Starttiraha Uudellamaalla

Uudenmaan TE-toimiston yrityspalvelujen asiantuntijat, työllisyyden kuntakokeiluihin osallistuvat kunnat ja alueen yritysneuvontaorganisaatiot tarjoavat yrittäjyyttä tukevia palveluita. Jos suunnittelet yrittäjyyttä, tutustu starttirahan saamisen ehtoihin ja siihen, miten starttirahaa käytännössä haetaan.

Katso infovideot starttirahasta:

Information on start up grants is also available in English:

Tietoa starttirahasta

 • Työ- ja elinkeinotoimisto, Työllisyyden kuntakokeiluihin osallistuvat kunnat ja alueen yritysneuvontaorganisaatiot tarjoavat yrittäjyyttä tukevia palveluita yrittäjyydestä kiinnostuneille, aloittaville ja jo toimiville yrittäjille.

  Suunnittelun tueksi 

  Suomi.fi-verkkopalvelussa saat tietoa muun muassa yrityksen perustamisesta, rahoituksesta, vastuista ja velvollisuuksista sekä yritystoiminnan kehittämisestä:

  Voit laatia oman liiketoimintasuunnitelman Oma Yritys-Suomi-sivustolla:

  Yritys-Suomen puhelinpalvelu neuvoo alkavia ja toimivia yrityksiä eri tilanteissa ja antaa neuvontaa muun muassa yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa. Puhelinpalvelu on avoinna ma-pe klo 9–16.15, puh. 0295 020 500. 

  Tutustu Uusyrityskeskusten perustamisoppaaseen alkavalle yrittäjälle. Oppaita on eri kielillä. Katso sivustolta myös muut yrittäjän oppaat:

  Ammatinvalinnanohjaus ja työkokeilu 

  TE-palveluiden maksuton ja kaikille avoin ammatinvalinnanohjaus (AVO) auttaa arvioimaan yrittäjyyden soveltuvuutta uravaihtoehtona. Varaa aika henkilökohtaista ohjausta varten verkkosivuillamme:

  Lisäksi voit työkokeilulla testata yrittäjyyden soveltuvuutta sinulle. Etsi yrittäjä, joka toimii ohjaajanasi ja ota sitten yhteyttä TE-toimistoon. 

  Jos olet Työllisyyden kuntakokeilujen asiakas, ota ammatinvalinnanohjaukseen ja työkokeiluun liittyvissä asioissa yhteyttä kotikuntaasi. Löydät lisätietoa kuntakokeiluista tämän esitteen lopusta ja verkkosivuiltamme:

  Yrittäjäkoulutukset 

  Kun sinulla on jo mielessäsi liikeidea, voit hakeutua koulutukseen kehittämään omaa yrittäjäosaamista.  Maksuttomia yrittäjyyskoulutuksia löydät Työmarkkinatorin verkkosivuilta kohdasta Haussa oleva työvoimakoulutus. Käytä hakusanana "Yrittäjä" ja alueena "Uusimaa:

  Henkilökohtainen yritysneuvonta  

  Paikalliset yritysneuvontaorganisaatiot neuvovat maksutta yrityksen perustamisessa, esimerkiksi liikeidean toteutettavuuden ja kannattavuuden arvioinnissa, rahoitusvaihtoehtojen selvittämisessä sekä yritysmuodon valinnassa.

  Askola ja Myrskylä: www.proagria.fi 
  Espoo ja Kauniainen:  www.business-espoo-yritysten-parhaaksi.fi
  Helsinki: www.newcohelsinki.fi  
  Hyvinkää: www.yritysvoimala.fi
  Järvenpää, Karkkila, Kerava, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula:  www.keuke.fi 
  Lohja: www.yrityslohja.fi
  Loviisa: www.cursor.fi  
  Mäntsälä: www.yrityskehitys.net
  Porvoo, Lapinjärvi: www.posintra.fi  
  Vantaa: www.yritysvantaa.fi  
  Vihti: www.vihtibusiness.fi/yhteys

   

 • Starttiraha on harkinnanvarainen palvelu, joka turvaa henkilökohtaista toimeentuloa   kokopäiväiseksi yrittäjäksi lähtevälle yritystoiminnan alkuvaiheessa. Palvelun tarjoaa TE-toimisto yhteistyössä Uudenmaan kuntakokeilukuntien kanssa.

