null Yrittäjästä työnantajaksi -palvelusta kullanarvoista apua ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen

Bust that Dust -nimistä siivousalan perheyritystä pyörittävillä Aasma Parkashilla ja hänen isällään Om Parkashilla oli ongelma. Heillä oli tarve palkata yksi työntekijä. Tämä oli toki positiivinen ongelma, mutta vaikka he olivat etsineet tietoa itse, niin he olivat epävarmoja siitä, mitä kaikkea asian suhteen pitäisi ottaa huomioon. He lähtivät asiassa kuitenkin rohkeasti eteenpäin ja jättivät sähköisen työpaikkailmoituksen TE-toimiston järjestelmään.

TE-toimiston ohjauksella palvelun pariin

Uudenmaan TE-toimiston työpaikkailmoittelussa työskentelevä Hanna Sinisalo käsitteli tavalliseen tapaansa työpaikkailmoituksia, kun eteen tuli Bust that Dust -yrityksen paikkailmoitus. Sinisalo totesi tarvitsevansa vielä täydentäviä tietoja ja otti yritykseen yhteyttä. Selvisi, että yritys kaipaisi myös apua työntekijän palkkaamiseen liittyen.

"Työnkuvaani kuuluu työpaikkailmoitusten käsittelyn lisäksi kertoa yrittäjille ja työnantajille erilaisista palveluistamme aina, kun vain näyttää siltä, että jonkinlaista tarvetta voisi olla. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi rekrytointikoulutukset, palkkatuki ja Yritys-Suomen palvelut."

Tällä kertaa Sinisalo totesi, että Yrittäjästä työnantajaksi -palvelu voisi sopia yritykselle enemmän kuin hyvin, suositteli sitä ja Parkash päätti hakeutua mukaan. Näin on tehnyt jo noin 100 muutakin yritystä Uudenmaan alueella.

Aasma Parkashin mukaan palvelun jälkeen oli paljon varmempi olo lähteä palkkaamaan uutta työntekijää.

Henkilökohtainen palvelu ylitti odotukset

Aasma Parkash kertoo, että he saivat palvelussa paljon tuiki tarpeellista tietoa monista lakisääteisistä asioista, kuten teetettävistä työtunneista. Työntekijän palkkaamiseen liittyen tuli kattava tietopaketti lähtien siitä, miten työntekijöitä ylipäänsä kannattaisi hakea, jatkuen aina työpaikkailmoituksen jättämiseen, haastattelujen tekemiseen ja itse työntekijän palkkaamiseen. Heille tehtiin myös työsopimusmalli, jota voi jatkossa käyttää pohjana sopimuksille.

"Kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksessa on kymmeniä sivuja. Mutta mitä kaikkea on oleellista sisältyä juuri meidän tekemiimme sopimuksiin työntekijän kanssa? Tähän tuli paljon selkeyttä."

Myös erilaisista työllistämisen muodoista saatua tietoa Parkash piti hyvänä, vaikka tällä hetkellä heillä olekaan aikomusta esimerkiksi käyttää vuokratyövoimaa.

Parkash suitsuttaa palvelua tarjonneen Turre Legalin lakimiestä Noora Arkiaa.

"Noora oli aivan mainio, hän oli todella halukas auttamaan meitä. Tapaamisen jälkeen kysyin vielä monia asioita, joihin saimmekin vastauksia. Ylipäänsä saimme paljon selkeyttä työnantajan velvollisuuksiin, ettei tehtäisi virheitä, jotka voivat tulla kalliiksikin."

Yritykseen on nyt palkattu yksi vakituinen osa-aikainen työntekijä. Oman kokemuksensa perusteella Parkashilla on selkeä viesti muillekin työntekijän palkkaamista miettiville yrittäjille.

"Suosittelen palvelua enemmän kuin lämpimästi! Me saimme tästä enemmän kuin osasimme odottaa. Tätä ennen työntekijän palkkaaminen tuntui vaikealta ajatukselta, kun ei oikein tiennyt, miten pitäisi toimia. Kaiken lisäksi palvelu oli meille maksuton, vaikka tästähän voisi veloittaa aika paljonkin. Muutenkin aiomme kyllä jatkossa ottaa yhteyttä TE-toimistoon, jos kaipaamme apua jonkin asian suhteen. Siellä on kuitenkin aika monipuolisesti palveluja tarjolla."

