TE-toimistossa määräaikaishaastatteluilla.

Tekstin alapuolelta löytyy tarkistettu tilastokaavio, josta on poistettu aiemman dian kaikki helmikuuta koskevat ja sitä ennakoineet luvut. Nyt tilastossa näkyy faktisesti vain tammikuu 2017 ja vertailu tammikuuhun 2016. Myös sanamuotoja on täsmennetty, jottei väärinymmärryksiä pääsisi syntymään. Luvut perustuvat viralliseen kuukausittaiseen TEM-tilastoon ja sen yhteenvetotauluun.

"Korjattu tilastokin kertoo siitä, että suunta on erinomaista.  Positiivista pöhinää eri toimenpiteineen todella on. Emme ole tietenkään tahallisesti johtaneet ketään harhaan", Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen sanoo.

"Ei voi kun vilpittömästi pahoitella tätä tilaston tuottamaa virhettä ja erityisesti sitä, että myös osa ministereistä on tästä joutunut jollain tavoin kärsimään. Virheistä aina opitaan, ja olemmekin sopineet toimiston sisällä välittömistä korjausliikkeistä. Tällainen ei tule enää toistumaan."