  Tukea voi hakea esimerkiksi työtön sekä työelämästä, kotityöstä tai opinnoista yrittäjäksi siirtyvä.  Starttirahaa voidaan myöntää myös sivutoimisesta yrittäjyydestä päätoimiseksi siirtyvälle.  Starttirahapäätös tulee saada ennen kuin päätoiminen yritystoiminta alkaa. Kaikki yritysmuodot ja toimialat ovat mahdollisia. 

  Starttirahaa myönnetään 6 kuukauden jaksoissa, yhteensä 1–2 jaksoa. Starttiraha on Kelan peruspäivärahan suuruinen ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa. Tuen määrä on noin 750 euroa kuukaudessa ja se on veronalaista etuutta.

  Starttirahan myöntämisen ehtoja ovat: 

  • Tuleva yritystoiminta päätoimista ja jatkuvaa.
  • Riittävät valmiudet alalle ja yrittäjyyteen: koulutus, työkokemus, osaaminen. 
  • Edellytykset yrityksen perustamiselle, kannattavuudelle ja yritystoiminnan aloittamiselle ovat olemassa. Esimerkiksi rahoitus, liiketila ja luvat ovat valmiina.
  • Tuen tarpeellisuus toimeentulon kannalta.
  • Yritystoimintaa tulee harjoittaa Suomessa.


  Starttirahan esteitä ovat:

  • Päätoiminen yritystoiminta aloitettu ennen kuin tuen myöntämisestä on päätetty.
  • Muu tulo esimerkiksi: palkka, opintotuki, vanhempainpäiväraha tai eläkkeet.
  • Verovelka tai maksuhäiriömerkinnät, tarkistamme luottotietosi.
  • Yritystoiminnasta saa heti kohtuullisen toimeentulon.
 • 1. Laadi liiketoimintasuunnitelma (LTS) ja kannattavuuslaskelmat esimerkiksi Oma Yritys-Suomessa: www.oma.yrityssuomi.fi

  2. Varaa aika henkilökohtaiseen neuvontaan oman alueesi yritysneuvontaorganisaatiosta. Saat ajantasaista tietoa yritystoiminnan käynnistämiseen sekä palautetta, ohjausta ja uusia näkökulmia liiketoimintasuunnitelmasi kehittämiseen. 

  3. Viimeistele LTS ja laskelmat yritysneuvontakäynnin jälkeen ja hanki muut kirjalliset liitteet hakemukseesi: 

  • Lataa verovelkatodistus OmaVerosta tai tilaa postitoimituksella www.vero.fi/verovelkatodistus
  • Varmista ja osoita yritysrahoituksen järjestyminen.
  • Neuvottele (esi)sopimus toimitilasta.
  • Päivitä ansioluettelo.

  4. Tarkista seuraavalta sivulta, kuulutko Työllisyyden kuntakokeilun kohderyhmään.  Kuntakokeilun asiakas: kysy tarvittaessa lisätietoja kunnasta. TE-toimiston asiakas: kysy tarvittaessa lisätietoa Uudenmaan TE-toimistosta: starttiraha.uusimaa@te-toimisto.fi 

  5. Jätä starttirahahakemus liitteineen sähköisesti: www.tyomarkkinatori.fi/ kohdassa Oma asiointi. Hakemus on hyvä toimittaa 4 viikkoa ennen suunniteltua aloitusajankohtaa. Saat tarvittaessa tukea starttirahahakemuksen lähettämiseen Yritys-Suomen puhelinpalvelusta: www.suomi.fi/ohjeet-ja-tuki/tuki-ja-neuvonta/tietoa-yritys-suomi-puhelinpalvelusta

  6. Otamme sinuun yhteyttä hakemuksen saavuttua pyytääksemme mahdollisesti lisätietoja starttirahahakemuksen käsittelyä varten. Saat päätöksen noin kahdessa viikossa pyydettyjen liitteiden ja lisätietojen toimittamisesta. 

   

  Mistä saan apua starttirahahakemuksen lähettämiseen?

  Jos tarvitset tukea starttirahahakemuksen lähettämisessä, voit ottaa yhteyttä Yritys-Suomi-puhelinpalveluun:
  p. 0295 020 500 (pvm/mpm, arkisin klo 9.00–16.15).