Juristin apua ilmaiseksi – tämä tarina on tosi

Noora Arkia Turre Legalilta kertoo, että palveluun on osallistunut yrityksiä laidasta laitaan: IT-alan yrityksistä partureihin ja uusista yrityksistä jo vuosikausia toimineisiin yrityksiin. Pääasiassa palvelu on tarkoitettu madaltamaan kynnystä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

Arkia kertoo, että aluksi heillä oli yleiset tietopaketit luotuna yrittäjille, mutta nopeasti huomattiin, että tämä malli ei toiminut.

"Yritykset ovat niin eri vaiheissa ja niillä on eri tarpeet. Joku haluaa kansainvälistyä, toinen työllistää kaverinsa. Tapaamme yrittäjät kasvokkain ja kuuntelemme, että mikä on yrittäjän oma tilanne ja mitkä ovat juuri hänen ongelmansa, ja annamme siltä pohjalta tietoa ja vastauksia kysymyksiin."

Palvelu on luotu tiiviiksi eikä se vaadi yrittäjältä mahdottomasti aikaa. Arkia kertoo, että riippuu paljolti yrittäjästä, millaiseksi palvelu muodostuu. Yhdellä voi olla jokin täsmäkysymys, johon haluaa vastauksen. Toiset taas haluavat mahdollisimman paljon tietoa. Työntekijän palkkaamisen rahoitus ja irtisanomistilanteet ovat tyypillisiä asioita, jotka yrittäjiä mietityttävät. Paljon on kysytty myös tyhjentävästi sitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun on palkkaamassa uuden työntekijän.

Arkian mukaan yrittäjiltä on tullut palvelusta kiittävää palautetta.

"Yrittäjät ovat olleet ihmeissään, että tällaista palvelua voi saada ilmaiseksi. Itselleni puolestaan on ollut mielenkiintoista nähdä yrityksiä laidasta laitaan ja kuulla niiden tarinoita."

Palvelu jatkuu tämän vuoden loppuun saakka

Myös muut yrittäjät kuin Parkash ovat kokeneet hyötyneensä palvelusta. Palvelu toimii myös muualla Suomessa ja kaikille osallistuneille yrittäjille tehdyn kyselyn mukaan lähes kaksi kolmesta yrittäjästä suosittelisi palvelua erittäin todennäköisesti muille yrittäjille (arvosana 9 tai 10 asteikolla 0–10).

Palvelu jatkuu tämän vuoden loppuun saakka ja Arkia kannustaakin yrittäjiä osallistumaan.

"Moni yrittäjä on varmaan joskus miettinyt, että olisi kiva, kun olisi yksi apulainen. Nyt kun on mahdollisuus saada vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiinsä, niin miksipä ei tilaisuutta hyödyntäisi. Koskaan ei tiedä milloin se palkkaamisen tarve tulee. Ei kannata empiä sen vuoksi, että tämä palvelu vaatisi hirveästi yrittäjältä. Voi olla se yksi kysymys, tai sitten saa olla myös tosi pihalla työnantajan velvollisuuksista, me autamme kyllä", Arkia sanoo nauraen.

Palvelu pähkinänkuoressa – ilmoittaudu mukaan

Yrittäjästä työnantajaksi -palvelun tarkoituksena on kehittää ensimmäistä työntekijäänsä palkkaavien yksinyrittäjien ja omistajayrittäjistä muodostuvien mikroyritysten työnantajataitoja ja rekrytointiosaamista. Kohderyhmänä ovat siis kaikki sellaiset yritykset, joissa ei ole vielä palkattua henkilökuntaa. Palveluun osallistuakseen yrityksen ei tarvitse sitoutua rekrytoimaan ketään, vaan mukaan voi lähteä hankkiakseen vain lisätietoja ja osaamista. Osallistuminen on aina yritykselle ilmaista. Palvelu jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka. Hanke on osa TEM:n kasvuyritysten työllisyysohjelmaa ja siihen liittyvää yksinyrittäjän palvelupakettia.

Katso myös tekemämme video palvelusta täältä.

Ilmoittaudu mukaan palveluun täältä!

 

Juttu on julkaistu alunperin Uudenmaan TE-toimiston uutiskirjeessä 4/2018.