null Nuoret saivat ura- ja koulutustietoa Pasilassa

Uudenmaan TE-toimiston Pasilan toimipisteessä on helmikuisena torstaina tavallista enemmän vilskettä, kun avoimen asiointitilan täyttävät sadat alle 25-vuotiaat nuoret, joita on kutsuttu tähän ura- ja koulutustapahtumaan.

Paikalla on TE-toimiston yhteistyökumppaneita, jotka tarjoavat nuorille työllistymistä edistäviä palveluita ja koulutusta. TE-toimiston omista palveluista esillä näkyvät ura- ja työnhakuvalmennukset sekä ammatinvalinnan ohjaus. Esimerkiksi työnhakuvalmennus on juuri nuorille erittäin hyödyllinen palvelu. Työnhakutaidoissa on usein paljon hiottavaa, koska kokemustakaan siitä ei ole vielä ehtinyt paljoa kertyä. Nuorille on omat ryhmänsä, jossa työnhakuun liittyviä asioita pääsee työstämään toisten samassa tilanteessa olevien nuorten seurassa. Työnhakuvalmennusten asiakaspalautteet ovat järjestään erinomaisia.

Kuvateksti: Ura- ja koulutustapahtumaan osallistui satoja nuoria.

Uudenmaan TE-toimiston osaamisen kehittämisen palveluissa nuorten kanssa työskentelevä asiantuntija Heta Kiiskinen löytyy aulasta työn touhussa. Saan jotenkuten houkuteltua hänet hetkeksi pois tehtävistään ja hän kertoo, että tapahtuman ajatuksena on esitellä nuorille palveluita, joita Helsingistä löytyy, ja saada samalla aikaan kohtaamisia palveluntarjoajien kanssa.

Katsotaanpa sitten mitäs täällä onkaan tarjolla. Liikuntaviraston NYT-liikuntahankkeen Juha Glad ja Jarna Hakkarainen kertovat, että hanke tarjoaa maksutonta liikuntaa 18-29-vuotiaille helsinkiläisille. Tarjolla on melkein 50 tuntia liikuntaa viikossa lähes 40 lajin muodossa. "Idea on se, että vaikka et olisi koskaan harrastanut liikuntaa, niin tämä meidän toiminta on tarkoitettu juuri heille. Voit osallistua, vaikka et olisi koskaan kokeillut lajia, ja pääsääntöisesti et tarvitse mitään välineitä", Glad kertoo. Alkuun pääsee tutustumalla nettisivuun www.nytliikunta.fi.

Kuvateksti: Jarna Hakkarainen ja Juha Glad esittelivät NYT-liikuntahanketta.

Suvi Hiltunen vanhus- ja lähimmäispalveluliitosta on puolestaan esittelemässä vanhustyön trainee-hanketta. Hanke tarjoaa nuorille mahdollisuuksia tutustua vanhustyöhön työkokeilun muodossa ja näyttää oma potentiaali alalle, jolla riittää tulevaisuudessa töitä. "Jos nuori miettii fysioterapeutin, sairaanhoitajan tai lähihoitajan ammattia, niin sitä pääsee kokeilemaan käytännössä, että olisiko tämä se mun juttu. Ei tulisi kauheasti hutilyöntejä, että hakee lähihoitajaksi ja sitten tajuaa, että apua, en haluakaan tehdä tällaista työtä", Hiltunen kertoo.

Pieni kierros yhteistyökumppaneiden ständeillä antaa vaikutelman, että iltapäivän antiin ollaan varsin tyytyväisiä. Nuoret ovat tulleet rohkeasti juttusille ja eräälläkin näytteilleasettajalla on huono omatunto siitä, pääsivätkö kaikki halukkaat varmasti keskustelemaan. Yhteistyökumppaneiden taholta kommentoidaan myös, että he ovat saaneet jo paikan päällä paljon ilmoittautumisia palveluihinsa. Myös tasainen kävijävirta sai kiitosta.

Kuvateksti: Porrastettujen kutsujen ansiosta kävijävirta pysyi tasaisena koko iltapäivän.

Kiiskinen oli tyytyväinen iltapäivän antiin. "Hulinaa on ollut kovasti, nuoret ovat käyneet ahkerasti juttelemassa pöytien äärellä. Kommentteja on tullut, että löysin juuri sitä mitä tulin hakemaan, ja joku sanoo, että ei ollut tällä kertaa sellaista, mitä olin etsimässä."

Näin kävi juuri iltapäivän loppupuolella paikalle tulleelle Shine Zakerille, joka kertoo, että hänellä on sikäli hyvä tilanne, että hän tietää jo mihin koulutukseen on yhteishaussa hakeutumassa. Niinpä hän etsiikin juuri nyt pääasiassa töitä. Zakeri ei kuitenkaan vaikuttanut hirveän pettyneeltä, vaan kertoi, että "tilaisuus oli kuitenkin hyvin järjestetty ja asiantuntijat antavat hyvin neuvoja. Olen ollut ennenkin tällaisissa TE-toimiston järjestämissä tapahtumissa".

Tällaisen tapahtuman järjestäminen vaikuttaa Kiiskisen mukaan hyvältä tavalta kertoa nuorille TE-toimiston palveluista. Näin he pääsevät oman kiinnostuksensa mukaan ottamaan palveluista selvää. Entä järjestetäänkö vastaavaa myös jatkossa? "Tämä laitetaan vakavaan harkintaan", hymyilee Kiiskinen.