null Tulevaisuuden rekrytoinneissa ensivaikutelma ratkaisee entistä enemmän – hakijalla kaksi minuuttia aikaa vakuuttaa raati

Maanantaina 9.5. Finlandia-talolla pidettiin suomalaisittain vielä varsin poikkeuksellinen jättirekrytointitilaisuus, jossa kaikki työnhakijat olivat tervetulleita esittelemään itsensä työnantajalle ilman minkäänlaista esivalintaa.

"Clarion -hotellit uskovat, että persoonallisuus on paljon tärkeämpää kuin CV. Siksi jokaiselle hakijalle tarjotaan mahdollisuutta vakuuttaa tuomarit kahdessa minuutissa", Clarionin tiedotteessa kerrottiin ennen rekrytointitilaisuutta.

Pohjoismaiden suurin hotelliketju Nordic Choice Hotels avaa lokakuussa kaksi uutta hotellia Suomeen. Clarion Hotel Helsinki avataan Jätkäsaareen ja Clarion Hotel Helsinki Airport lentokentän läheisyyteen. Molempiin hotelleihin rekrytoidaan lähes 250 työntekijää.

Finlandia-talolle saapui maanantaina noin 600 aiemmin rekisteröitynyttä työnhakijaa. Ensimmäisen tunnin aikana hakijat kävivät ilmoittautumassa ja saamassa vuoronumeron. Heidät jaettiin 14 eri haastatteluhuoneeseen, joissa jokaisessa odotti nelihenkinen raati. Myös Uudenmaan TE-toimiston asiantuntijoita istui tuomariston joukossa.

"Itse istuin raadissa numero yksi, ja meillä tehtiin kahden minuutin esittäytymisiä valtava määrä kello 16.15–20 välisenä aikana. Työmme oli rankkaa, mutta kivaa kuin mikä", EURES-asiantuntija Arne Linderborg muistelee.

"Minä istuin raadissa numero 13, jossa lisäkseni oli kaksi ruotsalaista ja Haaga-Helian edustaja. Esittäytyjiä oli valtava määrä, ja hyvin he pärjäsivät kahdessa minuutissa! Paljon oli kansainvälistä porukkaa muun muassa Venäjältä, Bulgariasta, Vietnamista, Kiinasta, Intiasta ja Brasiliasta. Monet hakijat opiskelivat tai olivat valmistuneet Suomessa hotelli- ja ravintola-alalta. Runsaasti oli myös Haaga-Helian oppilaita", EURES-asiantuntija Taina Piispa jatkaa.

"Tämä todella toimii"

Clarionin rekrytoinnissa uskotaan ja luotetaan siihen, että ihmisen asennetta, ilmeitä, eleitä ja karismaa on mahdollista arvioida jo kahden minuutin aikana. Raadissa istuvia henkilöitä pyydettiin kiinnittämään huomiota erityisesti hakijan antamaan ensivaikutelmaan, esitykseen, asenteeseen, persoonallisuuteen, sanattomaan viestintään sekä itseluottamukseen. Kahden minuutin jälkeen raadin jäsenet joko puolsivat työnhakijan jatkoon pääsemistä tai sitten eivät.

"Kahdessa minuutissa pystyi hyvin erottelemaan hakijat jatkoon ja ei jatkoon. Meidän tuomaristo oli hyvinkin yksimielinen. Meille sattui sellaisia esittäytyjiä, jotka hakivat pääasiassa respaan, house keeping -työhön, myyntiin sekä kaikkiin mahdollisiin mihin pääsisivät", Taina Piispa kertoo.

"Ehdokkaista etsimme jatkoon sellaisia, jotka olivat luontevia esiintyessään, pystyivät sujuvasti parissa minuutissa esittämään oleellisia asioita itsestään ja perustelemaan miksi juuri heidät tulisi valita", Arne Linderborg lisää.

Molemmat EURES-asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että tällainen rekrytointimuoto todella toimii. Kahdessa minuutissa ehtii hyvin saamaan hakijasta ensivaikutelman.

"Eteenpäin pääsivät positiiviset, energiset ja asialliset tyypit", Taina Piispa sanoo.

Uutta suuntaa myös Uudenmaan TE-toimiston tuleviin massarekrytointitilaisuuksiin?

Clarionin kaikki rekrytointitilaisuudet ovat olleet spektaakkelimaisia tilaisuuksia, joissa työntekijähaun lisäksi markkinoidaan myös hotelleja. Työnhakijoille järjestetään odottamisen ajaksi paljon ohjelmaa: laulua, esityksiä ja puheita.

Suomessa järjestetyssä rekrytoinnissa ainutlaatuista oli kuitenkin se, että ensimmäistä kertaa maan omasta "työkkäristä" osallistuttiin tiiviisti tilaisuuden järjestämiseen. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto oli siis varsinainen edelläkävijä.

"Tällaisesta rekrytointimuodosta voisi kyllä osittain ottaa mallia meidänkin toimintaamme. Ei ehkä ihan samanlaisena artisteineen päivineen, mutta muutoin, jos meillä on massarekrytointeja tulossa. Päivä oli kiva ja mielenkiintoinen", Arne Linderborg pohtii.

"Tämän tyyppisiä haastatteluja on tehty kyllä jo aiemmin, mutta nyt oli myös panostettu viihteeseen. Olisihan se muuten ollut tylsää hakijoillekin vain odotella jonossa. Meillä tätä voisi mallintaa ilman hulabalootakin. Uskoisin, että tämä on tuottavampi malli kuin esimerkiksi Hartrwall Areena -tyyppinen rekrytapahtuma, jossa vain massa kulkee paikasta toiseen. Tässä oikeasti jo tehtiin valintaa tiettyihin positioihin", Taina Piispa miettii.

Clarion tyytyväinen hakijoiden tasoon

Clarion -hotelliketju lupaa käydä tapahtumassa kertyneen materiaalin läpi viikon päästä ja ilmoittaa tuloksista heti niille hakijoille, jotka eivät pääse eteenpäin. Sen sijaan jatkoon päässeiden hakemukset ja ansioluettelot käydään läpi, jonka jälkeen valitaan hakijat seuraavaan vaiheeseen eli toukokuun lopussa järjestettävään workshopiin, jossa hakijoita testautetaan monissa eri tilanteissa.

"Meille on tärkeintä löytää parhaat osaajat hotelleihimme. Uusilla toimintatavoilla haluamme ravistella tylsiä työnhaun käytäntöjä. Talent Hunt oli erittäin onnistunut tapahtuma, ja erityisen hienoa oli päästä tapaamaan näin monia rohkeita ja intohimoisia ammattilaisia. Hakijoiden joukossa oli edustettuina kymmeniä kieliä ja kulttuureita", Clarion Hotels Finlandin Area General Manager Inari Lehtinen kommentoi.

"Suomalaisia pidetään Ruotsissa hiljaisina. Tämän päivän perusteella olen täysin eri mieltä. Oli hienoa tavata energisiä, innokkaita, eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia hakijoita. Erilainen rekrytointitapa on yksi esimerkki yrityskulttuuristamme. Haluamme muuttaa tavan, jolla ihmiset ajattelevat hotelleista", Clarion Hotelsin Senior Vice President Henrik Berghult sanoo.

Kuvateksti: Myös Uudenmaan TE-toimiston asiantuntijoita istui raadissa arvioimassa työnhakijoita. Jutussa haastatellut asiantuntijat Taina Piispa (2. vasemmalta) ja Arne Linderborg (keskellä) tykkäsivät päivästä kovasti ja olivat sitä mieltä, että tällainen rekrytointitapa todella toimii.