Yrkesvals- och karriärvägledning

Psykologerna vid Nylands AN-byrå erbjuder yrkesvägledning.

Alla som utövar psykologisk karriärvägledning vid AN-byrån är legitimerade psykologer som är specialiserade på övergångar i utbildning och arbetslivet. Utgångspunkten för vägledningen är alltid dina egna förväntningar och intressen.

Du behöver inte vara kund hos AN-byrån, utan du kan komma och prata om för dig viktiga yrkesmässiga ärenden just i den situationen som du befinner dig i. Tjänsten är kostnadsfri.

Kund vid kommunförsök med sysselsättning

Om du är kund i kommunförsöken med sysselsättning, kontakta coachen i din egen hemkommun när du är i behov av vägledning.

Kommunförsök finns i Helsingfors, Esbo, Vanda, Borgå och Raseborg-Hangö.

Tilläggsinformation om kommunförsöken:

Råd om utbildning

Om du i första hand behöver information om utbildningar kan du kontakta AN-byråns riksomfattande utbildningsrådgivning.  Utbildningsrådgivningen ger information om utbildningar och finansiering av utbildningar.

Utbildningsrådgivningens riksomfattande telefontjänst:
tfn 0295 020 702 (vardagar kl. 9.00–16.15)

Yrkesinriktad rehabilitering

Sök dig till din arbetspensionsförsäkringsgivares yrkesinriktad rehabilitering i följande situationer:

  • Om du har en sjukdom eller sjukdomar som begränsar ditt arbete och du är fortfarande i arbetslivet eller har blivit arbetslös inom 1-2 år, kan du ha rättighet till yrkesinriktad rehabilitering som ordnas av arbetspensionsanstalten.

Om du redan har fått ett positivt beslut om yrkesinriktad rehabilitering från din arbetspensionsförsäkringsgivare, ditt försäkringsbolag eller FPA, kan du be om vägledning av den part som gett dig beslutet.

Tilläggsinformation:

Fackföreningarnas karriärvägledning

Om du är medlem i ett fackförbubd, YTK-Arbetsliv eller YTK-Arbetslöshetskassan, kan du möjligtvis också utnyttja de karriärvägledninstjänsterna som de har att erbjuda.

Vad är yrkes- och karriärvägledning?

I yrkesvägledningen får du hjälp med att överväga utbildnings- och karriäralternativ, ifall du funderar på till exempel följande frågor:

  • Till vilken bransch eller utbildning ska jag rikta mig, kunde jag byta bransch?
  • Vad är jag intresserad av, vad är viktigt för mig?
  • Hur ska jag välja när allt eller ingenting intresserar mig?
  • Vad kan jag, vilka är mina starka sidor och vad kunde jag utveckla vidare?
  • Måste jag ta hänsyn till mitt hälsotillstånd när jag gör lösningar gällande arbetslivet?

I yrkesvägledningen kan du ha konfidentiella samtal med samma psykolog en gång eller vid behov flera gånger. Ett vägledningsmöte varar ungefär en timme. Psykologerna vid Nylands AN-byrå erbjuder yrkesvägledning vardagar kl. 9–16.

Boka tid för vägledning

Om du vill boka tid hos Nylands AN-byrås yrkesvägledning, lämna dina kontaktuppgifter via länken nedan. Vår tjänst är mycket eftersökt och du kan behöva vänta flera veckor innan vi kan boka tid på kontoret. Vi rekommenderar att välja vägledning via telefon eller via ett Teams-möte, eftersom vi kan ordna dessa möten snabbare. Läs även noggrant de nedanstående tilläggsinstruktionerna.

När du har anmält dig till vår tjänst, kontaktar vi dig inom några dagar via skyddad e-post. Vi frågar efter ditt personnummer, så att vi kan spara dina uppgifter i AN-byråns kundregister och registrera dig som kund i yrkes- och karriärvägledningen. Om du inte svarar på det skyddade mejlet som nämns ovan och anmäler ditt personnummer, kan vi inte tillägga dig i vår kundkö.

Du köar alltså till vår tjänst först efter att du besvarat vår e-post. Vi kontaktar dig inom 1–3 månader efter att du anmält dig, för att komma överens om en mötestid. Väntetiden kan dock variera på olika områden och vid olika årstider.

Observera att våra psykologer använder en säker e-postanslutning, så i fortsättningen kommer du bara att kunna öppna e-posten på den enhet där du först öppnade den. E-postmeddelandet är tillgängligt i 30 dagar. Du kommer väl också ihåg, att AN-byråns telefonsamtal och textmeddelanden kommer från ett nummer som börjar med 0295.

Kontrollera också din e-posts skräppostmapp ifall vårt meddelande har hamnat där.

Riksomfattande tjänst

Om du vill nå en yrkesvägledningspsykolog snabbare, kan du vara i kontakt med vår riksomfattande yrkesvägledningstjänst, där du får vägledning med och utan tidsbeställning (telefon- och videovägledning). Telefonnumret till den riksomfattande yrkesvägledningstjänsten är 0295 020 720 och numret betjänar må och to kl. 12–16.

 

​​​

Uppdaterad: 18.10.2023