  Lisätietoja puhelinpalvelusta löydät Yritys-Suomen verkkosivuilta:

 • Työllisyyden kuntakokeilut vaikuttavat siihen, mistä saat lisätietoja starttirahahakemuksen käsittelystä ja käsitelläänkö starttirahahakemuksesi TE-toimistossa vai kotikunnassasi.  Kuntakokeilualueet voivat myös tarjota yrittäjille omia palveluitaan. 

  Alueelliset kuntakokeilut käynnistyivät 1.3.2021. Lisätietoja löydät Uudenmaan TE-toimiston verkkosivuilta:

  Ketkä ovat kuntakokeilun asiakkaita 

  Kuulut kuntakokeilun asiakkaaksi, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja kotikuntasi kuuluu alueelliseen kuntakokeiluun sekä olet työtön, lomautettu, työllistettynä oleva tai olet työllistämistä edistävässä palvelussa ja kuulut vähintään yhteen seuraavista ryhmistä: 

  • saat työttömyysetuutta Kelasta 
  • äidinkielesi on muu kuin suomi, ruotsi tai saame tai kansalaisuutesi on muu kuin Suomi
  • olet alle 30-vuotias.

  Jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi ennen kuntakokeilun alkamista, saat tiedon siirtymisestäsi kokeilun asiakkaaksi henkilökohtaisesti joko kirjeellä tai Oma asiointi -palvelussa. Jos ilmoittaudut kokeilun aikana työttömäksi tai teet muutosilmoituksen työttömyyden alkamisesta, saat tiedon Oma asioinnin kautta.

  Uudenmaan kokeilukunnat ja starttirahaan liittyvät yhteystiedot

  • Espoo: starttiraha@espoo.fi 
  • Hanko: starttiraha.raaseporihanko@raasepori.fi 
  • Helsinki: starttiraha@hel.fi 
  • Kerava: starttiraha.vantaa-kerava@vantaa.fi 
  • Porvoo: starttiraha@porvoo.fi 
  • Raasepori: starttiraha.raaseporihanko@raasepori.fi
  • Vantaa: starttiraha.vantaa-kerava@vantaa.fi 

  Jos olet kuntakokeilun asiakas, ota yhteyttä tarvittaessa ennen starttirahahakemuksen lähettämistä omaan kotikuntaasi käyttäen yllä olevia yhteystietoja. ​​​​​

Starttiraha-asiointi

Palvelemme asiakkaitamme pääsääntöisesti puhelimitse ja sähköpostilla. Jos olet Uudenmaan TE-toimiston asiakas tai asut Uudellamaalla ja työnhakusi ei ole voimassa, voit lähettää tuen hakemiseen liittyviä kysymyksiä tai jättää yhteydenottopyynnön sähköpostitse osoitteeseen: starttiraha.uusimaa@te-toimisto.fi. Tarvittaessa voit myös jättää yhteydenottopyynnön aloittavan yrittäjän palvelun asiantuntijallemme puhelimitse: p. 0295 040 002 (ma–pe klo 9.00–16.15).

Jos olet Työllisyyden kuntakokeilujen asiakas, voit lähettää kysymyksiä tai soittopyynnön omalle kotikunnallesi:

 Espoo: starttiraha@espoo.fi
 Hanko: starttiraha.raaseporihanko@raasepori.fi
 Helsinki: starttiraha@hel.fi  
 Kerava: starttiraha.vantaa-kerava@vantaa.fi
 Porvoo: starttiraha@porvoo.fi
 Raasepori: starttiraha.raaseporihanko@raasepori.fi
 Vantaa: starttiraha.vantaa-kerava@vantaa.fi

Kun olet saanut myönteisen starttirahapäätöksen, sen maksatukseen liittyvät kysymykset osoitetaan KEHA-keskukselle osoitteeseen:​​​​​starttiraha.keha@ely-keskus.fi.

Starttirahan maksatuksen sähköisessä asioinnissa tukea tarjoaa Yritys-Suomi puhelinpalvelu numerossa 0295 020 500 arkisin klo 9.00-16.15.

Startti Plus

Uudenmaan TE-toimisto tarjoaa yhteistyössä Uudenmaan kuntakokeilukuntien kanssa alueensa uusille starttirahan saajille maksutonta Startti Plus -asiantuntijapalvelua. Palvelun tarkoituksena on luoda yrittäjälle hyvät edellytykset kannattavaan liiketoimintaan ja kasvuun sekä tukea yrittäjän markkinointitaitojen kehittymistä.​​​​​

Päivitetty: 02.01.2024