null Yksityiset työnvälitystoimistot työttömien avuksi

Uudenmaan TE-toimistossa aloitettiin heinäkuussa 2016 kaksi uutta ostopalvelua, joiden tärkeimpänä tavoitteena on työnhakijoiden nopea pääsy töihin.

Äkkilähtö työhön! -nimeä kantavissa palveluissa julkisen ja yksityisen työnvälityksen yhteistyötä on tiivistetty. Uudenmaan TE-toimiston lisäksi niihin osallistuu kuusi yksityisen työnvälityksen palveluntuottajaa: Manhelp Oy, ManpowerGroup Oy, Opteam, Saranen Consulting Oy, Spring House Oy ja TalentGate Oy.

Ensimmäisen kokeilun kohderyhmää ovat 3–6 kuukautta työttöminä olleet majoitus- ja ravitsemusalan sekä kauppa- ja myyntialan henkilöt, jälkimmäisen 3–6 kuukautta työttöminä olleet ICT-, digi- ja markkinointialojen työnhakijat.

Palvelussa mukana olevat yksityiset työnvälitystoimistot kertovat, että Äkkilähtö työhön! -kokeilu on lähtenyt mukavasti käyntiin.

"Asiakkaita on alkanut tulla palveluun, ja työnhaku on käynnistynyt reippaasti! Osallistujat ovat hyvin sitoutuneita löytämään töitä, mikä on oivallinen lähtökohta työnhakuun", Spring Housen asiakkuusjohtaja Anna-Kaisa Koivikko kehuu.

"Mukana on todella motivoituneita työnhakijoita", komppaa myös Saranen Consulting Oy:n johtaja Anu Ukonlinna.

"Moni on yllättynyt positiivisesti Uudenmaan TE-toimiston tarjotessa mahdollisuutta osallistua tällaiseen palveluun. Asiakkaidemme odotukset ja tarpeet vaihtelevat, joten on hyvä, että voimme tarjota henkilökohtaisesti räätälöitäviä palvelupolkuja jokaiselle."

Yksityisen työnvälitystoimiston palvelut käyttöön viideksi kuukaudeksi

ICT-, digi- ja markkinointialan palvelu on kiinnostanut työnhakijoita enemmän. Tällä hetkellä palveluun on ilmoittautunut yli 200 asiakasta. Palvelualojen Äkkilähtö työhön -kokeiluun toivottaisiin sen sijaan huomattavasti enemmän osallistujia.

"Tuloksia on alkanut tulla, ja uskon, että kuulemme uusista työllistymisistä tasaiseen tahtiin jatkossakin. Työllistymisprosentti palvelussa on tällä hetkellä niinkin vahva kuin 61,5 prosenttia", Uudenmaan TE-toimiston kehittämiskoordinaattori Jani Honkanen kertoo.

"Äkkilähtö työhön -palvelu on poikinut myös ensimmäisen yrittäjäksi alkaneen. Palvelun yhtenä tarkoituksenahan on yrittäjyyden edistäminen sekä ennakkoluulottomien ja tuoreiden työnhaun tapojen löytäminen."

Mukaan lähtevillä työttömillä työnhakijoilla on monia erilaisia odotuksia palvelusta. Osa kaipaa tukea oman osaamisensa tunnistamiseen, osa haluaa apua työhakemuksen ja ansioluettelon tekoon tai sosiaalisen median käyttöön työnhaussa.

LinkedIn-profiilia halutaan uudistaa tai oppia ottamaan itsestä parhain irti työhaastattelutilanteessa. Piilotyöpaikkojen etsiminen kiinnostaa, samoin kuin pelkästään yksityisillä palveluntuottajilla avoinna olevat työtehtävät, joihin haetaan heidän kauttaan.

"Tarvitsen ulkopuolisia silmiä arvioimaan vahvuuteni ja heikkouteni ja tarkentamaan mihin minun kannattaisi keskittyä ja miten. Arvostaisin myös vinkkejä mahdollisista piilotyöpaikoista", kirjoitti eräs Äkkilähtö työhön! -palveluun osallistuja toiveistaan.

Palveluun osallistuvat voivat käyttää valitsemansa yksityisen työnvälitystoimiston palveluita veloituksetta enintään viiden kuukauden ajan. Osallistuja saa käyttöönsä yksityisen palveluntuottajan alakohtaisen ja erikoistuneen asiantuntemuksen, uusia verkostoja, avoinna olevia työpaikkoja sekä vinkkejä piilotyöpaikkojen löytämiseen.

"Kokeiluun osallistuvat palveluntuottajat ovat alallaan tunnettuja tekijöitä, joilla on vahvat intensiteetit tämän kaltaisten palveluiden tuottamiseen", Jani Honkanen Uudenmaan TE-toimistosta summaa.

Osallistujalla ei mitään menetettävää

"Meillä asiakas saa tuekseen ammattitaitoisen uravalmentajan, joka sparraa ja tukee tiiviisti työnhaun eri vaiheissa. Lisäksi asiakkaalle aukeaa heti mahdollisuus hakea kymmeniä mielenkiintoisia avoimia tehtäviä, joihin haetaan osaavia tekijöitä meidän kauttamme", uramuutoskonsultti Tytti Salo Manpowergroup Oy:ltä luettelee.

"Henkilökohtaiselta työnhaun valmentajalta saa rohkaisua, vinkkejä ja sopivaa tavoitteellisuutta ja systematiikkaa omatoimiseen työnhakuun. Työnhakukin on työtä, joten me tarjoamme valmentajan siihen avuksi", Spring Housen Anna-Kaisa Koivikko jatkaa.

Äkkilähtö työhön! -palvelussa yksityisille palveluntuottajille maksetaan palkkio aina kun asiakas on työllistynyt. Palkkion suuruus riippuu siitä, kuinka pitkään työsuhteeseen osallistuja työllistyy. Vakituisen työsuhteen solmimisesta maksetaan eniten. Palveluntuottajat saavat toteuttaa palveluaan haluamallaan tavalla, sillä vain tulos ratkaisee.

"Työllistymistä onkin onnistuttu edistämään jo näin lyhyessä ajassa! Olemme osallistujien kanssa aktiivisessa yhteydenpidossa ja sovimme välitavoitteita tapaamisiemme ja soittojemme välille. Olemme hyödyntäneet kauppa-alan vahvaa osaamistamme, ja tähän mennessä olemme työllistäneet henkilöitä, jotka ovat aloittaneet palvelussa elo-syyskuun aikana", HR-assistentti Sara Harju Opteamilta sanoo.

"Olemme saaneet positiivista palautetta palveluun osallistuneilta asiakkailtamme. He ovat kertoneet saaneensa uutta ajateltavaa ja vinkkejä, joita ovat lähteneet sitten soveltamaan omassa työnhaussaan. Myös henkilökohtaiset tapaamiset sekä ryhmävalmennukset ovat herättäneet laajasti kiinnostusta, ja aktiivisuus näkyy runsaana osallistumisena. Äkkilähtöjä on todella otettu!" Saranen Consulting Oy:n Anu Ukonlinna toteaa.

"Palveluun osallistumisessa ei menetä mitään, mutta parhaimmillaan lopputuloksena on vakityöpaikka. Kannattaa ehdottomasti kokeilla", Jani Honkanen rohkaisee.


Lue lisää Äkkilähtö työhön -palvelusta ja sen kohderyhmistä:

http://toimistot.te-palvelut.fi/uusimaa-akkilahto-tyohon

Tiedote 7.7.2016

Uudenmaan TE-toimiston kehittämiskoordinaattori Jani Honkanen